Calificările la Campionatul Mondial de fotbal se desfășoară după sisteme diferite în fiecare confederație. De departe, cele mai multe meiciuri au loc în America de Sud, acolo unde cele 10 echipe care formează Confederația CONMEBOL joacă fiecare cu fiecare, în sistem tur-retur.
Astfel, fiecare dintre cele 10 reprezentative dispută câte 18 partide în preliminarii. Spre deosebire, în Europa grupele sunt alcătuite din maxim 6 echipe, astfel că fiecare formație joacă 10 partide, la care se adaugă maxim două pentru echipele care ajung la baraj.
Această situație s-ar putea schimba începând cu preliminariile Campionatului Mondial din 2026, care se va disputa în Canada, Mexic și SUA. Căpitanii celor 10 echipe din America de Sud discută de mult timp pentru a găsi o soluție mai puțin ostenitoare pentru toți jucătorii, iar conform publicației braziliene Globoesporte aceștia au făcut o solicitare către FIFA privind schimbarea sistemului din preliminarii.
Premier League
Cum va arăta Manchester City în sezonul viitor și ce impact va avea transferul lui Haaland
ACUM 4 ORE
Citește și:

Jucătorii cer schimbarea sistemului competițional al preliminariilor din America de Sud

Cererea are la bază și faptul că din 2026 numărul de echipe participante la Mondial va fi mărit de la 32 la 48, iar din America de Sud se vor califica direct 7 națiuni, iar a 8-a va juca un meci de baraj. Astfel, mai mult de jumătate dintre formații vor ajunge la turneul final, astfel că un număr atât de mare de meciuri este considerat inutil.
"Nu sunt doar cele 18 jocuri, ci și călătoriile pe care le facem. Moi adunăm multe mii de kilometri în comparație cu europenii, care joacă între ei. Acest lucru implică o uzură foarte mare, dincolo de climatul care este total diferit. Dacă oamenii ar putea găsi cumva un echilibru cu călătoriile noastre, ne-ar facilita performanța. Este o mare uzură și, după părerea mea, este inutilă.", a declarat Thiago Silva, căpitanul Braziliei.
Majoritatea internaționalilor din America de Sud joacă în Europa, iar deplasările lungi și atât de dese precum în prezent îi afectează serios. Astfel, aceștia cer ca numărul și perioadele de desfășurare a acestora să fie împuținate.
Până la Mondialul din 1994, cele 10 echipe din America de Sud erau împărțite în două grupe de câte 5, iar primele două se calificau direct la turneul final, iar cele clasate pe locurile 3 jucau între ele un meci de baraj, urmând ca învingătoarea să joace un alt baraj, cu o formație de pe alt continent.
Un astfel de sistem se pare că ar putea fi reimplementat, cu mențiunea că primele 3 clasate ar obține biletele pentru Mondial, iar locurile 4 vor juca baraj.
La Mondialul din această iarnă, America de Sud va fi reprezentată sigur de Brazilia, Argentina, Uruguay și Ecuador. În Qatar ar putea ajunge și Peru, Columbia sau Chile, formațiile care pot ocupa poziția a 5-a după ultimele meciuri. Acea formație va juca un baraj contra unei reprezentante a Oceaniei, cel mai probabil Noua Zeelandă.
Liga
Ce opțiuni mai are Real Madrid pentru postul de atacant după ce a rămas fără Mbappe și Haaland
ACUM 11 ORE
Liga Campionilor UEFA
Benzema, după ce Mbappe a refuzat Real Madrid: "Nu e momentul să vorbim despre lucruri mărunte"
ACUM 12 ORE