Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

10 lucruri despre Hansi Flick, antrenorul care a adus renașterea lui Bayern Munchen

Vlad Dumitrescu

Actualizat 24/08/2020 la 11:26 GMT+3

Fără să aibă măcar un sezon întreg în spate, Hansi Flick a reușit să revitalizeze actuala echipă a lui Bayern Munchen.

Hansi Flick - FC Bayern

Credit imagine: Getty Images

Niko Kovac a pierdut ultimul său meci pe banca lui Bayern Munchen cu 5-1 împotriva celor de la Eintracht Frankfurt. Hansi Flick a câștigat aseară UEFA Champions League cu 9 jucători dintre cei 11 care au fost pe terean la acea înfrângere. Transformarea clubului nu a venit prin aducerea unor alți jucători ci este meritul exclusiv al lui Hansi Flick, care a revitalizat fotbaliștii valoroși care erau deja în Bavaria.
Site-ul oficial al Bundesligii a alcăuit o listă cu 10 lucruri despre Hansi Flick, cel care a captat atenția lumii întregi în acest sezon.

1) Flick este o figură familiară la Bayern

Născut în orașul pitoresc Heidelberg în 1965, Hans-Dieter Flick a început fotbalul la Sandhausen în ligile inferioare unde a jucat între 1982 și 1985. El a fost găsit de Bayern Munchen la 20 de ani și a jucat cinci ani pentru bavarezi, fiind prezent în 137 de partide și câștigând patru titluri în Bundesliga precum și Cupa Germaniei în 1986 pentru ca apoi să părăsească clubul în 1990.
Mijlocașul a mers apo la Koln însă după probleme semnificative cu accidentările, el a jucat ultimul său meci în Bundesliga în septembrie 1992. Flick s-a retras din fotbal la doar 28 de ani.

2) Funcționar la bancă în loc de fotbalist la Stuttgart

Cariera lui Flick ar fi putut cu ușurință să arate cu totul altfel. La doar 18 ani el făcea parte dintr-un program de internship la o bancă și a refuzat oferta de a juca pentru VfB Stuttgart, echipă care a câștigat apoi titlul în sezonul 1983/1984.
”Am vrut să termin internshipul la bancă. Dar Stuttgart mi-a spus că dacă voi face asta voi juca pentru echipa a doua și nu voiam să fac asta. Voiam să am o variantă de rezervă pentru că nu știam cât o să joc fotbal”, a afirmat Flick pentru revista Rund în 2014.

3) Tranziția către antrenorat

Capacitatea de a gândi în perspectivă este o calitate esențială a lui Flick și el s-a asigurat din timp că începe să facă studiile potrivite pentru antrenorat din timp. Și-a primit licența în 2003 după ce a terminat primul în clasa lui alături de fostul antrenor de la Hamburg și Dortmund, Thomas Doll.
După câțiva ani ca antrenor la echipa de amatori din Bammental, Flick a fost numit drept principal la Hoffenheim în 2000. Acolo a contribuit decisiv pentru dezvoltarea clubului în următorii cinci ani, promovând echipa din liga a patra în a treia și punând bazele pentru promovarea în 2.Bundesliga din 2007. A urmat apoi o perioadă scurtă în staff-ul lui Salzburg înainte de un apel care a schimbat totul.

4) Câștigător al Campionatului Mondial

Pe 23 august 2006, la doar o lună după ce Joachim Low a fost numit antrenor principal al Germaniei, Flick a venit ca secundul său. Într-o concidență fascinantă, fratele lui Low, Markus, fusese jucătorul semnat de Sandhausen pentru a-l înlocui pe Flick în 1985.
Low și Flick au dus Germania pe culmile gloriei. După ce au jucat finala Euro 2008 și semifinalele Cupei Mondiale din 2010, Germania a cucerit titlul mondial în Brazilia în 2014 pentru a patra oară.

5) Recunoașterea în orașul natal

Drept urmare, în noiembrie 2015 Flick a primit premiul Freedom of Bammental, orașul său natal. Este cea mai tânără persoană care a primit această onoare, el având și un magazin sportiv în oraș. După ce și-a dat demisia din funcția de secund al lui Low, el a preluat postul de director sportiv la federația germană până în septembrie 2017.

6) Întoarcerea la Bayern

După o perioadă petrecută în afara fotbalului între februarie 2018 și iulie 2019, Hansi Flick s-a întors la Bayern Munchen ca secund pentru Niko Kovac. Secund pentru a treia oară în carieră, Flick s-a alăturat unui staff care spera să câștige atât titlul cât și UEFA Champions League.

7) Botezul de foc

Al doilea sezon al lui Bayern cu Niko Kovac a început extrem de slab și la începutul lui noiembrie, croatul era deja plecat, Flick preluând echipa ca interimar. Campioana en-titre suferise o înfrângere cu 5-1 în fața lui Eintracht Frankfurt și se afla pe locul patru în Bundesliga, urmând un meci decisiv cu Borussia Dortmund.
Flick a avut parte de un botez de foc cu Borussia, însă a venit o victorie cu 4-0 a bavarezilor care a dus Bayern peste Dortmund în clasament. Au urmat însă două înfrângeri cu Bayer Leverkusen și Borussia Monchengladbach în următoarele săptămâni, dar de atunci Flick și Bayern au mers impecabil.

8) Recordurile

Este greu de imaginat că un antrenor mai poate bate noi recorduri la Bayern, o echipă antrenată de Pep Guardiola și care a câștigat o triplă istorică sub conducerea lui Jupp Heynckes în ultimii 10 ani, dar Flick a făcut fix acest lucru.
Cu două meciuri rămase de jucat în sezonul 2019/2020, Flick avea 25 de victorii din 28 în toate competițiile, cea mai bună astfel de performanță dintre toți antrenorii din istoria lui Bayern. Media de 2.71 puncte pe meci o întrecea pe cea a lui Guardiola din 2013/2014 dar și pe cea a lui Jupp Heynckes. Bayern a înscris trei goluri pe meci cu Flick pe bancă, cea mai bună astfel de medie din istoria clubului.

9) Este iubit de jucători

”Are un plan clar. A reintrodus anumite valori iar echipa l-a urmat imediat. Cred că a dat dovadă de multă empatie. Jucătorii au încredere în el și el are încredere în ei. În afară de calitățile sale ca antrenor și acest lucru este foarte important”, a declarat CEO-ul lui Bayern, Karl-Heinz Rummenigge despre Flick.
Flick a ținut mereu să-și laude jucătorii în public ori de câte ori a avut ocazia și a contribuit astfel la un vestiar puternic și unit.

10) Contractul pe termen lung

În aprilie 2020 Flick a fost recompensat pentru performanțele de la Bayern și a primit un contract permanent ca antrenor principal până în 2023: ”Impreună am dat direcția clubului pentru următorii ani. Sunt sigur că putem face multe împreună”, a afirmat el
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo