Inspectorul Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA a decis că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu au folosit expresii cu tentă rasistă, în timpul partidei PSG - Istanbul Bașakșehir, disputată în grupele Champions League, în luna decembrie.
Cei doi arbitri români l-au indicat pe Pierre Webo, antrenorul secund al lui Bașakșehir, drept "ăla negru" și "negrul ăla" atunci când au fost întrebați de centralul Ovidiu Hațegan pe cine trebuie să avertizeze.
Jucătorii lui Bașakșehir au "explodat" și l-au acuzat vehement pe Colțescu - al 4-lea oficial - pentru rasism. În urma verificării înregistrărilor audio, s-a descoperit că și asistentul Octavian Șovre a folosit expresiile respective.
Liga
3 transferuri pentru istorie! Realul Madrid "galactic" 2024: așa va arăta cea mai bună echipă
ACUM 21 MINUTE
După lungi discuții pe teren, între jucători și arbitrii români, cele două echipe au plecat la vestiare, iar partida s-a amânat. Meciul dintre PSG și Bașakșehir s-a reluat a doua zi, cu o brigadă nouă de arbitri.

Inspectorul UEFA a luat decizia finală în cazul scandalului din meciul PSG - Bașakșehir, în care Colțescu a fost acuzat de rasism

UEFA a demarat o anchetă în urma scandalului de la Paris, care a devenit cunoscut în întreaga lume. Astăzi, Inspectorul Comisiei de Disciplină și Etică a forului european a dat verdictul final.
Într-un raport publicat de Prosport, inspectorul UEFA a transmis că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu pot fi acuzați pentru folosirea unor expresii cu tentă rasistă. Astfel, cei doi arbitri nu vor fi sancționați disciplinar în vreun fel:
"Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română 'negrul ăla' şi 'ăla negru', care în engleză sunt traduse 'the black one', pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Bașakșehir, domnul Webo.
Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti 'negrul ăla' şi 'ăla negru' nu au conotaţii peiorative sau negative.
Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul 'negru' folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul 'negru' este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.
Astfel, expresiile 'negrul ăla' şi 'ăla negru', deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul 'negru' din română şi termenul peiorativ englezesc 'negro', nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.
În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.
În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA", se arată în raportul inspectorului Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA, publicat de Prosport.
Trebuie notat că, deși nu au fost găsiți vinovați pentru rasism, Colțescu și Șovre vor fi în continuare anchetați pentru jigniri, conform articolului nr. 11 din Regulamentul Disciplinar al forului european.
Fotbal
Urnele pentru tragerea la sorți a grupelor Cupei României (azi, ora 12:00)
ACUM O ORĂ
Romanian Liga 2
Veste proastă pentru Dinamo! Nicolae Badea se retrage din programul DDB
ACUM 12 ORE