Mai mult, a fost primul Campionat European în cadrul căruia naționala țării gazdă a fost calificată direct în faza finală, fără să mai joace meciurile din grupa preliminară.
Euro 1980 s-a desfășurat în Italia, în perioada 11-22 iunie, și a fost câștigat de Germania de Vest, după o finală cu Belgia, scor 2-1. Horst Hrubesch a fost eroul finalei de pe Stadio Olimpico, reușind să înscrie o "dublă" și să-și ducă țara spre glorie.
Campionatul European a mai avut parte de o premieră în urmă cu 40 de ani: a fost pentru prima oară când nu s-au mai disputat semifinale. Cele 8 echipe calificate la turneul final au fost repartizate în 2 grupe, iar în finală au mers numai primele două clasate. În același timp, cele două naționale care au încheiat pe locul secund s-au luptat pentru "bronz", în finala mică. De reținut este că Euro 1980 a fost ultima ediție în care s-a desfășurat și finala mică.
Premier League
Hoții i-au spart casa unui jucător de la United în timpul meciului cu Brentford! Familia s-a ascuns
ACUM 35 MINUTE
Cursa pentru calificarea la Euro 1980 a început în 1977, cu stabilirea țării gazdă. În toamna acelui an, UEFA a anunțat că Anglia, Grecia, Italia, Olanda și Germania de Vest erau țările interesate să organizeze următorul Campionat European. Întregul proces a durat o lună, până când forul european a decis ca Italia să fie gazda Euro 1980, în detrimentul Angliei care în urmă cu 11 ani organizase Campionatul Mondial.
Așadar, se cunoștea țara gazdă, așa că organizatorii au trecut la stabilirea grupelor preliminare. În afara Italiei, alte 31 de țări au participat la Euro 1980. În urma tragerilor la sorți au fost alcătuite 7 grupe: 3 grupe a câte 5 echipe și 4 grupe a câte 4.
https://i.eurosport.com/2020/03/26/2799528.jpg

România în faza preliminară de la Euro 1980

Naționala României a fost repartizată într-o grupă de 4 echipe, alături de Spania, Yugoslavia și Cipru. Așadar, "tricolorii" se întâlneau din nou cu Spania, campioana europeană din 1964, după alte 2 confruntări directe (tur-retur) din edițiile anterioare ale competiției. Chiar în 1964, ibericii eliminau naționala noastră într-o dublă manșă și avansau în optimi, pentru ca 12 ani mai târziu, România să piardă calificarea tot în detrimentul Spaniei, în faza grupelor preliminare.
Norocul nu avea să fie de partea României nici în preliminariile Euro 1980. "Tricolorii" au încheiat grupa pe locul 3, în spatele Spaniei și Yugoslaviei. În cele 6 meciuri disputate, România a obținut 2 victorii, 2 egaluri și 2 înfrângeri.
Situația finală din grupa României:
 • 1. Spania 9p (4V - 1E - 1Î)
 • 2. Yugoslavia 8p (4V - 0E - 2Î)
 • 3. România 6p (2V - 2E - 2Î)
 • 4. Cipru 1p (0V - 1E - 5Î)
Iată rezultatele României de la Euro 1980:
 • România - Yugoslavia 3-2 (Ștefan Sameș 62', 68'; Anghel Iordănescu 75' / Petrovic 22', Desnica 90')
 • Spania - România 1-0 (Asensi 9')
 • România - Spania 2-2 (Dudu Georgescu 57', 65' / Dani 59', 70')
 • Cipru - România 1-1 (Kaiafas 31' / Ionel Augustin 30')
 • Yugoslavia - România 2-1 (Vujovic 48', Sliskovic 50' / Marcel Răducanu 79')
 • România - Cipru 2-0 (Gheorghe Mulțescu 40', Marcel Răducanu 75')
În preliminariile Euro 1980, România nu a jucat meciurile de pe teren propriu pe stadionul "23 august". Partidele "tricolorilor" s-au desfășurat pe 3 stadioane diferite din țară: Ghencea (București), Ștefan cel Mare (București) și Ion Oblemenco (Craiova).
https://i.eurosport.com/2020/03/26/2799536.jpg

Germania, calificată fără emoții în finală

Alături de Italia și Spania, la turneul final s-au mai calificat Anglia, Belgia, Olanda, Cehoslovacia, Grecia și Germania de Vest. Dintre acestea, Grecia era singura debutantă la un turneu final de la Campionatul European. Pe de altă parte, Germania de Vest și Cehoslovacia se aflau deja la al 3-lea turneu din istorie, în timp ce celelalte naționale se puteau lăuda cu o singură participare în trecut.
Turneul final de la Euro 1980 s-a desfășurat între 11 și 22 iunie, pe 4 stadioane grandioase din Italia: Stadio Olimpico (Roma), San Siro (Milano), San Paolo (Napoli) și Stadio Comunale (Torino). Cele două grupe principale s-au stabilit în urma tragerilor la sorți, astfel:
 • Grupa 1: Germania de Vest, Cehoslovacia, Olanda, Grecia
 • Grupa 2: Belgia, Italia, Anglia, Spania
În urma meciurilor desfășurate în cele 4 orașe din Italia, Germania de Vest și Belgia s-au calificat în finală. Nemții n-au avut mari emoții în privința calificării, reușind să câștige primele 2 meciuri împotriva Cehoslovaciei (scor 1-0) și Olandei (scor 3-2) și să obțină o remiză în confruntarea cu Grecia (scor 0-0). Germania a obținut calificarea cu un avans de 2 puncte față de locul secund, ocupat de Cehoslovacia. De reținut este că fiecare echipă primea câte 2 puncte atunci când câștiga, ci nu 3, cum se practică în ziua de astăzi.
Situația finală din grupa 1:
 • 1. Germania 5p (2V - 1E - 0Î)
 • 2. Cehoslovacia 3p (1V - 1E - 1Î)
 • 3. Olanda 3p (1 V - 1 E - 1Î)
 • 4. Grecia 1p (0V - 1E - 2Î)
https://i.eurosport.com/2020/03/26/2799527.jpg

Italia, eliminată la o diferență de un gol

În cealaltă grupă, lupta pentru calificarea în finală a fost mult mai strânsă. Belgia și Italia au încheiat cu același număr de puncte (4) și același golaveraj (+1). În final, departajarea s-a realizat prin compararea numărului de goluri înscrise de cele două naționale, iar Belgia a avut câștig de cauză: 3, cu unul mai mult decât țara gazdă Italia.
Situația finală din grupa 2:
 • 1. Belgia 4p (1V - 2E - 0Î)
 • 2. Italia 4p (1V - 2E - 0Î)
 • 3. Anglia 3p (1V - 1E - 1Î)
 • 4. Spania 1p (0Î - 1E - 2Î)

Huliganismul, principala problemă de la Euro 1980

De reținut este că Euro 1980 nu a reușit să atragă foarte mult entuziasm din partea oamenilor, nici pe stadioane și nici la TV. În afara partidelor disputate de Squadra Azzurra, numărul spectatorilor din tribune a fost destul de restrâns. Stilul defensiv al echipelor a dus la multe rezultate de egalitate, cu foarte puține goluri. În schimb, huliganismul, aflat într-o continuă creștere, a atras foarte multă atenție în timpul Campionatului European din 1980.
La meciul dintre Anglia și Belgia, forțele de ordine au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene pentru a calma spiritele din tribune. Drept urmare, partida a fost întreruptă timp de 5 minute în prima repriză.
https://i.eurosport.com/2020/03/26/2799533.jpg
Dacă spectatorii s-au plâns de lipsa spectacolului din teren, aceștia și-au schimbat părerea în finala mică dintre favorita publicului, Italia, și Cehoslovacia, campioana europeană en-titre. După 1-1 în timpul regulamentar (Jurkemik 54' / Graziani 73'), locul 3 de la Euro 1980 s-a decis la loviturile de departajare. 18 lovituri au fost executate, iar un singur jucător a ratat.
Collovati n-a reușit să transforme de la 11 metri, iar Cehoslovacia a încheiat pe ultima treaptă a podiumului. De cealaltă parte, Italia a încheiat doar pe locul 4, spre dezamăgirea suporterilor care în urmă cu 12 ani se bucurau de un succes istoric, pe arena din Roma, după o rejucare împotriva Yugoslaviei în finală.

