Fotbalul românesc va fi fără îndoială afectat de noua competiție pe care cluburile mari din Europa au proiectat-o. Chiar dacă UEFA va continua să organizeze Champions League și Europa League (deși probabil nu va fi nevoie de două competiții, după noile coordonate), banii vor fi mult mai puțini. Cum cele mai importante 20 de cluburi din Vest ar urma să lipsească din competiții și să joace în Super Liga Europei, interesul pentru Champions League ar scădea dramatic.
Ca atare, sumele aferente drepturilor tv vor fi din ce în ce mai mici, iar miza financiară va fi în consecință, pentru cluburi. Marca a făcut o scurtă radiografie a ceea ce însemană nou înființata competiție, unde echipele cu nume din Est, unele dintre ele foste câștigătoare de Cupa Campionilor, nu au loc.

Tot ce trebuie să știi despre Super Liga Europei

Liga Campionilor UEFA
Carlo Ancelotti, extrem de fericit după finala Champions League: "Sunt omul recordurilor!"
ACUM 21 MINUTE
"Departe de forța economică a cluburilor mari din vest, echipele est-europene nu au loc în noul format al Super Ligii Europei. Putem crede că fotbalul rus poate avea unele șanse să intre cândva, dar pentru alții, inclusiv echipe care au câștigat Cupa Campionilor, precum Steaua sau Steaua Roșie, ușa e definitiv închisă. În aceeași situație cu ei sunt formații importante ca Dinamo Kiev, Ferencvaros, Partizan, dar și echipele din Grecia și Turcia. Lista țărilor care vor dispărea afectează majoritatea celor 55 de federații care alcătuiesc UEFA. Opțiunea de a-i vedea pe Mbappe, Messi, Cristiano, Benzema în Elveția, Austria, Bulgaria sau Cipru încetează să mai existe", notează Marca.
ESTE O IDEE BUNĂ ACEASTĂ SUPER LIGĂ A EUROPEI?

Și formațiile de plan secund din Vestul Europei vor fi afectate de Super Liga Europei

Un alt aspect important subliniat de sursa citată e legată de situația formațiilor de rang secund din top 5. Cluburi precum Sevilla, Roma, Napoli, Lazio, Marseille sau RSB Leipzig vor avea viață grea de acum înainte. Accesul în Liga Campionilor le-ar fi probabil garantat, dar competiția în sine și-ar pierde total din interes. O finală de Champions League Sevilla - Leipzig, de exemplu, nu are cum să suscite interes. Drepturile TV nu pot decât să scadă, iar banii ajunși la formațiile evocate anterior vor fi de asemenea din ce în ce mai puțini. Decalajele create între cele 20 de formații din Super Ligă și restul vor fi enorme și e greu de crezut că, în aceste condiții, Super Liga va fi altceva decât o competiție cu circuit închis.
Concluzia Marca? "Istoria fotbalului european nu poate fi înțeleasă fără acele nopți în care o echipă dintr-o țară care nu era o putere a fost capabilă să învingă titani. Acest lucru a fost minimizat odată cu nașterea noului format al Ligii Campionilor, dar sosirea Super Ligii îngroapă definitiv astfel de momente. Nu mai este loc pentru nopți precum cele pe care le-au suferit Real Madrid împotriva lui Odense sau Spartak la Moscova, Barcelona împotriva lui Metz sau Dinamo la Kiev sau Atetico cu Politehnica Timișoara sau Ofi Creta".
https://i.eurosport.com/2021/04/19/3117276.jpg
Liga Campionilor UEFA
Klopp nu renunță: "Rezervați hotelul pentru finala viitoare!" Ce le-a spus la pauză jucătorilor
ACUM 42 MINUTE
Liga Campionilor UEFA
Ancelotti a intrat în istoria Champions League! Ce a realizat italianul după finala de la Paris
ACUM 8 ORE