Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Rezultate Edge Health: Câţi oameni au murit în Liverpool de COVID19, din cauza partidei cu Atletico

Cristian Mihală

Publicat 24/05/2020 la 14:42 GMT+3

Partida dintre Liverpool şi Atletico Madrid, din manşa retur a optimilor de finală ale Ligii Campionilor, a dus la moartea a 41 de persoane. Aceasta e concluzia Edge Health, o organizaţie formată dintr-un grup de cercetători de renume mondial.

Liverpool a pierdut cu 3-2, după prelungiri, returul cu Ateltico şi a fost eliminată din Liga Campionilor

Credit imagine: Imago

Până ca materialul de azi din Sunday Times să prezinte concluziile Edhe Health în legătură cu impactul avut de partida Liverpool - Atletico Madrid asupra populaţiei din oraşul englez, multe voci speculau că partide ca Atalanta - Valencia, Lyon - Juventus sau Liverpool - Atletico Madrid au făcut ca virusul COVID-19 să se răspândească mult mai puternic decât în mod normal.
Primarul din Liverpool a cerut o anchetă în acest caz, iar rezultatele au venit la finalul acestei săptămâni. Astfel, partida de pe Anfield a condus la 41 de decese suplimentare, faţă de rata "normală", în cazul în care partida nu s-ar fi jucat sau s-ar fi disputat cu porţile închise.
Pe Anfield, la partida de pe 11 martie, au fost prezenţi 52.000 de fani, 3000 dintre ei venind de la Madrid, unul dintre oraşele cele mai afectate de coronavirus, în primă fază.
Fanii nu au interacţionat doar pe stadion, ci şi la cafenelele, barurile şi restaurantele din apropierea arenei, astfel că numărul celor afectaţi a crescut exponenţial. Deşi nu se indică un număr al celor care au contactat virusul din cauza partidei, concluzia e una teribilă: 41 de decese au fost provocate de disputarea confruntării dintre trupa lui Klopp şi a lui Simeone.
De notat că acelaşi studiu al Edge Health a stabilit că festivalul de la Cheltenham, desfăşurat la mijlocul lui martie, şi la care au participat 250.000 persoane, a dus la un număr suplimentar de decese de 37.

Ce s-a întâmplat în Liverpool, după returul cu Atletico Madrid

La mai puţin de o lună de la disputarea meciului din Liga Campionilor, în oraşul britanic au fost anunţate 1.200 de persoane infectate şi 246 de decese. Mult mai mult decât în oraşele din Anglia cu o populaţie similară. Primaul din Liverpool a vorbit încă din aprilie despre meciul cu Atletico ca despre un posibil focar şi a cerut Guvernului să facă o anchetă.
"Este scandalos dacă oamenii au fost infectataţi cu coronavirus din cauza evenimentelor sportive, pentru că nu au fost doar ei puşi în pericol, dar şi cadrele medicale şi familiile lor. Noi credem că acest meci nu trebuia să aibă loc. Trebuie să aflăm dacă unele infectări sunt cauza contactului direct cu susţinătorii din Madrid. Guvernul trebuie să îşi asume responsabilitatea că nu a suspendat meciul înainte", spune Steve Rotheram, primar Liverpool, potrivit bbc.com.
Profesorul John Ashton, care a lucrat ca director regional de sănătate publică în Liverpool, a criticat şi el decizia autorităților de a nu închide orașele din Anglia imediat după apariția primelor cazuri cu Covid-19. Mai mult, profesorul a dezvăluit că meciul dintre Liverpool și Atletico, disputat pe 11 martie, poate fi considerat un potențial factor care a contribuit la rata surprinzătoare de creștere a deceselor din oraș.
Ashton a fost unul dintre cei care au criticat decizia organizatorilor de a permite deplasarea și accesul celor 3.000 de fani madrileni la partida de pe Anfield. Acesta a reamintit că în perioada respectivă duelurile din campionatul Spaniei se jucau deja cu porțile închise.
Profesorul a explicat, făcând referire la potrivirea datelor, că duelul din Champions League ar putea fi principala cauză de răspândire a virusului printre locuitorii orașului Liverpool.
"Este dificil să tragem o concluzie fără să cunoaștem toate detaliile necesare. Avem nevoie să știm dacă persoanele respective au fost la meci sau dacă au avut prieteni apropiați care s-au aflat pe stadion. Tot ce putem spune este că diferența de timp dintre ziua meciului și momentul infectării lor se potrivește perfect virusului Covid-19.
Aici vorbim despre oamenii care au manifestat simptome o săptămână după momentul conctractării virusului. Din păcate, la 3 săptămâni după acel meci au fost înregistrate mai multe decese, lucru care arată că partida poate fi considerată o cauză a răspândirii Covid-19", a explicat profesorul, potrivit Liverpool Echo.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo