Cu o medie de 41.158 de suporteri la fiecare meci, turneul final a mai ieșit în evidență prin alte 3 premiere: a fost primul Campionat European la care s-au calificat 16 echipe naționale, primul turneu final major în care s-a utilizat metoda "Golului de Aur" și primul Euro în care victoriile au fost recompensate cu câte 3 puncte.
Germania a câștigat Euro 1996, fiind primul trofeu major obținut de nemți după unificarea țării din toamna anului 1990. Germania câștigase în vara aceluiași an Campionatul Mondial, însă sub denumirea de Germania de Vest.
Ediția din 1996 a fost singura găzduită de Anglia de-a lungul timpului. Naționala Albionului a primit automat un loc la turneul final, în timp ce alte 15 echipe naționale au fost nevoite să se lupte pentru calificare în grupele preliminarii. Printre acestea s-a numărat și România, care a încheiat pe primul loc într-o grupă cu Franța, Slovacia, Polonia, Israel și Azerbaidjan.
Fotbal
#DORdeSPORT Euro 1984, moștenirea lui Michel Hidalgo. Primul titlu european câștigat de Franța
31/03/2020 LA 16:57
https://i.eurosport.com/2020/04/02/2802133.jpg

Parcursul "Generației de Aur" la Euro 1996

Naționala pregătită de Anghel Iordănescu, supranumită "Generația de Aur", a reușit o campanie de calificare excelentă, reușind să câștige 6 meciuri și să înscrie de 18 ori. Singura înfrângere suferită de "tricolori" a avut loc în penultima partidă, împotriva unei naționale a Franței pentru care evoluau jucători precum Zinedine Zidane, Christian Karembeu, Didier Deschamps, Marcel Desailly, Lilian Thuram, Laurent Blanc și Christophe Dugarry. La finalul campaniei, România și Franța au obținut calificarea la turneul final din Anglia, despărțite de un singur punct.
Florin Răducioiu, cu 5 goluri, a fost cel mai bun marcator al României în grupa preliminară. Printre marcatorii "tricolorilor" s-au mai numărat Gică Hagi, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu și Marius Lăcătuș.
Situația finală a grupei României la Euro 1996:
 • 1. România 21p
 • 2. Franța 20p
 • 3. Slovacia 14p
 • 4. Polonia 13p
 • 5. Israel 12p
 • 6. Azerbaidjan 1p
Rezultatele României în preliminariile Euro 1996:
 • România - Azerbaidjan 3-0 (Belodedici, Petrescu, Răducioiu)
 • Franța - România 0-0
 • România - Slovacia 3-2 (Popescu, Hagi, Prodan / Dubovsky, Chvila)
 • Israel - România 1-1 (Rosenthal / Lăcătuș)
 • România - Polonia 2-1 (Răducioiu, Wandzik (ag) / Juskowiak)
 • Azerbaidjan - România 1-4 (Suleymanov / Răducioiu x 3, Dumitrescu)
 • România - Israel 2-1 (Lăcătuș, Munteanu / Berkovic)
 • Polonia - România 0-0
 • România - Franța 1-3 (Lăcătuș / Karembeu, Djorkaeff, Zidane)
 • Slovacia - România 0-2 (Hagi, Munteanu)
Alături de România și Franța, la turneul final și-au mai asigurat locul Olanda, Scoția, Elveția, Spania, Bulgaria, Germania, Republica Cehă, Italia, Rusia, Portugalia, Croația, Danemarca și Turcia.
https://i.eurosport.com/2020/04/02/2802134.jpg

România, un singur gol la turneul final

Meciurile de la Euro 1996 s-au desfășurat pe 8 stadioane din Anglia: Wembley (Londra), Old Trafford (Manchester), Anfield (Liverpool), Villa Park (Birmingham), Ellan Road (Leeds), Hillsborough (Sheffield), City Ground (Nottingham) și St. James Park (Newcastle). În urma tragerilor la sorți, naționala României a fost repartizată într-o grupă cu Spania, Bulgaria și din nou Franța.
"Tricolorii" n-au reușit să-și impună jocul din preliminarii și au încheiat pe ultimul loc, cu 0 puncte. Franța și Spania au fost echipele care au mers mai departe din grupa României. Florin Răducioiu a marcat unicul gol al naționalei noastre, în ultimul meci cu Spania.
Euro 1996 | Situația finală din grupa României de la turneul final:
 • 1. Franța 7p
 • 2. Spania 5p
 • 3. Bulgaria 4p
 • 4. România 0p
Euro 1996 | Rezultatele României de la turneul final:
 • România - Franța 0-1 (Dugarry)
 • Bulgaria - România 1-0 (Stoichkov)
 • România - Spania 1-2 (Răducioiu / Manjarin, Amor)
Alături de Franța și Spania, în sferturi s-au mai calificat Germania, Republica Cehă, Portugalia, Croația, Anglia și Olanda.
https://i.eurosport.com/2020/04/02/2802131.jpg

"Loteria penalty-urilor" de la Euro 1996

Ulterior, Franța, Republica Cehă, Germania și Anglia au avansat în semifinale după 4 meciuri extrem de intense. De amintit este că două dintre partidele din sferturi s-au decis la loviturile de departajare. În fața a 75.000 de spectatori sosiți pe Wembley, Anglia a câștigat la penalty-uri meciul cu Spania. Hierro și Nadal au ratat din echipa ibericilor, în timp ce englezii au transformat toate cele 4 lovituri.
Tot la penalty-uri s-a decis și învingătoarea dintre Franța și Olanda. După 120 de minute, tabela de pe Anfield indica în continuare scorul de 0-0. Seedorf a fost singurul jucător care a ratat la loviturile de departajare, iar naționala "Cocoșului Galic" a avansat în faza următoare.
Iată rezultatele din sferturile Euro 1996:
 • Spania - Anglia 0-0 (2-4, după penalty-uri)
 • Franța - Olanda 0-0 (5-4, după penalty-uri)
 • Germania - Croația 2-1 (Klinsmann, Sammer / Suker)
 • Republica Cehă - Portugalia 1-0 (Poborsky)
Tot la loviturile de departajare s-au decis ambele dueluri din semifinale. Pe Old Trafford, Franța și Republica Cehă au mers cot la cot până în minutul 120. Apoi, primele 5 serii de penalty-uri au fost transformate fără greșeală de jucătorii ambelor echipe. Pedros, de la francezi, a ratat în cele din urmă, în timp ce Kadlec a înscris pentru Republica Cehă și a calificat-o în finală.
Pe Wembley, situația avea să fie extrem de asemănătoare. Anglia a fost eliminată în fața propriilor fani de viitoarea campioană europeană Germania, tot după 6 serii de penalty-uri. Kuntz pentru nemți și Shearer pentru englezi au marcat în primele 90 de minute, iar a doua finalistă s-a decis la "loteria penalty-urilor". Gareth Southgate, selecționerul din prezent al Angliei, a fost singurul care a ratat și a risipit speranțele miilor de fani din tribune.
Iată rezultatele din semifinalele Euro 1996:
 • Franța - Republica Cehă 0-0 (5-6, după penalty-uri)
 • Germania - Anglia 1-1 (6-5, după penalty-uri) (Kuntz / Shearer)
https://i.eurosport.com/2020/04/02/2802128.jpg

Germania, primul trofeu după unificare

Finala Euro 1996, dintre Germania și Republica Cehă, pregătită de Dusan Uhrin, s-a disputat pe același Wembley, în fața a 73.000 de spectatori. Campioana a fost stabilită tot după cele 90 de minute, însă nu la loviturile de departajare. Meciul de la Londra a intrat în istorie drept prima finală decisă printr-un "Gol de Aur". Introdus pe teren după o oră de joc, Oliver Bierhoff a fost autorul reușitei, în prima repriză din extra-time. Același Bierhoff reușise să restabilească egalitatea în minutul 73, după ce Republica Cehă deschisese scorul în minutul 59, prin Patrick Berger.
Așadar, Germania obținea primul său trofeu din postura de țară unificată. În același timp, a fost ultimul trofeu câștigat de Germania la Campionatul European. Per total, nemții au cucerit 8 trofee importante, de-a lungul timpului: 3 Euro (1972, 1980, 1996), 4 Cupe Mondiale (1954, 1974, 1990, 2014) și o Cupă a Confederațiilor, în 2017.
Iată echipele de start din finala Euro 1996:
 • Republica Cehă: Petr Kouba - Michal Horňák, Miroslav Kadlec (c), Jan Suchopárek - Pavel Nedvěd, Radek Bejbl, Karel Rada - Karel Poborský (Vladimír Šmicer 88'), Patrik Berger, Jiří Němec, Pavel Kuka
 • Selecționer: Dušan Uhrin
 • Germania: Andreas Köpke - Thomas Strunz, Markus Babbel, Matthias Sammer, Thomas Helmer, Christian Ziege - Mehmet Scholl (Oliver Bierhoff 69'), Dieter Eilts (Marco Bode 46'), Thomas Häßler - Jürgen Klinsmann (c), Stefan Kuntz
 • Selecționer: Berti Vogts
La finalul turneului, Alan Shearer a primit "Gheata de Aur", acordată cel mai bun marcator. 5 goluri a înscris fostul atacant al lui Newcastle la Euro 1996.
https://i.eurosport.com/2020/04/02/2802129.jpg

Sammer: "Am meritat să câștigăm Euro 1996"

Matthias Sammer, eroul nemților din meciul cu Croația, a povestit cum s-a simțit din perspectiva lui turneul final din 1996. Sammer a evoluat ca libero la Euro 1996, pe aceeași poziție pe care a ocupat-o cu succes, de-a lungul timpului, legendarul Franz Beckenbauer. Privind în urmă asupra meciurilor intense de pe stadioanele din Anglia, fostul fundaș a lăudat puterea coechipierilor săi de a rămâne calmi în momentele tensionate.
"Știam că suntem puternici din punct de vedere fizic, așa că trebuia să demonstrăm că putem fi și calmi. Per total, am reușit să facem acest lucru. Îmi amintesc foarte bine cum s-a desfășurat finala. Țin minte că arbitrul a dictat penalty pentru Republia Cehă după un fault comis chiar de mine. Și acum sunt de părere că n-a existat vreun contact, însă decizia a rămas și Berger a transformat.
Îmi aduc minte și golurile reușite de Bierhoff. M-am bucurat enorm pentru el, mai ales că nu bifase foarte multe minute până în acel moment. Era un vârf de atac tipic. Nu avea o calitate tehnică deosebită, dar era un tip de nota 10 și a meritat din plin să înscrie. Cu toții am meritat acel trofeu.", a povestit Sammer, pentru UEFA.com.
https://i.eurosport.com/2020/04/02/2802130.jpg

Echipa ideală de la Euro 1996

Matthias Sammer a fost inclus printre cei mai buni jucători care au evoluat la Euro 1996, alături de alți 2 conaționali: Andreas Kopke și Dieter Elits. Anglia și Franța au avut cei mai mulți fotbaliști (4) incluși în "Echipa turneului".
Iată cum a arătat "Echipa turneului" de la Euro 1996:
 • Portari: David Seaman (Anglia), Andreas Kopke (Germania)
 • Fundași: Radoslav Látal (Republica Cehă), Laurent Blanc (Franța), Marcel Desailly (Franța), Matthias Sammer (Germania), Paolo Maldini (Italia)
 • Mijlocași: Karel Poborský (Republica Cehă), Paul Gascoigne (Anglia), Steve McManaman (Anglia), Didier Deschamps (Franța), Dieter Eilts (Germania), Rui Costa (Portugalia)
 • Atacanți: Hristo Stoichkov (Bulgaria), Davor Šuker (Croația), Pavel Kuka (Republica Cehă), Alan Shearer (Anglia), Youri Djorkaeff (Franța)
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Romanian Liga 2
Veste proastă pentru Dinamo! Nicolae Badea se retrage din programul DDB
ACUM 10 ORE
Premier League
Todd Boehly vrea să cumpere și un club din Portugalia! Care este planul noului patron de la Chelsea
ACUM 11 ORE