Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

UEFA se teme de ce ar putea face Colțescu. Planul forului continental pentru incidentele de la Paris

Cristian Mihală

Publicat 19/12/2020 la 13:11 GMT+2

UEFA se teme că Sebastian Colțescu își va căuta dreptatea la CEDO sau la Haga, în cazul în care va fi găsit vinovat. Ca atare, forul continental încearcă o mediere între arbitrul român și turci, după incidentul de la Paris.

Scandal de rasism cu Sebastian Colțescu în prim plan

Credit imagine: Eurosport

Partida PSG - Istanbul Bașakșehir a fost întreruptă în minutul 13 și reluată după abia 24 de ore, cu altă brigadă la centru, după ce Sebastian Colțescu l-a indicat pe Pierre Webo, secundul turcilor, folosind cuvintele "negrul acela". Totul în contextul în care banca echipei care a câștigat Super Liga turcă a fost extrem de zgomotoasă la orice decizie a lui Hațegan, iar Webo trebuia eliminat.
În general, UEFA e intransigentă în cazul derapajelor rasiste, dar de această dată lucrurile sunt cât se poate de neclare. În sensul în care nimeni nu poate să spună cu certitudine dacă sintagma folosită de român poate fi încadrată în această categorie.
Ca atare, mai ales că și turcii au folosit la rândul lor niște apelative care îi expun în ancheta UEFA, forul continental vrea să se ajungă la o mediere pașnică, fără suspendări. Cel puțin asta susține Gazeta Sporturilor, care notează azi că Comisia Centrală de Arbitri a primit semnale clare că se dorește o împăcare între părți: Colțescu și Șovre, respectiv Pierre Webo și Demba Ba.
Forul continental știe că în cazul unei suspendări Colțescu se va adresa la CEDO sau la Curtea Penală Internațională de la Haga, unde șansele să câștige ar fi destul de mari.
De menționat că raportul oficial al comisarului mandatat de UEFA să cerceteze incidentele nu a fost încă finalizat, în baza lui forul continental urmând să deschidă sau nu o procedură disciplinară. Cazul e complex, dar probabil că forul lui Ceferin speră la o împăcare între părți înainte de a decide dacă se va ajunge sau nu la măsuri punitive.

Demba Ba și Colțescu s-au împăcat deja

Prin intermediul conaționalului lui Demba Ba, Ousmane N'Doye, fostul atacant al lui Chelsea și arbitrul român au vorbit la telefon și au ajuns la un numitor comun. Senegalezul a înțeles că Sebastian Colțescu a folosit o sintagmă nefericită, dar că aceasta nu a avut vreun caracter rasist.
În presa din Turcia a fost publicată o nouă declarație a lui Demba Ba, în care recunoaște că Sebastian Colțescu l-a sunat și și-a cerut scuze pentru cuvintele folosite.
"Arbitrul Sebastian Colțescu m-a sunat și mi-a spus că nu este rasist. Și-a cerut scuze pentru tot ce s-a întâmplat. O persoană pe care nu pot s-o refuz (n.r. - Ousmane N'Doye) m-a sunat și mi-a spus că arbitrul vrea să vorbească cu mine. Am spus 'ok', apoi Colțescu m-a sunat. Mi-a spus că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat și m-a asigurat că nu e rasist. Cazul e închis pentru el", a spus Demba Ba, pentru publicația turcă Hurriyet.

Colțescu, decis să își caute dreptatea dacă va fi găsit vinovat

Arbitrul român este hotărât să nu-și lase numele târât în noroi, motiv pentru care, în cazul în care UEFA îl va găsi vinovat, acesta va ataca decizia și vrea să solicite despăgubiri de ordinul milioanelor de euro fie la CEDO, fie la Curtea Penală Internațională de la Haga.
Potrivit Gazetei Sporturilor, arbitrul român, care până acum nu a emis nicio reacție în privința celor întâmplate în urmă cu o săptămână și jumătate, respinge ferm acuzele de rasism care i se aduc și e hotărât să-și facă dreptate cu orice preț, fapt pentru care și-a anunțat avocatul, pe Josep Vandellos, că va depune orice demers pentru a-și dovedi nevinovăția.
Colțescu pare de neînduplecat și "ar intenționa chiar să solicite despăgubiri, cuantificabile în milioane de euro, pentru a-și reface imaginea în cazul în care sentința nu îi va fi favorabilă în urma anchetei de la UEFA", anunță sursa citată. Astfel, arbitrul român ar urma să reclame o crimă împotriva umanității.
Documentarul "Loving Maradona" va fi difuzat pe Eurosport 1 luni seară, de la ora 0:00, după partida de Premier League dintre Chelsea și West Ham. Documentarul va putea fi urmărit și marți, de la ora 16:00, tot pe Eurosport 1.
maradona
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo