De câteva luni, Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) militează pentru organizarea unei Cupe Mondiale la fiecare doi ani, în loc de patru ani, ca în prezent. Potrivit studiului realizat de firma de consultanţă Oliver & Ohlbaum, această reformă a Cupei Mondiale, propusă de Federaţia internaţională de fotbal (FIFA), ar putea avea consecinţe economice grave pentru federaţii.
"Adăugând pierderile de venituri centralizate (drepturile media pentru calificările europene şi Liga Naţiunilor, difuzarea EURO) şi sursele de venit precum biletele şi sponsorizările, veniturile federaţiilor naţionale europene ar putea scădea cu 2,5 până la 3 miliarde euro într-un ciclu de patru ani", scrie UEFA.
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Cristiano Ronaldo, cu gândul la barajul de calificare la CM din Qatar! "Va fi o bătălie frumoasă"
14/01/2022 LA 17:44
De asemenea, studiul evidenţiază impactul pe care l-ar avea această modificare asupra programului şi a încărcăturii fizice şi psihice pentru jucători. "Obiectivul anunţat, de reducere a calendarului, este în contradicţie cu dublarea turneelor majore, care ar duce la încheierea fiecărui sezon cu o Cupă Mondială sau un turneu continental. Turneele de o asemenea intensitate nu pot fi repetate în fiecare an fără creşterea epuizării fizice şi psihice a jucătorilor".

O Cupă Mondială bienală are numai efecte negative potrivit studiului UEFA

Prin creşterea numărului de turnee majore şi reducerea numărului de meciuri de calificare, jucătorii cu programul cel mai încărcat ar juca şi mai mult, în timp ce toţi ceilalţi ar juca şi mai puţin, relevă studiul. "Acelaşi lucru ar fi valabil şi pentru echipele lor naţionale. Echipele care nu ajung în fazele finale ale turneelor, în schema propusă, nu numai că ar juca mai puţine meciuri, ci şi-ar pierde contactul regulat cu baza lor de suporteri din cauza perioadelor lungi de inactivitate. Un program care nu corespunde nevoilor tehnice ale naţionalelor ar avea, în acelaşi timp, un impact asupra ligilor, expunându-le la pauze prea lungi, ceea ce ar fi în detrimentul tuturor", adaugă forul fotbalistic continental în comunicatul său.
O Cupă Mondială bienală ar avea un impact şi asupra fotbalului feminin, "pentru că marile turnee nu ar mai beneficia de exclusivitatea calendarului", pentru a ieşi în evidenţă, ceea ce ar avea "efecte negative în ceea ce priveşte expunerea şi interesul suporterilor şi mass-media".
https://i.eurosport.com/2021/12/14/3271732.jpg
Turneele pentru echipele naţionale de tineret ar trebui, de asemenea, revizuite "din cauza îngustării ferestrelor internaţionale disponibile".
În sfârşit, studiul susţine argumentul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), subliniind că o Cupă Mondială la fiecare doi ani "ar avea efecte îngrijorătoare asupra multor alte sporturi, ale căror evenimente cheie s-ar confrunta cu conflicte de programare fără precedent şi şi-ar vedea spaţiile invadate de un concurent puternic".
Făcându-se "ecoul obiecţiilor clare exprimate în mai multe rânduri de părţile europene interesate şi a opoziţiei ferme şi motivate anunţate de organizaţiile suporterilor", UEFA "consideră că schimbările radicale ar trebui propuse doar dacă au ca rezultat beneficii care şi indiscutabile pentru joc şi actorii săi", conchide comunicatul.
Sursa: Agerpres
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Christian Eriksen a dezvăluit că vrea să joace la Cupa Mondială din Qatar
04/01/2022 LA 20:09
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Cupa Mondială bienală? Reacția șefului UEFA, categorică: "O idee proastă, nu pentru că ne opunem"
31/12/2021 LA 15:31