Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

PREVIEW. UEFA Champions League. Atalanta vs PSG, primul meci din sferturi

Nicu Savin

Actualizat 13/08/2020 la 00:28 GMT+3

Cea mai inedită ediție din UEFA Champions League din istorie intră astăzi în linie dreaptă. Toate cele 7 meciuri rămase din competiție se vor desfășura la Lisabona pe stadioanele lui Sporting și Benfica. Ultima dată când finala a avut loc în capitala Portugaliei a fost în 2014, Când Real Madrid s-a impus în prelungiri în fața concitadinei Atletico Madrid.

Astăzi începe Final 8-ul ddin Champions League de la Lisabona

Credit imagine: Getty Images

Pandemia de coronavirus i-a obligat pe oficialii UEFA să recurgă la o măsură extremă pentru ca cea mai importantă competiție intercluburi de pe bătrânul continent să poată fi dusă la final în acest an.

Sistem inedit în Champions League

Campioana Europei se va stabili în urma unui miniturneu între echipele calificate în sferturile de finală. Meciurile se vor juca într-o singură manșă, fără fani în tribune, în decurs de doar 11 zile începând de astăzi.
Lisabona a fost ales ca oraș gazdă al acestui miniturneu în dauna Istanbulului, orașul unde era progrmată inițial finala. Portugalia a gestionat foarte bine criza generată de pandemie, dar efectele acesteia încă se resimt, astfel că echipele participante sunt nevoite să respecte reguli foarte stricte pentru a nu fi pusă în pericol buna desfășurare a competiției.
Fiecare club va sta cantonat în propriul hotel, care nu se află la mai mult de 30 de kilometri distanță de centrul capitalei Portugaliei, având posibișități excelente de a se antrena în toată această perioadă.

8 echipe pornesc cu șanse egale în luptă

Manchester City droht der Europapokal-Ausschluss
Manchester City
Echipa lui Pep Guardiola este printre marile favorite la cucerirea trofeului. "Cetățenii" nu au ajuns niciodată nici măcar în finala Champions Leagueș deși investițiile din ultimii 15 ani au fost uriașe.
Câștigând o grupă ușoară cun Atalanta, Dinamo Zagreb și Șahtior Donetsk, vicecampioana Angliei a trecut în optimi de Real Madrid, după o dublă victorie cu același scor, 2-1.
"Cetățenii" sunt într-o formă foarte bună și chiar dacă au pierdut lupta internă în sezonul trecut din Premier League în fața lui Liverpool sunt hotărâți să meargă până la capăt la Lisabona, iar primul pas va fi înfruntarea cu Olimpique Lyon.
Robert Lewandowski (FC Bayern München) ist derzeit in absoluter Galaform
Bayern Munchen
Bavarezii sunt văzuți de specialiști ca fiind principalii favoriți pentru a cuceri trofeul suprem din fotbalul european. Hansi Flick a făcut din Bayern o adevărată mașinărie de fotbal.
De la reluarea fotbalului după pauza generată de pandemie, Bayern a câștigat toate meciurile. A obținut al 8-lea titlu consecutiv în Bundesliga și a reușit apoi eventul după ce s-a impus în finala Cupei Germaniei în fața lui Bayer Leverkuse.
În optimi, bavarezii au zdrobit-o pe Chelsea după un 7-1 la general și au plecat la Lisabona cu un moral excelent. În acests sezon de Champions League, Bayern a câștigat toate cele 8 meciuri, înscriind 31 de goluri, cu 11 mai mult decât a doua echipă din acest clasament (PSG, 20 de goluri). Principala gură de foc a bavarezilor este golgheterul Robert Levandowski, care a marcat de 13 ori până acum și se află poate în cea mai bună formă a carierei.
Barcelona încasează o nouă lovitură în lupta pentru titlu! Griezmann, accidentat, ratează restul sezonului
FC Barcelona
Catalanii au avut un sezon cu multe probleme interne, care au dus în cele din urmă la pierderea titlului din La Liga în dauna marii rivale de la Real Madrid. Totuși, Messi&co pot să șteargă cu buretele insuccesul din campionat, dacă vor reuși să se impună în Champions League.
Victori categorică din returul cu Napoli (3-1, după 1-1 în tur) și forma bună pe care a arătat-o superstarul Lionel Messi le dau mari speranțe fanilor că tulburările interne au fost rezolvate sau cel puțin suspendate pentru moment și că Barcelona are șanse reale de a ajunge din nou în finală.
În sezoanele precedente catalanii au fost eliminați incredibil de Roma și Liverpool, după ce au câștigat la o diferență de 3 goluri meciurile tur, dar în condițiile din acests an, când se joacă o singură manșă, echipa lui Setien nu se va mai confrunta cu aceleași probleme. Evident, cel mai greu meci este următorul, dar dacă Barcelona va trece de Bayern, atunci catalanii pot fi capabili să cucerească trofeul.
Kylian Mbappe of PSG celebrates after scoring a goal during the UEFA Champions League group A match between Club Brugge KV and Paris Saint-Germain at Jan Breydel Stadium on October 22, 2019 in Brugge, Belgium.
Paris Saint-Germain
Cu investiții de sute de milioane de euro în fiecare an, PSG nu a atins nici măcar faza semifinalelor în Champions League de când a devenit o forță a fotbalului european.
În acests an, francezii sunt văzuți de multă lume mari favoriți, dar au un mare handicap față de restul echipelor. Franța a fost singura țară dintre cele care dau echipe în sferturile de finală care și-a suspendat campionatul, astfel că singurele meciuri oficiale pentru PSG din luna martie încoace au fost finalele de Cupa FRanței și Cupa Ligii Franței, ambele câștigate la limită.
Singurul succes al unei echipe franceze în Champions League datează din 1993, atunci când Olimpique Marseille se încorona campioan Europei, iar cele mai mari speranțe ale francezilor stau în echipa lui Thomas Tuchel.
Unuul dintre cei mai importanți jucători din lotul parizienililor, Kylian Mbappe a suferit o accidentare dură în finala cupei contra lui St.Etienne și primele previziuni erau că nu va putea fi prezent la Lisabona. Totuși tânărul star a fost recuperat la timp și va fi pe bancă în această seară, iar dacă situația o va impune va fi aruncat în luptă de Tuchel.
Lyon's Dutch forward Memphis Depay looks on during the French League Cup final football match between Paris Saint-Germain vs Olympique Lyonnais at the Stade de France in Saint-Denis on July 31, 2020. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) (Photo by FRANCK FIFE/AFP
Olimpique Lyon
Aceeași problemă cu meciurile oficiale ca și PSG o are și Lyon, dar returul cu Juventus de săptămâna trecută a demonstrat că acest lucru nu este un handicap chiar așa mare.
Lyon a rezistat incredibil la Torino a ajuns în Final 8, unde va avea o misiune foarte grea contra lui Manchester City. Dar cele 2 echipe s-au întâlnit în grupe în sezonul trecut și atunci francezii au făcut 2 meciuri mari contra "cetățenilor" (o victorie și un egal), iar faptul că se joacă într-o singură manșă îi oferă o șansă în plus echipei antrenate de Rudi Garcia.
Simeone
Atletico Madrid
Multă lume spune că acest sistem de desfășurare a fazei finale a competiției din acest an se potrivește cel mai bi9ne pentru Atletico Madrid. Formația lui Simeone nu a avut un sezon deosebit în campionat, unde nu a contat deloc în lupta la titlu, dar s-a calificat la Lisabona după ce a eliminat-o pe Liverpool, după o victorie chiar pe Anfield.
Diego Simenone știe să-și motiveze excelent jucătorii și într-un meci disputat într-o singură manșă Atlitico poate să bată pe oricine. Organizarea defensivă excelentă și calitatea jucătorilor din atac o trsformă pe Atletico într-o echipă de temut pentru orice adversar.
Din păcate pentru spanioli, cu câteva zile în urmă s-au descoperit 2 cazuri pozitive de coronavirus în sânul echipei și asta a dat puțin peste cap pregătirea meciului cu Leipzig, dar lucrurile s-au stabilizat acum și "los cholchoneros" sunt pregătiți de asaltul final de la Lisabona.
Spielweise: Nagelsmann will sich noch nicht festlegen
Red Bull Leipzig
Echipa lui Julien Nagelsmann este poate cotată cu cele mai mici șanse, dar tocmai acest lucru poate fi avantajul nemților. Neavând presiunea rezultatului, Leipzig poate fi marea surpriză a acestei ediții.
Nemții sunt abia la a 2-a prezență în Champions League din istorie. La prima participare au ajuns în optimi, iar acum au făcut deja un pas în plus, calificându-se în sferturi după o dublă manșă pe care au dominat-o clar contra lui Tottenham (4-0 la general).
Chiar dacă golgheterul Timo Werner nu mai e la echipă, fiind transferat la Chelsea, Leipzig nu are nimic de pierdut în această competiție, iar dacă va trece de Atletico Madrid, orice se poate întâmpla.
Atalanta Bergamo a ajuns în premieră în sferturile Champions League
Atalanta
Marea surpriză a acestei ediții din Champions League este fără îndoială Atalanta. Echipa lui Gasperini este considerată cea mai ofensivă echipă din Europa în acest moment, iar finalul de sezon din Serie A a demonstrat acest lucru cu vârf și îndesat, Atalanta terminând stagiunea cu 96 de goluri marcate.
Atalanta a început cum nu se poate mai prost faza grupelor, pierzând primele 3 meciuri. Dar apoi un egal cu Manchester City și 2 victorii, cu Șahtior și Dinamo Zagreb, au fost suficiente pentru a accede în optimi. Acolo, lombarzii au trecut lejer de Valencia, după 4-1 la Milano (a jucat meciurile de acasă pe San Siro) și 4-3 pe Mestalla, iar acum sunt gata să de-a piept cu PSG-ul lui Neymar.
Atalanta-PSG este primul meci din sferturile de finală ale Champions League din acest an și în această seară vom vedea dacă surpriza se prelungește sau valoarea individuală a jucătorilor de la PSG își va spune în cele din urmă cuvântul.

Programul meciurilor

  • 12 August - Atalanta v Paris St-Germain (Estadio da Luz, Lisbon)
  • 13 August - RB Leipzig v Atletico Madrid (Estadio Jose Alvalade, Lisbon)
  • 14 August - Barcelona v Bayern Munich (Estadio da Luz, Lisbon)
  • 15 August - Manchester City v Lyon (Estadio Jose Alvalade, Lisbon)
  • 18 August - Semifinala 1
  • 19 August - Semifinala 2
  • 23 August - Finala
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo