Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

UEFA a demarat planurile pentru modificarea formatului Champions League din sezonul 2024/2025

Sebastian Ujica

Actualizat 07/10/2019 la 13:01 GMT+3

Forul continental are planuri importante după ce s-a izbit de refuzul cluburilor mari din Europa de a participa la o Super Liga.

Balón de la Champions League junto a Wembley

Credit imagine: Getty Images

Deși mai sunt 5 sezoane în care UEFA Champions League își va păstra actualul format, UEFA pregătește deja viitorul. Ideea unei Super Ligi la care să participe doar cluburile de top din Europa și unde să existe sistem de retrogradare/promovare a fost întâmpinată cu refuzuri din partea cluburilor care nu își doresc ca actualele competiții interne să scadă în importanță.
Astfel, sunt cautate alternative și au apărut noi propuneri. Prima este legată tot de un format cu Super Liga: ar urma să existe 3 divizii cu sistem de retrogradare și promovare. Prima divizie ar fi moștenitorul UEFA Champions League. 24 de echipe ar rămâne în prima divizie dupa un sezon (în prima ediție echipele participante ar fi selectate în funcție de criteriul istoric), 4 echipe ar promova din liga secunda și alte 4 locuri ar fi distribuite către campioane naționale din Europa din țări ce nu au o pozitie fixa.
În liga secundă, 12 din cele 32 de locuri ar fi distribuite în funcție de rezultatele din cele 3 competiții din sezonul precedent, iar celelalte 20 de pozitii, la fel ca și cele 64 de locuri din divizia a treia ar fi ocupate în funcție de poziția ocupată în clasamentul intern din sezonul precedent.

Noul format din Super Ligă

O schimbare importantă propusă este legată de formatul competiției. În prima fază, Super Liga ar fi împărțită în 4 grupe a câte 8 echipe, ceea ce ar însemna 14 etape. S-a discutat și posibilitatea ca partidele să aibă loc în weekend însă această propunere are parte de opoziție din partea ligilor interne deoarece campionatele interne ar trebui să reducă numărul de echipe la 16 sau 18 pentru a se face loc în calendar.

Planul danez

O altă variantă de modificarea UEFA Champions League, așa cum există în acest moment, a venit la propunerea danezilor de la FC Copenhaga, ajutați în alcătuirea planului de către Ajax Amsterdam și Celtic. Formula daneză propune reducerea numărului echipelor calificate direct în UFEA Champions League la 20, față de 26 câte sunt în prezent. Însă aspectul cel mai important al propunerii este legat de acele locuri să fie determinate de coeficientul UEFA al cluburilor în locul țării de origine.
Țările importante precum Spania și Anglia ar avea în continuare câte 4 participante la startul competiției, însă fără să fie certă prezența tuturor în faza grupelor. Clasamentul coeficienților ar fi făcut în funcție de ultimii 10 ani (spre deosebire de 5 ca în prezent). Primele 20 de echipe s-ar califica direct în faza grupelor, urmatoarele ar intra în ultimul tur preliminar și așa mai departe. Astfel, ar exista 12 locuri disponibile din preliminarii spre deosebire de 6.
Această formula ar face ca echipele cu puțină istorie în cupele europene dar care vin din campionate puternice (precum Atalanta sau Getafe în actualul sezon) să fie poziționate mai bine decât o formație precum Ajax Amsterdam care a trecut prin 2 tururi preliminare în actualul sezon deși a jucat semifinala în stagiunea precedentă.

Formula elvețiană

AP dezvăluie și o nouă variantă de schimbare a competiției. Practic, s-ar renunța la faza grupelor așa cum există ea în prezent. În locul acestor grupe s-ar face un clasament general între cele 32 de participante, însă fără ca fiecare să joace cu fiecare. Ar avea loc între 8 și 14 etape și apoi s-ar face un clasament general. Primele 8 echipe ar merge în faza optimilor și ar fi calificate pentru ediția următoare, în timp ce celalalte ar juca o rundă intermediară pentru a decide celelalte 8 echipe calificate în optimi.
Dacă progresul legat de schimbarea UEFA Champions League este lent, discuțiile legate de o a treia competiție europeană se intensifică. Numele provizoriu este Europa League 2 și ar urma să aibă 32 de echipe la start. Scopul acestei noi competiții este ca țările cu rezultate modeste să fie reprezentate în competițiile europene - cel puțin 34 de țări ar avea echipe în viitor, spre deosebire de 26 în prezent.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo