Brentford s-a impus cu 3-2 cu Bournemouth în semifinalele playoff-ului de promovare în Premier League. Formația ce a ratat pe ultima sută de metri promovarea în Premier League a ajuns până în semifinalele Cupei Ligii în acest sezon, dar a fost eliminată de Tottenham. Brentford, club ce a fost aproape de faliment, are o poveste cel puțin la fel de impresionantă precum performanța realizată în acest sezon în EFL Cup.

Colapsul financiar și salvarea

Brentford a fost aproape pe faliment în anul 2012, având datorii care se ridicau până la 500.000 de lire sterline. Afaceristul Matthew Benham, fan înfocat al echipei, a fost salvatorul clubului ce evolua pe atunci în League One. Acesta a achitat toate datoriile și a investit de atunci și până în prezent aproape 90 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea lui Brentford. Benham a modernizat bazele de pregătire și stadionul echipei și a înființat un centru de copii și juniori de cea mai înaltă calitate.
Premier League
Man City, împiedicată de Brentford! Declarația uluitoare după victorie: "Am sperat să joace Haaland"
13/11/2022 LA 10:11
Pe lângă suportul financiar oferit de orice patron de club, Matthew Benham a instituit un model revoluționar de management. Acesta a renunțat la ideea că toate deciziile sunt influențate de rezultatele din teren și s-a folosit de analiza unor factori esențiali pentru prestația echipei sale. Spre exemplu, Brentford va examina numărul de oportunități create de un atacant, înainte de a veni cu o propunere pentru contract, și cum jocul ofensiv și defensiv al echipei poate influența prestația respectivului jucător.

Un model în beneficiul clubului

Implementarea unui nou model de management nu va fi lipsită de probleme într-un sport precum fotbalul. Fanii nu vor fi întotdeauna răbdători cu proiectul echipei, iar, uneori, și antrenorii pot avea aceeași părere. Benham s-a confruntat cu o astfel de problemă în anul 2015. Tehnicianul de atunci al lui Brentford, Mark Warburton, a reușit să promoveze clubul în Championiship și totuși a fost demis ulterior din cauza unor neînțelegeri cu privire la proiectul pe termen lung al echipei.
https://i.eurosport.com/2020/12/23/2960777.jpg
În 2017, jurnaliștii de la Bleacher Report au dezvăluit o altă decizie complicată pe care patronul clubului a trebuit să și-o asume. Niciun jucător din academia lui Brentford nu a mai debutat la echipa mare începând cu anul 2005. Mai mult, cele mai bune talente din propria pepinieră erau furate de către echipele de top. Brentford își pierdea beneficiile pe plan sportiv, cât și pe plan financiar. Benham a decis atunci să închidă granițele academiei și s-a focusat asupra recrutării tinerilor jucători. A fost înființată și o echipă secundă, în care erau primiți cei refuzați de alte cluburi sau tinerii în căutarea primei lor experiențe în fotbalul profesionist. Astfel, Brentford s-a transformat dintr-o echipă ce “le hrănea” pe celelalte cu tinere talente, într-un club cu o academie prestigioasă.

Examinarea circumstanțelor, literă de lege la Brentford

Strategia de transferuri a clubului a fost și ea schimbată. Brentford va analiza aspectele negative și pozitive ale unui jucător, ținând cont de nivelul inflației de pe piața de transferuri din diferite țări. Echipa încearcă să aducă tineri subapreciați care își doresc să progreseze sub culorile clubului. Benham a angajat specialiști care examinează prestațiile jucătorilor și se focusează asupra campionatelor ce au o inflație mai mică decât cea din Championiship.
De asemenea, Brentford a adoptat un model nou de evaluare a performanțelor echipei. Benham este un mare fan al statisticilor preconizate și se folosește de datele respective pentru a obține o altă perspectivă asupra clasamentului și rezultatelor din campionat. Clubul încearcă astfel să elimine factorul norocului și să evite soluțiile drastice și rapide, precum demiterea antrenorului după o serie de rezultate negative. După despărțirea de Warburton, Brentford s-a reorientat asupra lui Dean Smith, tehnician care impresionează acum pe banca lui Aston Villa.

Brentford, un proiect promițător

The Telegraph a dezvăluit în 2016 că Brentford încearcă să acorde o deosebită importantă și analizei strategiei de la nivelul tactic. Clubul a ajuns la concluzia că echipele nu se concentrează precum ar trebui asupra fazelor fixe, deși acestea pot constitui aproape un sfert din golurile înscrise sau încasate. Brentford a hotărât să investească mai mule resurse în această chestiune și a angajat specialiști care să pregătească mai bine momentele statice ale jocului.
Acest model implementat de Benham la clubul său de suflet generează entuziasm în rândul specialiștilor din lumea fotbalului. Brentford a progresat enorm cu Benham la conducere și se luptă acum pentru accederea în Premier League. Sezonul trecut, echipa a pierdut dramatic finala play-off-ului pentru promovare, în fața lui Fulham. Acum, cu Thomas Frank pe bancă și cu Toney în postură de golgheter, între Brentford și visul numit Premier League stă Swansea.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
City, pas greșit înainte de pauza competițională! Campioana, învinsă de Brentford pe teren propriu
12/11/2022 LA 14:36
Fotbal
VIDEO | Fază care a amintit de marele Maradona în Championship! Situație similară cu "Hand of God"
23/10/2022 LA 14:07