Macedonia de Nord vine la București cu un lot format atât din jucători experimentați, precum Goran Pandev (37 de ani), precum și cu fotbaliști tineri, care acum își croiesc drum în fotbalul mare. În cea de-a doua categorie se încadrează și Eljif Elmas (21 de ani), mijlocașul ofensiv al lui Napoli.
Tânărul Elmas este considerat cel mai periculos jucător din lotul Macedoniei de Nord, iar cifrele sale întăresc ipoteza respectivă. La numai 21 de ani, mijlocașul a marcat deja 4 goluri pentru naționala Macedoniei de Nord, în 11 apariții.
Elmas a fost convocat de selecționerul Igor Angelovski - încă la cârma naționalei - în urmă cu 4 ani și nu a dezamăgit. La ora actuală, Elmas evoluează la Napoli, echipa care l-a transferat în 2019 de la Fenerbahce, în schimbul sumei de 16,1 milioane de euro. Înainte să ajungă în Turcia, mijlocașul mai jucase doar în țara natală, la Robotnicki.
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Shevchenko, mesaj emoționant pentru naționala Ucrainei după ratarea calificării la CM din Qatar
06/06/2022 LA 08:00
https://i.eurosport.com/2021/03/25/3017461.jpg

Eljif Elmas, pericolul numărul 1 pentru poarta României în meciul cu Macedonia de Nord: "O fiară în teren!"

Cotat la 18 milioane de euro de site-ul de specialitate transfermarkt.com, Eljif Elmas a adunat 35 de meciuri la Napoli în toate competițiile din actualul sezon, reușind să înscrie 3 goluri.
Poziția lui preferată este de mijlocaș ofensiv, dar de-a lungul timpului a mai jucat și în banda stângă, precum și mai retras, în zona mediană.
Elmas nu este titular la Napoli, ținând cont de concurența acerbă din formația lui Gennaro Gattuso. Fostul campion mondial se poate baza pe poziția lui Elmas pe jucători precum Insigne, Zielinski și Politano. În orice caz, tânărul internațional macedonean se bucură de încrederea lui Gattuso și nu este exclus să devină titular în viitorul apropiat.
Elmas impresionează atunci când primește ocazia, iar acest lucru a fost remarcat inclusiv de celebra publicație italiană Gazzetta dello Sport.
"Față de copil și o fiară în teren", l-au caracterizat jurnaliștii gazzetta.it.
https://i.eurosport.com/2019/09/14/2676478.jpg

Elmas, urmărit în trecut de Manchester City, Barcelona și Inter

Elmas este cel mai valoros jucător din lotul Macedoniei de Nord - 16 milioane de euro -, iar în trecut a fost urmărit inclusiv de academiile celor de la Barcelona, Espanyol și Heerenveen.
În cele din urmă, Elmas a rămas în țara natală, la sfatul lui Igor Angelovski, actualul său selecționer, care în trecut a lucrat atât ca antrenor, cât și ca director sportiv, la Robotnicki.
Mijlocașul macedonean a continuat să-și dezvolte jocul și a atras privirile prin tehnica sa, reușind 7 goluri și 7 assist-uri în al doilea său sezon ca profesionist, la numai 17 ani. După ce a mai crescut, Elmas a mai primit câteva oferte din partea unor granzi din Europa, precum Manchester City, Inter, Galatasaray și Fenerbahce.
În cele din urmă, Elmas a ales să meargă la Fenerbahce, în vara anului 2017, în schimbul sumei de 180.000 euro. Mijlocașul a petrecut numai 2 sezoane în Turcia, înainte să semneze cu Napoli. 47 de meciuri, 4 goluri și un assist sunt cifrele lui Elmas în tricoul lui Fenerbahce.
https://i.eurosport.com/2019/07/09/2635414.jpg

Calitățile lui Elmas, prezentate de veteranul Goran Pandev: "Orientare extraordinară!"

Elmas a debutat la naționala Macedoniei de Nord în toamna anului 2017, într-un meci cu Spania, scor 1-2, din preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Igor Angelovski l-a trimis în teren la pauză, iar puștiul n-a dezamăgit.
"Supranumele său e mai mult decât meritat, Eljif chiar e un diamant fotbalistic. Principala lui calitate este mentalitatea, dar aștept de la el să ofere și mai multă constanță în evoluții", a spus Igor Angelovski, selecționerul Macedoniei de Nord.
"Un fotbalist tehnic și cu o mare personalitate, orientare extraordinară în teren și simțul porții. Când are oportunitatea nu se teme să încerce șutul și să marcheze. Are pasă lungă precisă, ține capul sus, schimbă jocul bine și poate juca pe mai multe posturi", l-a descris Goran Pandev, colegul său mult mai experimentat din naționala Macedoniei de Nord, citat de gsp.ro.
Elmas are contract cu Napoli până în 2025. Mijlocașul macedonean câștigă 1,3 milioane de euro/an, iar din sezonul 2023/2024 salariul său va ajunge la 1,7 milioane de euro.
Mai mult ca sigur, Elmas va fi titular la naționala Macedoniei de Nord în meciul cu România, programat diseară (ora 21:45), în spatele atacanților Nestorovski și Pandev.
Echipa probabilă a Macedoniei de Nord:
  • Dimitrievski - Bejtulai, Velkovski, Musliu - Ristovski, Nikolov, Ademi, Alioski - Elmas - Nestorovski, Pandev
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Selecționerul Ucrainei, reacție dureroasă după ratarea calificării la Mondial! "E greu să spun ceva"
06/06/2022 LA 04:27
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Țara Galilor, pentru a doua oară în istorie la Campionatul Mondial
05/06/2022 LA 18:43