Șahtior face parte din Premier League, campionatul național din Kazahstan, încă de la înființarea acestuia în 1992, clubul fiind înființat în 1958 și evoluând anterior în campionatul Uniunii Sovietice. Șahtior a reușit să se claseze pe locul trei în 1995 și 2007 iar primul titlu din istorie a venit în 2011.
Înainte de acest titlu, a venit însă cel mai mare scandal din istoria clubului. Pe 19 septembrie 2008, Șahtior și Vostok au fost eliminate din campionatul național pentru un meci aranjat iar antrenorii și oamenii din conducere implicați au fost interziși în fotbal pentru 60 de luni. Ulterior, pe 2 octombrie, federația din Kazahstan și-a modificat decizie, preferând doar să penalizeze Șahtior cu nouă puncte, în timp ce Vostok a fost eliminată din competiție.
În 2013, Șahtior a obținut cel mai mare rezultat din istoria clubului: o victorie cu 2-0 acasă în fața campioanei Scoției, Celtic, în preliminariile UEFA Champions League. Totuși, scoțienii au revenit în retur și au învins cu 3-0. Cu toate acestea, Șahtior a mers în grupele Europa League, o premieră absolută pentru o echipă din Kazahstan.
Fotbal
VIDEO | GOLUL DIN RABONA AL LUI ERIK LAMELA, CEA MAI FRUMOASĂ REUȘITĂ A ANULUI 2021!
ACUM 3 ORE

Șahtior Karagandy, un start slab în acest sezon

Șahtior Karagandy are un lot cu o valoare de piaţă de 6,43 milioane de euro. Vedeta echipei este căpitanul Arsen Khubulov, fotbalist care a trecut de-a lungul carierei pe la Kuban Krasnodar sau Anzhi. În 2018, acesta a fost transferat pentru 1,2 milioane de euro în Turcia, la Erzurumspo, dar nu s-a adaptat şi a revenit în fotbalul estic.
Dezavantajul pentru FCSB e că formaţia din Kazakhstan se află în plin campionat. Totuşi, în actuala stagiune, formaţia a avut un start de sezon mult sub aşteptări, fiind acum pe locul 13 (penultimul), cu doar 9 puncte adunate în 15 partide.
Interesant e că, sezonul trecut, deşi au avut o prestaţie destul de bună, trupa antrenată de rusul Magomed Adiev nu a marcat multe goluri, impresionând mai degrabă prin apărarea ermetică. Niciunul dintre atacanţi nu a trecut de cota 5 goluri marcate în stagiunea 2020-2021.
15 jucători străini sunt prezenţi în lotul posibilei adversare a lui FCSB. Lideri sunt ruşii (5 la număr), dar există şi un belgian (Badibanga), un ghanez (Baah) şi un nigerian (Adah).
Cu o istorie de 63 de ani, Şahtior Karagandy a cucerit de două ori titlul (2011, 2012) şi o dată Cupa (2013).
Fotbal
Prima reacție a lui Lewandowski după ce a primit titlul de cel mai bun fotbalist al lumii în 2021
ACUM 3 ORE
Fotbal
Camerun și Burkina Faso merg mai departe, în timp ce Insulele Capului Verde se află în așteptare
ACUM 4 ORE