Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Finala Champions League se joacă mai întâi în Premier League, sâmbătă, în direct la Eurosport

Nicu Savin

Publicat 06/05/2021 la 11:55 GMT+3

Manchester City – Chelsea este finala Champions League din acest sezon, un duel care tinde să devină un clasic în acest final de sezon. Până la finală, cele 2 echipe se întâlnesc sâmbătă în Premier League, (19:30), în direct la Eurosport 1.

Ilkay Gündogan (Manchester City ) și Timo Werner (Chelsea)

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Romeo Ene
Va fi interesant de văzut cum vor aborda Guardiola şi Tuchel această partidă în contextul în care pe 29 mai va avea loc marea finală de la Istanbul. De asemenea, duelul din campionat este cu adevărat important doar pentru Chelsea, City fiind deja aproape campioană.

Finala Ligii cu repetiție

City a trecut în semifinalele Ligii Campionilor de PSG cu 4-1 la general şi se află în faţa primei finale din istorie. Chelsea este o echipă care nu era văzută cu şanse la calificarea în finală la începutul acestui sezon. Totuşi, venirea lui Thomas Tuchel pe banca echipei de pe Stamford Bridge a ‘’resuscitat’’ clubul, iar Chelsea a trecut într-un mod entuziasmant de cea mai titrată echipă din Champions League, Real Madrid, în semifinale. De remarcat faptul că ‘’cetăţenii’’ au investit o sumă imensă de bani în transferuri pentru a atinge această performanţă, iar Pep Guardiola a avut un rol decisiv în parcursul echipei sale. El revine, astfel, în finala UCL după o pauză de 10 ani, iar duelul cu Chelsea va fi unul extrem de ‘’încins’’.
Duelul din Premier League din acest weekend va conta foarte mult pentru Chelsea, care este pe locul 4, cu 61 de puncte, 3 peste West Ham care vrea să prindă pe final un loc de Liga Campionilor. De cealaltă parte, Manchester City este aproape campioană, având un avans de 13 puncte faţă de ocupanta locului 2, Manchester United, iar în cazul în care se va impune sâmbătă, va deveni oficial câştigătoarea campionatului.
Cele 2 formaţii s-au mai confruntat de 2 ori în acest sezon, prima întâlnire având loc în ianuarie, iar City s-a impus cu 3-1 pe terenul lui Chelsea după ce conducea cu 3-0 în minutul 34. Următorul meci între cele două a avut loc chiar în luna aprilie, în semifinalele FA Cup, iar Chelsea s-a calificat în finală graţie golului marcat de Ziyech. Aşadar, rămâne de văzut care va fi abordarea celor 2 manageri în meciul de campionat din acest weekend. Care va fi diferenţa dintre meciul de campionat şi finala Ligii? Ce jucători vor utiliza Guardiola şi Tuchel în campionat, dar în UCL? Sunt doar câteva întrebări la care vom afla răspuns în luna mai. Chelsea și Manchester City s-au întâlnit de 165 de ori în competiția internă, echipa de pe Stamford Bridge câștigând de 67 de ori față de 58 City, iar 40 de partide s-au terminat la egalitate.
Finala Ligii din acest an este a treia întâlnire dintre formaţii din Anglia în ultimul act al acestei competiţii. În sezonul 2007-2008 United juca cu Chelsea la Moscova şi o învingea la penalty-uri. La 11 ani distanţă, Tottenham o întâlnea pe Liverpool, iar ‘’cormoranii’’ câştigau cu 2-0. Chelsea este pentru a treia oară în finala Ligii, după finala pierdută cu United, a câştigat trofeul în sezonul 2011-2012, într-o finală decisă la penalty-uri cu Bayern. Guardiola este la a treia finală din carieră, după cele din 2009 şi 2011, ambele câştigate cu Barcelona.

Guardiola vs Tuchel

Duelul din Premier League va reprezenta un test binevenit pentru cei 2 tehnicieni, Pep Guardiola şi Thomas Tuchel. Dacă spaniolul a reuşit să o ducă pe City în prima sa finală de Champions League, Tuchel a reuşit în doar 4 luni să schimbe total jocul lui Chelsea şi să o califice într-o finală nesperată de Champions League. După meciul de aseară cu Real Madrid, Tuchel a avut un mesaj clar pentru Guardiola, germanul îşi doreşte cu orice preţ victoria în finala de la Istanbul de pe 29 mai.
Cei 2 tehnicieni s-au mai întâlnit de 6 ori de-a lungul timpului, Pep având un palmares mai bun, cu 4 victorii, o întâlnire s-a terminat egal, iar una a fost câştigată de Tuchel. Primul duel dintre cei doi a avut loc în 2014, pe vremea când Pep o antrena pe Bayern, iar Tuchel pe Mainz. Atunci Bayern s-a impus cu 2-0. Cea mai drastică înfrângere a lui Tuchel împotriva lui Guardiola a venit în 2015, atunci când cei 2 antrenori conduceau Bayern şi Dortmund. Bayern s-a impus cu 5-1. Ulterior, în 2016, Dortmund a remizat cu Bayern, scor 0-0.
Cel mai palpitant duel a fost tot în 2016, în finala Cupei Germaniei, Bayern, condusă de Guardiola a câştigat, dramatic, la loviturile de departajare în faţa Borussiei pregătite de Thomas Tuchel. Au urmat duelurile din acest sezon dintre Chelsea şi City, iar finala de la Istanbul va fi extrem de interesantă în contextul în care cei 2 antrenori au un stil de joc specific.
De asemenea, Thomas Tuchel este primul manager din istorie care atinge finala Champions League 2 sezoane consecutive cu 2 echipe diferite. Anul trecut, germanul a ajuns în ultimul act cu PSG, iar acum cu Chelsea.
Manchester City – Chelsea se joacă sâmbătă, (19:30), în direct la Eurosport 1 şi Eurosport Player.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo