Georginio Wijnaldum va purta banderola de căpitan a naționalei Olandei în absența lui Virgil Van Dijk. Mijlocașul lui Liverpool a fost prezent ieri în fața jurnaliștilor la conferința de presă de dinaintea meciului cu Turcia și s-a înfuriat extrem de tare în urma unei întrebări care abordează un subiect foarte delicat.
Reporterul ESPN, Pascal Kamperman, l-a întrebat pe Wijnaldum de ce în cazul rasismului a luat atitudine, a îngenunchiat și chiar a amenințat că iese de pe teren atunci când un jucător de culoare este insultat, dar față de situația din Qatar nu spune nimic. Ziaristul făcea referire la dezvăluirile presei internaționale din ultima vreme, conform cărora peste 6600 de oameni au murit în condiții vitrege în țara din Golf, muncind la construcția stadioanelor pe care se vor juca meciurile de la mondialul de anul viitor.
Prima dată, Wijnaldum a răspuns ocolitor acestei întrebări, dar la finalul conferinței a redeschis subiectul și a răbufnit, ridicând vocea: "M-am gândit la întrebarea pe care mi-ai pus-o legat de rasism și Qatar. Înțelegi ce faci? Să compari rasismul cu ce se întâmplă în Qatar... Tu practic spui că dacă cineva e rasist față de o persoană de culoare, tu nu te poți apăra pentru că te duci să joci fotbal în Qatar. E foarte greșit. Spui că, dacă ești abuzat rasial, nu te poți apăra. Nu-mi place ce ai făcut, mi se pare ciudat.".
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Cristiano Ronaldo, cu gândul la barajul de calificare la CM din Qatar! "Va fi o bătălie frumoasă"
14/01/2022 LA 17:44
Wijnaldum a admis că ceea ce se întâmplă în Qatar este foarte grav, dar a menționat că rasismul este total diferit de acest lucru: "Ceea ce se întâmplă în Qatar e diferit față de rasism, dar trebuie să facem ceva. Cred că mulți oameni nu au cunoscut situația din Qatar. Nu noi, jucătorii, am vrut ca acest Mondial să se dispute acolo."
https://i.eurosport.com/2018/08/15/2398632.jpg

Mai multe cluburi din Norvegia cer boicotarea Campionatului Mondial din Qatar

Din 2010, de când ţara arabă a câştigat competiţia pentru a fi gazda World Cup 2022, zeci de mii de muncitori au migrat către Qatar. Dintre aceştia, mai mult de 6.600 au murit pe şantierele construcţiilor pentru competiţia ce va avea loc la anul. India, Pakistan, Nepal, Bangladesh şi Sri Lanka sunt ţările cu cele mai multe victime.
Clubul Tromso IL i-a solicitat Federației Norvegiene să boicoteze Campionatul Mondial din Qatar din 2022, ca urmare a informațiilor din ultimele zile potrivit cărora drepturile omului au fost încălcate flagrant în țara din Golf, în ceea ce privește pe muncitorii care au lucrat la organizarea marii competiții fotbalistice.
Ulterior, mai multe cluburi din Țara Fiordurilor s-au raliat cauzei celor de la Tromso și au cerut federației același lucru. Cotidianul norvegian VG a creat un sondaj de opinie, din care a reieșit că peste 55% dintre nnorvegieni și-ar dori ca naționala lor să nu meargă în Qatar, chiar dacă se va califica. Jucătorii, în frunte cu tânărul căpitan Martin Ødegaard, nu vor să renunțe la șansa de a participa la Mondial, dar anunță proteste concrete, intense.
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Christian Eriksen a dezvăluit că vrea să joace la Cupa Mondială din Qatar
04/01/2022 LA 20:09
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Cupa Mondială bienală? Reacția șefului UEFA, categorică: "O idee proastă, nu pentru că ne opunem"
31/12/2021 LA 15:31