Hrubesch, eroul finalei de la Euro 1980

Noua campioană europeană s-a stabilit chiar pe Stadio Olimpico, în fața a 48.000 de spectatori și cu arbitrul român Nicolae Rainea la centru. Horst Hrubesch a fost eroul finalei, reușind să înscrie o dublă fantastică și să aducă titlul european în Germania de Vest.
Belgia a început mai bine duelul, însă Germania de Vest a fost cea care a deschis scorul la Roma. Bernd Schuster a pornit un contraatac fulgerător și l-a găsit cu o pasă minunată pe Hrubesch, care n-a iertat din fața porții. Era minutul 10, iar Germania de Vest era cu o mână pe trofeu. Planurile nemților aveau să fie temporar date peste cap cu un sfert de oră înainte de final.
https://i.eurosport.com/2020/03/26/2799534.jpg
Atacurile intense ale Belgiei au fost finalizate, în cele din urmă, cu gol. René Vandereycken a restabilit egalitatea, iar Belgia părea capabilă să înscrie și golul victoriei, având un moral excelent. Cu toate aceastea, în minutul 88, Karl-Heinz Rummenigge a executat ideal un corner, care l-a surprins pe goalkeeper-ul belgian Jean-Marie Pfaff. Acesta a rămas pe linia porții, iar același Hrubesch a sărit și a trimis mingea cu capul în plasă. A fost golul care a decis campioana europeană.
"Am primit porecla "Header Monster", de la un fost antrenor. Întotdeauna am încercat să joc cât mai simplu posibil și să-mi demonstrez calitățile. Am avut o detenă excelentă, iar coordonarea a fost pe măsură (n.r. - la golul victoriei din finală). Am jucat în Bundesliga timp de 8 ani și am reușit să marchez 136 de goluri. Dintre acestea, 81 au fost cu capul.", a declarat Hrubesch, potrivit UEFA.com.
Iată echipele de start din finala Euro 1980:
 • Belgia: Jean-Marie Pfaff - Eric Gerets, Walter Meeuws, Luc Millecamps, Michel Renquin -Julien Cools (c), Wilfried Van Moer, René Vandereycken, Raymond Mommens - François Van der Elst, Jan Ceulemans
 • Selecționer: Guy Thys
 • Germania de Vest: Harald Schumacher - Manfred Kaltz, Bernard Dietz (c), Uli Stielike, Karlheinz Förster, Hans-Peter Briegel (Bernhard Cullmann 55') - Bernd Schuster, Karl-Heinz Rummenigge, Hansi Müller - Horst Hrubesch, Klaus Allofs
 • Selecționer: Jupp Derwall
Klauss Allofs (Germania de Vest) a fost golgheterul turneului final de la Euro 1980, cu 3 goluri reușite în cele 4 meciuri.
https://i.eurosport.com/2020/03/26/2799529.jpg

Hrubesch: "Belgia ar fi câștigat în prelungiri"

Privind în urmă, Hrubesch a recunoscut că el și coechipierii săi nu ar fi rezistat în extra-time, dacă egalitatea s-ar fi menținut până în minutul 90:
"În repriza a doua am văzut clasa jucătorilor belgieni, care cu siguranță au meritat să egaleze. Nu am fi reușit să ne impunem în extra-time, ar fi fost prea mult pentru noi. A fost o zi extrem de călduroasă și îmi amintesc că la final eram atât de obosit încât abia am reușit să ridic trofeul deasupra capului.", a spus Horst Hrubesch, potrivit UEFA.com.
Victoria din finala cu Belgia a reprezentat al doilea titlu european câștigat de Germania de Vest, după cel din 1972. În același timp, era deja al 4-lea trofeu din palmaresul nemților, care s-au impus și în finalele Campionatului Mondial din 1954 și 1974.
În prezent, Germania se poate mândri cu 8 trofee: 4 Campionate Mondiale (1954, 1974, 1990, 2014), 3 Campionate Europene (1972, 1980, 1996) și o Cupă a Confederațiilor (2017).
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Premier League
Tomas Tuchel înaintea derbyului cu Tottenham: "Chelsea este obosită fizic și mental!"
ACUM O ORĂ
Fotbal
Avem antrenor la echipa națională! Federația Română de Fotbal s-a decis asupra noului selecționer
ACUM 2 ORE