Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei are serioase urmări în sportul mondial, iar fotbalul este și el afectat. Naționala Ucrainei ar trebuie să joace peste 3 săptămâni barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial, dar situația dramatică din această țară ar putea genera o modificare esențială în calendar.
Conform spuselor lui Darjo Srna, Directorul Sportiv al lui Șahtior Donetsk, UEFA va amâna meciul dintre Ucraina și Scoția pentru luna iunie. Croatul nu a specificat dacă și partida dintre Austria și Țara Galilor va fi amânată, în contextul în care câștigătoarea acelui duel ar urma să joace cu Ucraina sau Scoția pentru un loc în Qatar.
"Am vorbit cu Aleksander Ceferin. El susține fotbalul ucrainean.Înțeleg că nimănui nu-i pasă de fotbal în acest moment, dar președintele UEFA a spus că meciul dintre Ucraina și Scoția va fi amânat pentru iunie", a declarat Darjo Srna, citat de sport.ua.
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Jorginho nu și-a revenit după ratarea calificării cu Italia la CM din Qatar! Ce mesaj a postat
01/04/2022 LA 08:02
O eventuală amânare a meciului dintre Ucraina și Scoția pentru luna iunie ar da peste cap programul din Liga Națiunilor. În acea lună fiecare echipă va juca câte 4 meciuri din noua ediție, astfel că vor trebuie amânate o serie de meciuri pentru ca partidele de baraj să poată avea loc.
Citește și:

UEFA, așteptată să anunțe decizia privind disputarea barajului

UEFA nu a confirmat deocamdată această informație, dar e posibil să se ajungă la un asfel de scenariu, în speranța că până în vară pacea va fi restabilită pe teritoriul Ucrainei. După declanșarea conflictului, campionatul din țara vecină a fost întrerupt și jucătorii ucraineni care evoluează în competiția internă nu ar putea participa la barajul din martie, chiar dacă acesta se va juca în altă țară.
Forul european trebuie să se pronunțe în scurt timp și cu privire la locul lăsat gol de expulzarea Rusiei de la baraj. Cea mai simplă decizie ar fi calificarea automată a Poloniei în finala barajului, dar acest lcuru ar putea crea anumite controverse. Lewandowski & Co ar avea un mare avantaj, deoarece ar fi mai odihniți în duelul cu învingătoarea dintre Cehia și Suedia, care vor confrunta cu 5 zile înainte de meciul decisiv pentru calificare.
În acest context există varianta ca locul Rusiei să fie luat de o altă națională, existând 3 opțiuni avansate de presa internațională: Slovacia, care a terminat pe locul 3 în grupa Rusiei, Norvegia, care a avut cel mai bun punctaj dintre formațiile care au terminat pe locul 3 în grupele preliminarii, sau Ungaria, echipa cu cele mai bune rezultate din Liga Națiunilor dintre formațiile care nu au acces la baraj.
Primele meciuri de baraj sunt programate pe 25 martie, astfel că UEFA trebuie să se pronunțe cât de curând în această cauză.
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Cristiano Ronaldo nu se mulțumește doar cu calificarea la CM din Qatar: "Vrem mult mai mult"
31/03/2022 LA 08:06
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Ibrahimovic a anunțat ce planuri are după ce Suedia a ratat calificarea la CM din Qatar
30/03/2022 LA 13:30