Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Se reia fotbalul în China! Cum se va desfășura noul sezon și ce urmează pentru Nicolae Stanciu

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 02/06/2022 la 11:30 GMT+3

China pare pregătită să își îndrepte atenția către fotbal, după un sezon în care doar sănătatea a fost primordială pentru comunitate.

Nicolae Stanciu la Wuhan Three Towns

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Daniel Ișvanca
La capătul unei stagiuni încheiate prematur, din cauza pandemiei de COVID-19, asiaticii speră să se poată bucura în sfârșit de cel mai iubit sport din lume.
Pentru a cincea oară în istoria clubului și după o pauză de 11 ani, Shandong Taishan este noua și actuala campioană a Chinei, terminând la 6 puncte avans de Shanghai Port și la 7 puncte peste Guangzhou FC, care a pierdut și anul trecut titlul în finala cu Jiangsu Suning.
După 4 sezoane petrecute în primul eșalon, Dalian Professional este una dintre echipele care vor juca în a doua divizie în noua stagiune. Cealaltă echipă retrogradată, Qingdao, a fost desființată, deși fusese înființată abia în anul 2013.

CE NE REZERVĂ NOUL SEZON, CARE VA ÎNCEPE PE 3 IUNIE?

Meizhou Hakka, Zhejiang Professional, Chengdu Rongcheng și Wuhan Three Towns, echipa pentru care evoluează și internaționalul român, Nicolae Stanciu, sunt cele 4 formații promovate în Superliga Chinei și care vor încerca să se lupte pentru o clasare cât mai ridicată în noul sezon.
De la două grupe a câte 8 echipe, oficialii chinezi au trecut la o singură grupă, formată din 18 echipe, în ideea de a face campionatul mai competitiv și evident, mai atrăgător pentru potențialii sponsori.
Totuși, până și acest sezon va avea particularitățile sale, fiind împărțit în 4 mari etape. În primul act, cele 18 echipe vor fi împărțite în 3 grupe, iar toate formațiile vor juca în sistem tur, pe arene neutre. Grupele vor arăta astfel:
  • 1: Meizhou Hakka, Beijing Guoan, Shenzhen, Cangzhou Mighty Lions, Tianjin Jinmen Tiger, Chengdu RongCheng;
  • 2: Shandong Taishan, Changchun Yatai, Guangzhou City, Henan Songshan Longmen, Zhejiang Professional;
  • 3: Shanghai Port, Guangzhou FC, Hebei FC, Shanghai Shenhua, Wuhan Yangtze River, Wuhan Three Towns.
După aceea, urmează ca echipele să fie schimbate între ele, în așa fel încât fiecare va ajunge să joace cu fiecare, iar asta de cel puțin două ori.
Citește și:

CE URMEAZĂ PENTRU NICOLAE STANCIU?

După o perioadă de acomodare, fostul jucător al celor de la Slavia Praga este pregătit de acțiune, într-un sezon în care obiectivul echipei este foarte clar, rămânerea în prima ligă chineză. Mijlocașul își dorește să reintre în circuitul echipei naționale, care va începe această campanie de Nations League fără el, neavând meciuri în picioare în ultimele luni.
Deși a fost unul dintre cei mai selecționați jucători din ultimii ani, alegerea de a se transfera în China nu pare să fie cea mai inspirată, cel puțin la prima vedere, din punctul de vedere al naționalei.
4 milioane de euro s-au plătit pentru acesta în luna martie, iar conducerea clubului așteaptă cu siguranță ca prestațiile sale să se ridice la nivelul așteptărilor. Ținând cont de ce a arătat în Cehia, unde a avut evoluții foarte bune, fiind un om de bază al echipei din Praga, mijlocașul nu ar trebui să dezamăgească, însă mediul și stilul de viață își pot pune accentul asupra jocului său. De menționat este faptul că Wuhan Three Towns joacă în premieră în Superliga Chinei.

PROBLEMELE FINANCIARE LOVESC DIN PLIN

Din cauza pandemiei care a lovit din plin, mai ales în această perioadă a anului, China s-a văzut nevoită să renunțe la găzduirea AFC Asian Cup, care ar fi trebuit să aibă loc în 10 orașe, în anul 2023. Competiția are loc o dată la 4 ani și este programată să se desfășoare în perioada 16 iunie - 16 iulie 2023.
În doar câteva ore, această știre a fost cap de listă pe platformele de social media din Asia, generând aproximativ 60 milioane de accesări, pentru că, evident, este o pierdere financiară uriașă pentru China.
Conducerea statului continuă să mențină politica ZERO COVID, iar restricțiile sunt extrem de severe, înlăturând tot ce înseamnă sport și viață cotidiană până în momentul de față.
Trebuie menționat și faptul că, din cauza pierderilor cauzate de pandemia de coronavirus, doar șapte dintre cele 18 cluburi din prima ligă nu înregistrează restanțe salariale față de jucători.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo