Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

LIVEBLOG | Doar două victorii pentru "tricolori" cu Irlanda de Nord! Cum arată programul de meci

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 22/03/2024 la 16:49 GMT+2

Echipa națională de fotbal a României va susține în această lună două partide amicale, cu Irlanda de Nord și Columbia. Selecționerul Edward Iordănescu a vorbit pe larg despre cele două meciuri de pregătire, asigurând că acestea vor fi tratate ca niște partide oficiale. În plus, selecționerul a spus că ușa naționalei pentru EURO e deschisă și jucătorilor care nu sunt acum la lot.

România (Manea, Drăguș, Burcă)

Credit imagine: Getty Images

UPDATE: FRF a decis să renunțe la tipărirea programelor de meci, ca urmare a Strategiei de Sustenabilitate adoptate. Astfel, conform site-ului forului național, de la meciul cu Andorra din toamna trecută, "acestea sunt disponibile tuturor suporterilor români, în format digital, unul animat și mai atragător."
Programul de meci pentru partida din această seară este disponibil aici.
UPDATE: George Pușcaș este singurul jucător din lotul lui Edi Iordănescu care a înscris în poarta Irlandei de Nord. S-a întâmplat în 2020, în Nations League, când atacantul român a deschis scorul în meciul care avea să se încheie cu scorul de 1-1.
În plus, trebuie remarcat faptul că fotbalistul de la Bari a fost convocat în premieră la echipa națională în noiembrie 2014, chiar la meciul cu Irlanda de Nord din preliminariile EURO 2016. Atunci, însă, Pușcaș nu a fost utilizat, făcându-și debutul abia în mai 2018, într-un amical cu Chile.
George Pușcaș (România, 2016). Sursa foto: GSP
UPDATE: Reprezentanții Federației Române de Fotbal au prefațat amicalul cu Irlanda de Nord, amintind de ceea ce s-a întâmplat în precedentele întâlniri dintre cele două echipe. Potrivit sursei citate, "tricolorii" s-au duelat de opt ori cu Irlanda de Nord, reușind doar două victorii.
"Dubla inaugurală, în preliminariile Mondialului 1986, e o amintire tare grea pentru noi... Din cele opt confruntări, avem trei remize și trei înfrângeri. Iar primele două eșecuri par a fi și cele mai grele. În campania pentru CM 1986, am pierdut 2-3 la Belfast și 0-1 la București, cu Mircea Lucescu selecționer și o generație de excepție în care se regăseau Costică Ștefănescu, Lung, Iovan, Țicleanu, Andone, Klein, Hagi, Boloni, Pițurcă", se arată pe site-ul FRF.
Povestea returului de la București o puteți citi aici, în cuvintele legendarului cronicar Ioan Chirilă.
UPDATE: Selecționerul Edi Iordănescu i-a ales pe cei 26 de jucători pentru meciul cu Irlanda de Nord, programat în această seară, de la ora 21:45.
"Tricolorii" pentru meciul cu Irlanda de Nord
UPDATE: Înaintea partidei din această seară, fanii vor putea merge în Arena Fanilor, care se deschide cu 3 ore înainte de startul meciului și se întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați.
Potrivit site-ului Federației Române de Fotbal, "partenerii FRF, Penny, Bergenbier, Altex și Autoklass, vor fi prezenți și vor oferi cadouri suporterilor la Arena Națională, cu ocazia meciului cu Irlanda de Nord, iar fanii vor interacționa cu Ronny, mascota echipei naționale, și își vor putea achiziționa produse licențiate oficial cu Echipa Nationala de la cele două puncte de vânzare deschise în Arena Fanilor."
De asemenea, "vor exista puncte de face-painting, unde fanii își pot schimba look-ul pentru meci, precum și multe jocuri disponibile acestora, cum ar fi: FC24 pe Playstation, photo 180 de grade, photobooth, biliard și darts, ambele cu mingea de fotbal, și foosball.
Totodată, va exista un colț special dedicat suporterilor echipei naționale, unde aceștia își vor putea testa șutul la poartă pe Nintendo Kinect și vor avea ocazia de câștiga premii, printre care și tricoul echipei naționale", se mai arată pe site-ul FRF.
UPDATE: Jucătorii antrenați de Edi Iordănescu au susținut în această seară antrenamentul premergător amicalului contra Irlandei de Nord. Sesiunea de pregătire a avut loc la Centrul de la Mogoșoaia.
UPDATE: Marian Aioani și Horațiu Moldovan, doi portari de bază din naționala României, au fost provocați de către FRF să acceseze aplicația Fan Arena, care este destinată suporterilor tricolorilor în privința turneului final de la Euro 2024. Cei doi au fost rugați să își creeze un cont și să facă și o postare, iar Moldovan și-a făcut colegul pe post să râdă.
Goalkeeper-ul legitimat la Atletico a postat o fotografie alături de portarul de 24 de ani, iar mesajul a fost următorul: "De pe vremea când îți explicam cât de frumos este să joci la Rapid", făcând referire la faptul că Aioani a venit în locul său la formația din Giulești, chiar după transferul în La Liga.
UPDATE: Federația Română de Fotbal a anunțat în această dimineață că, începând de azi, suporterii își pot cumpăra bilete pentru meciul cu Irlanda de Nord de la stadion.
"Casele de bilete din bulevardul Basarabiei și cele din bulevardul Pierre de Coubertin se vor deschide azi, la ora 12:00. Vineri, în ziua meciului, vor fi deschise și cele din strada Maior Coravu", potrivit FRF.
PROGRAMUL CASELOR DE BILETE:
  • Joi, 21 martie: orele 12:00 – 20:00, Bd. Basarabiei și Bd. Pierre de Coubertin
  • Vineri, 22 martie: orele 12:00 – 22:30, Bd. Basarabiei, Bd. Pierre de Coubertin și strada Maior Coravu
UPDATE: George Pușcaș a oferit un interviu înainte de partidele amicale pe care România le va disputa împotriva Irlandei de Nord și a Columbiei. Atacantul naționalei vrea să îi facă din nou mândri pe fani și să contribuie la o calificare în optimile Campionatului European din Germania.
"Este o mândrie mare (n.r. să se prezinte la lotul unei naționale calificate la EURO). E o muncă dusă la final, iar acum muncim la un nou început pentru că acum începe o provocare și mai mare și suntem foarte fericiți să fim din nou împreună și cu nerăbdare să aducem o nouă mândrie României.
Mă simt bine (n.r. la Bari). E nevoie de multă muncă și acolo. E nevoie să legăm victorii și să fie din ce în ce mai bine. Sunt nerăbdător să jucăm la EURO. Timpul trece foarte repede, cele 4 luni din noiembrie și până acum parcă au zburat. Ne-am dat seama că doar ce ne-am calificat și acum ne-am revăzut. Cred că așa vor trece lunile și de acum până iunie. Trebuie să fim pregătiți, să fim în formă.
(n.r. caracterizarea lui Edi Iordănescu în 3 cuvinte) Determinat, luptător, inspirat. Cred că obiectivele din aceste amicale sunt victoriile. Victoriile aduc încredere. trebuie să arătăm fața României la orice meci, ceea ce am arătat și în calificări. Trebuie să ajungem la EURO pregătiți, ca o familie", a declarat Geroge Pușcaș într-un interviu pentru FRF TV, care poate fi văzut mai jos.
UPDATE: Nicușor Bancu trebuie să se opereze la degetele unui picior și, potrivit GSP, a decis că acum este momentul oportun pentru a face asta. Jucătorul Universității Craiova a primit o lovitură în partida cu CFR Cluj, iar piciorul i s-a inflamat. Bancu va părăsi așadar cantonamentul naționalei, iar tricolorii au găsit înlocuitor.
Edi iordănescu a decis să îl convoace de urgență pe Raul Opru, fundaș stânga la Hermannstadt. El a fost convocat pentru prima dată în noiembrie 2022 și a strâns 3 selecții.
UPDATE: Nicușor Bancu și Cristi Manea au fost provocați de FRF TV la un joc despre coechipierii de la echipa națională. Cei doi fundași laterali au primit indicii despre colegii lor, pe care au încercat să îi ghicească unul din spusele celuilalt. Rezultatul poate fi urmărit în videoclipul de mai jos.
UPDATE: "Tricolorii" au efectuat aseară un nou antrenament. Staff-ul tehnic s-a axat în cea mai mare parte pe exercițiile tactice, care nu pot fi împărtășite publicului, dar câteva imagini au putut fi publicate pe pagina FRF TV.
UPDATE: Fotbaliştii care au jucat pentru prima reprezentativă a României la EURO 1984 şi Cupa Mondială din 1994 au fost invitaţi de conducerea Federaţiei Române de Fotbal la meciul amical pe care echipa naţională îl dispută, vineri, cu Irlanda de Nord, pe Arena Naţională.
"Cu o ocazie specială şi o atmosferă plină de emoţie, Federaţia Română de Fotbal are onoarea de a invita foştii internaţionali de la EURO 1984 şi Cupa Mondială din 1994 la o întâlnire memorabilă cu suporterii pe Arena Naţională.
Meciul de fotbal România - Irlanda de Nord, programat vineri, 22 martie, de la ora 21:45, va fi o ocazie deosebită de a reuni generaţiile care au scris pagini de istorie în fotbalul românesc. Este un moment unic pentru a sărbători şi a recunoaşte contribuţia excepţională a jucătorilor care au marcat generaţii şi au încântat milioane de fani prin performanţele lor", informează FRF pe site-ul său oficial.
"Anul acesta, când România se pregăteşte pentru EURO 2024, marchează aniversarea a 30 de ani de la cea mai bună performanţă a naţionalei noastre, sfertul de finală cu Suedia de la Campionatul Mondial din 1994, şi 40 de ani de la prima noastră calificare la EURO, în 1984. Este o oportunitate deosebită de a onora moştenirea acestor echipe şi de a transmite spiritul lor de luptă şi determinare către generaţia actuală, creându-se o legătură între trecut, prezent şi viitor.
Astfel, Federaţia Română de Fotbal a invitat la acest prim meci de pregătire pentru Campionatul European din această vară toţi jucătorii care au participat la cele două turnee finale şi pe cei doi selecţioneri: Mircea Lucescu, respectiv Anghel Iordănescu", se mai precizează pe site-ul citat.
UPDATE: Selecționerul României, Edi Iordănescu, a avut o cerere specială pentru meciul amical împotriva Columbiei, care se va disputa la Madrid. Acesta a dorit ca partida să fie înregistrată integral din drone pentru a putea analiza mai bine pozițiile jucătorilor săi, anunță GSP.
Cererea sa a fost acceptată, iar toate demersurile legale au fost îndeplinite pentru ca partida dintre România și Columbia să fie filmată cu dronele. Firma specializată, care se va ocupa de această acțiune, a primit deja toate avizele necesare din partea municipalității capitalei Spaniei.
Iordănescu va avea la dispoziție rapoarte speciale cu ajutorul cărora va putea să identifice orice problemă de poziționare, care va putea fi corectată până la începutul Campionatului European. Conform sursei citate, selecționerul "vrea să analizeze totul în amănunt, distanțele dintre compartimente și dintre jucători, în dinamica jocului. Fiindcă vrea să facă ultimele retușuri pentru Euro în legătură cu tot ceea ce înseamnă organizarea defensivă și poziționarea ofensivă a echipei".
Această acțiune, cu filmarea meciurilor din drone, se va repeta și la ultimele două meciuri amicale pe care "tricolorii" le vor disputa înaintea plecării spre Germania, în iunie. Aceste amicale se vor disputa în compania Bulgariei și al Liechtensteinului.
UPDATE: Ianis Hagi a fost supus unui test extrem de dificil în cantonamentul naționalei României. Jucătorul lui Alaves a avut în față o tabletă pe care apăreau treptat logo-uri ale unor echipe de club. Pe baza poziției în teren, mijlocașul nostru a trebuit să indice ce națională calificată la EURO formează jucătorii care joacă la cluburile respective. Ianis s-a descurcat de minune, chiar dacă pe alocuri a întâmpinat ceva dificultăți, arătând că este un atent urmăritor al fotbalului internațional.
UPDATE: "Tricolorii" convocați de Edi Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia au efectuat în aceste zile vizita medicală premergătoare turneului final al Campionatului European, care va avea loc în vara acestui an, în Germania.
Potrivit site-ului FRF, fotbaliștii "au fost împărțiți în două grupe, de 14 și 15 jucători, iar luni și marți au fost testați medical" înainte de EURO 2024, verdictul medicilor fiind acela că toți jucătorii sunt sănătoși. Conform sursei citate, ei vor fi și "motivați și pregătiți" pentru luptă! :)
Pe ce loc se va clasa România în grupa E de la EURO 2024?
UPDATE: Aseară, la primul antrenament în formulă completă, unii dintre "tricolori" s-au refăcut după meciurile din weekend, iar ceilalți au participat la un joc-școală intens, 5 la 5. Imagini de la acel meci pot fi urmărite în videoclipul de mai jos.
UPDATE: Luni seara a fost efectuat primul antrenament al naționalei României în formulă completă. Toți cei 29 de jucători convocați de Edward Iordănescu pentru dubla din luna martie au ajuns la Mogoșoaia, unde România pregătește primul meci, cel de vineri, cu Irlanda de Nord.
Ultimii trei jucători care s-au alăturat lotului național sunt Racovițan, Rațiu și Moldovan, veniți din Polonia, respectiv Spania.
UPDATE: Radu Drăgușin, revenit în țară pentru prima dată după transferul din iarnă, de la Tottenham, a declarat că este nerăbdător să evolueze alături de tricolori la Campionatul European. Declarația completă poate fi citită aici.
UPDATE: Edi Iordănescu a vorbit despre deciziile pe care le-a luat în privința jucătorilor care nu evoluează constant la echipele lor de club. Selecționerul a recunoscut că este îngrijorat de situația lor, dar acesta a ales omogenitatea lotului în detrimentul formei de moment pentru prima acțiune a anului.
Printre acești fotbaliști se numără Horațiu Moldovan, care încă nu a apucat să debuteze pentru Atletico Madrid, dar și Ianis Hagi și Andrei Rațiu, care au apariții sporadice la Alaves, respectiv Rayo:
"Sunt extrem de îngrijorat de situaţia jucătorilor care nu prind minute la echipele de club. Mărturisesc că aveam alte aşteptări. Totuşi realismul nostru în autoevaluare ne-a dus la EURO, aşa că avem datoria să fim foarte obiectivi în analiză. E corect dacă spunem că se mizează pe continuitate în lot, e cel mai obiectiv scenariu.
Într-o singură acţiune nu ştiu ce se aştepta lumea să reconstruim la echipa naţională şi de ce ar fi trebuit să o facem. OK, avem probleme la nivel de club, dar e un grup pe care l-am construit şi a performat.Aceşti băieţi au bucurat milioane de români, trebuie să le dăm credit în continuare. Sigur că sunt şi alţi jucători pe care îi monitorizăm, dar trebuie să mergem pe stabilitate. Asta neînsemnând că nu pot apărea şi surprize.
Dar în linii mari am mers pe omogenitate, nu putem să schimbăm atât de dramatic... nu din mers şi nu dintr-o singură acţiune. Echipele noastre de club clachează în cupele europene şi atunci, da, mizăm mult pe jucătorii din străinătate. Care, chiar dacă unii au dificultăţi în a se impune, joacă totuşi la un cu totul alt nivel", a decalrat Edi Iordănescu, pentru FRF TV.
UPDATE: Valentin Mihăilă, unul dintre protagoniștii campaniei de calificare pentru EURO 2024, a fost pus la încercare de cei de la FRF TV. Atacantul lateral de la Parma a primit întrebări despre momentele cheie ale preliminariilor de anul trecut, iar acesta a dovedit că are o memorie excelentă, răspunzând corect la majoritatea întrebărilor.
UPDATE: Lotul României se va reuni astăzi cu totul, iar pregătirea pentru amicalul cu Irlanda de Nord de vineri intră în linie dreaptă. În acesată dimineață, Edi Iordănescu a oferit un amplu interviu pentru FRF.TV, în care a vorbit despre importanța celor două amicale din această lună, dar și despre alte aspecte fundamentale legate de participarea la EURO.
Selecționerul a explicat că preferă să meargă pe continuitate la națională și de aceea acum a convocat în mare marte jucători care au dus greul în preliminarii, dar a subliniat că ușa rămâne deschisă și altor fotbaliști în vederea turneului final. De asemenea, acesta a tras și un semnal de alarmă legat de foța adversarelor de la Camopionatul European.
"Avem mult de muncă! Belgia e Belgia, iar Slovacia e la al treilea EURO consecutiv și are jucători care joacă în primăvara europeană la echipele de club", a spus Iordănescu, citat de FRF.
Nu în ultimul rând, selecționerul a vorbit și despre filmul "În inima Naționalei": "Mă bucur că românii vor vedea cum și cât s-a muncit pentru această calificare. E o surpriză și pentru băieți, nu au știut de acest film. Eu am știut, dar am uitat, atenția mea a fost strict pe organizarea meciurilor".
Întregul interviu al selecționerului îl regăsiți în viodeoclipul de mai jos.
UPDATE: "Tricolorii au efectuat în această seară prima ședință de pregătire din această lună. Au fost prezenți sub comanda selecționerului Edward Iordănescu 18 jucători. Totuși, dintre aceștia doar 8 au ieșit pe gazon, restul pregătindu-se în sala de forță de la hotel", se arată pe site-ul oficial al FRF.

Știrea inițială scrisă de Dani Morar
Echipa națională de fotbal a României se va reuni săptămâna viitoare, pentru prima dată după calificarea la Campionatul European din 2024, acolo unde va merge după o absență de 8 ani la un turneu final.
În pauza dedicată echipelor naționale, tricolorii urmează să întâlnească selecționatele din Irlanda de Nord, la București, pe 22 martie, și Columbia, la Madrid, pe 26 martie, iar selecționerul Edi Iordănescu a convocat 29 de jucători pentru primele meciuri din acest an.
Pe lista sa figurează 4 portari, marea noutate fiind Marian Aioani de la Rapid. De asemeena, Adrian Șut și Bogdan Racovițan au fost chemați și ei, existând șanse de a-și face debutul sub tricolor. În rest, ceilalți jucători sunt obișnuiți ai lotului național, dovadă că Edi Iordănescu nu are de gând să facă prea multe schimbări pentru Campionatul European, preferând să meargă pe mâna oamenilor care au contribuit la calificare.

Lotul României pentru meciurile amicale cu Irlanda de Nord și Columbia, din luna martie

  • PORTARI: Horațiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 9/0), Florin NIȚĂ (Gaziantep | Turcia, 19/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0), Marian AIOANI (FC Rapid 1923, 0/0);
  • FUNDAȘI: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 15/1), Cristian MANEA (CFR Cluj, 24/2), Vasile MOGOȘ (CFR Cluj, 4/0), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 25/1), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 13/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 19/1), Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia, 25/2), Bogdan RACOVIȚAN (Raków | Polonia, 0/0), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 34/2), Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 14/0);
  • MIJLOCAȘI: Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 66/14), Marius MARIN (Pisa | Italia, 15/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 35/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 52/3), Olimpiu MORUȚAN (Ankaragucu | Turcia, 14/1), Darius OLARU (FCSB, 15/0), Adrian ȘUT (FCSB, 0/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 20/6), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 17/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 31/4), Denis DRĂGUȘ (Gaziantep | Turcia, 8/2), Florinel COMAN (FCSB, 12/1);
  • ATACANȚI: George PUȘCAȘ (Bari | Italia, 40/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 36/5), Florin TĂNASE (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 17/2).

PROGRAMUL ROMÂNIEI ÎN 2024

Echipa națională va începe anul 2024 cu două amicale în luna martie. Primul va fi împotriva Irlandei de Nord, vineri, 22 martie, pe Arena Națională. Al doilea meci va fi unul special, împotriva Columbiei, disputat la Madrid, pe Civitas Metropolitano, în data de 26 martie.
Până la debutul din grupele EURO 2024, trupa lui Iordănescu va mai disputa două meciuri de pregătire la începutul lunii iunie. Bulgaria și Liechtenstein vor fi adversarele României pe 4, respectiv 8 iunie, ambele meciuri fiind pe stadionul din Ghencea.
  • vineri, 22 martie, Arena Națională (București): ROMÂNIA – Irlanda de Nord
  • marți, 26 martie, Civitas Metropolitano (Madrid): Columbia – ROMÂNIA
  • marți, 4 iunie, stadionul Steaua (București): ROMÂNIA - Bulgaria
  • sâmbătă, 8 iunie, stadionul Steaua (București): ROMÂNIA - Liechtenstein
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo