Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

UEFA a anunţat formatul nou din Champions League şi i se cer mai multe modificări. Ce vor cluburile

Cristian Mihală

Actualizat 21/04/2021 la 21:11 GMT+3

La doar câteva zile după ce a anunţat noul format al Champions League, UEFA ar putea fi obligată să facă mai multe modificări. Cele mai nepopulare măsuri ţin de faptul că două formaţii necalificate vor avea acces în baza coeficientului şi de distribuţia banilor.

L'edizione 2020-21 di Champions League

Credit imagine: Getty Images

Super Liga Europei este istorie, însă UEFA are în continuare bătăi de cap. Concret, The Guardian anunţă că atât cluburile mari, cât şi cele mici au mai multe nemulţumiri, iar forul prezidat de Ceferin ar putea să ia act de acestea şi să opereze mai multe modificări.
UEFA a anunțat, după ședința de ieri a Comitetului Executiv, cum va arăta noul format din Champions League începând din sezonul 2024/2025. Astăzi, a mai fost descoperit un detaliu extrem de important în contextul calificării în prestigioasa competiție: două locuri de Champions League vor fi redistribuite echipelor cu cele mai mari coeficiente UEFA, care nu au reușit să se califice în competiția supremă cu ajutorul poziției din campionat.
Dacă regula respectivă s-ar aplica încă din acest sezon, ținând cont de situația actuală a campionatelor din Europa, Liverpool și Arsenal s-ar califica în Champions League, grație coeficientului UEFA. "Cormoranii" au 101.000 puncte, în timp ce clubul de pe Emirates a adunat 95.000. Restul echipelor din TOP 11 din ierarhia UEFA se află deja pe loc de Champions League în campionat, la ora actuală.
Acest amănunt a stârnit furia cluburilor mici, care consideră că vor avea mai puţine şanse să se califice în cea mai prestigioasă competiţie inter-cluburi din lume.
"Această regulă ar proteja formaţiile mari din top 5 campionate, iar cluburile mici şi-au arătat deja nemulţiumirea. Se ajunge la situaţia în care cluburile mari au garantată prezenţa în Liga Campionilor, indiferent ce fac în sezon, nu se mai premiază performanţa", notează sursa citată.

Distribuţia banilor, o altă problemă în Champions League

Champions League e într-un declin evident din punct de vedere al audiențelor, iar acest lucru se datorează faptului că în grupe evoluează multe formații de mâna a doua. În consecință, partidele respective generează un interes foarte scăzut. Acesta a fost de altfel principalul motiv pentru care "rebelele" au înfiinţat Super Liga. Concret, cluburile mari simt că formaţiile de mâna a doua obţin prea mulţi bani din Liga Campionilor, deşi fac doar act de prezenţă.
Câştigătoarea Champions League obţine 120-130 de milioane de euro în prezent, o sumă mult prea mică, având în vedere eforturile financiare necesare pentru a transfera jucători (şi a-i plăti) care să menţină o astfel de echipă în top. Se doreşte din partea cluburilor mari o redistribuire a banilor în funcţie de performanţe şi de audienţe, iar UEFA pare dispusă să negocieze în acest sens.

Cum va arăta noul format din UEFA Champions League

Champions League își va extinde numărul de echipe de la 32 la 36, iar faza grupelor va fi înlocuită de un minicampionat, fără tur-retur, a anunțat secretarul general adjunct al UEFA, Giorgio Marchetti.
Fiecare echipă va disputa câte 10 meciuri în prima fază a competiției, stabilite la tragerea la sorți. Vor exista 4 urne valorice a câte 9 echipe. Primele 8 echipe clasate în minicampionatul UCL se vor califica direct în optimi. Formațiile clasate pe locurile 9-24 vor juca un playoff, de tip tur-retur, iar câștigătoarele își vor asigura și ele prezența în optimi. Cluburile de pe locurile 25-36 vor părăsi competiția.
Partidele din optimi, sferturi și semifinale se vor disputa ca până acum, tur-retur, iar finala se va disputa într-o singură manșă, pe teren neutru.
Anglia, Germania, Spania și Italia vor avea câte 4 echipe prezente în faza minicampionatului, în timp ce Franța va trimite 3 cluburi în Champions League. Și câștigătoarele din sezonul precedent din Champions League și Europa League vor beneficia de un loc în prima fază a competiției. Structura preliminariilor UCL va rămâne la fel.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo