În timp ce România își plânge de milă pentru faptul că nu a reușit să prindă nici măcar un play-off pentru Campionatul Mondial nici într-o luptă cu Armenia, Islanda și Macedonia de Nord, Serbia este din nou "războinică". Selecționata condusă de legenda Dragan Stojkovic a produs o uriașă surpriză, duminică seara, după ce a câștigat cu 2-1 la Lisabona, pe terenul Portugaliei, și s-a calificat direct la Cupa Mondială. În același timp, a trimis naționala lui Cristiano Ronaldo într-un play-off! Campioana Europei din 2016 este acum în pericol să prindă turneul final.

Serbia și-a găsit echilibrul cu Dragan Stojkovic

Serbia a trecut la rândul ei prin clipe dificile în ultimul deceniu, având o singură prezență la un turneul final din ultimele 5 participări – Cupa Mondială din 2018. Și aici și-a încheiat repede aventura, după faza grupelor. Vecinii nu au dus niciodată lipsă de vedete, au continuat să producă jucători de foarte calitate, doar că în ultimul deceniu au reușit foarte rar să le și asambleze, astfel încât să funcționeze și ca o echipă. Au avut parte și de multe scandaluri interne, astfel că naționala a avut de suferit.
Cupa Mondială FIFA
Cassano îl face praf pe Richarlison, după dubla cu Serbia: "Am spus-o și o repet! E groaznic!"
IERI LA 16:29
Pentru această campanie a fost adus legenda Dragan Stojkovic, un Gheorghe Hagi al Serbiei, selecționerul a impus respect, a disciplinat un vestiar greu și, cel mai important, a făcut ca toate vedetele să înțeleagă că numai prin unitate pot obține rezultate.
Serbia a terminat campania de calificare fără înfrângere, cu 6 victorii și 2 egaluri. Iar în cel mai important moment, finalul partidei Portugalia – Serbia de la Lisabona, a dat lovitura decisivă prin Aleksandar Mitrovic (gol decisiv de 2-1 în minutul 90). Lusitanii au deschis scorul destul de repede scorul, prin Renato Sanches, dar Dusan Tadic, jucătorul lui Ajax Amsterdam, a reușit să țină speranțele aprinse pentru naționala țării sale, reușind să egaleze până în pauză.

Mitrovic - Pușcaș 20-0 goluri, în Championship

Așadar, Serbia a reușit să câștige o grupă cu Portugalia și Irlanda și să revină la un turneu final cu o altă stare de spirit. Și cu alte perspective, din moment ce are un lot evaluat la 342 milioane de euro, conform transfermarkt.
Pentru că tot am început printr-o comparație România vs Serbia. Aleksandar Mitrovic, autorul golului de aur, activează în prezent în Championship, la Fulham, la fel ca și George Pușcaș, vârful naționalei României, la Reading.
Dar în timp ce tricolorul nu a mai înscris un gol de la începutul lunii aprilie, sârbul a marcat numai în acest sezon 20 de goluri! Mitrovic a oferit și 5 pase decisive.
https://i.eurosport.com/2021/03/24/3017318.jpg
Iar exemplele nu se opresc aici. Dusan Tadic este pe val cu Ajax Amsterdam în Liga Campionilor, iar Dusan Vlahovic, atacantul echipei Fiorentina, este azi unul dintre cei mai curați jucători pe plan mondial. În cazul lui se vorbește deja de sume de peste 70-80 de milioane de euro pentru un transfer în vară.
După rezultatul de duminică seara, Dragan Stojkovic a insistat că acum nu mai există limită pentru ceea ce poate realiza țara lui după ce s-a calificat la Cupa Mondială din 2022 într-un mod dramatic."Am arătat până la urmă că suntem mai buni. Avem potențialul pentru lucruri mult mai mari", a declarat selecționerul. Serbia ratase prezența la Euro după o înfrângere dezamăgitoare în fața Scoției, într-un play-off.
"Nu știu ce să spun. Aș plânge și a râde în același timp. Am obținut o victorie mare, am venit în Portugalia să jucăm fotbal, să câștigăm. Am fost mai buni, am întrecut adversarul și am sărbătorit pe merit", a comentat și Mitrovic.
"De când a venit Stojkovic, cred că zâmbetul a revenit. Jucăm un fotbal frumos, am arătat că putem veni în Portugalia pentru a domina și a câștiga. Cred că toți cei care poartă această stemă și care sunt cetățeni ai acestei țări ar trebui să fie foarte fericiți și mândri. Serbia ar trebui să meargă la Campionatele Mondiale și Europene în mod continuu. Sper că Stojkovic va rămâne mult timp și că Serbia va merge la competiții mari tot timpul", a dezvăluit și Dusan Tadici unul dintre motivele acestui mare succes.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Cupa Mondială FIFA
Cristiano Ronaldo, "un exemplu negativ pentru toți copiii"! De ce a fost criticat portughezul
26/11/2022 LA 06:59
Cupa Mondială FIFA
Bruno Fernandes, mesaj fără echivoc pentru criticii lui Cristiano Ronaldo: "Vă rog să continuați!"
25/11/2022 LA 14:28