Inspectorul Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA a decis că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu au folosit expresii cu tentă rasistă, în timpul partidei PSG - Istanbul Bașakșehir, disputată în grupele Champions League, în luna decembrie.
Într-un raport publicat de Prosport, inspectorul UEFA a transmis că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu vor fi sancționați disciplinar în vreun fel.

L'Equipe anunță că Sebastian Colțescu ar putea fi în cele din urmă sancționat, după scandalul de la Paris

Cupa Mondială FIFA
Calculele Mondialului după primele 6 zile. Argentina, în pericol de eliminare încă de astăzi
ACUM 28 MINUTE
Vestea lansată de presa din România a ajuns rapid și la urechile jurnaliștilor francezi.
Celebra publicație L'Equipe consideră că, în ciuda verdictului final luat de inspectorul UEFA, Comisia de Disciplină și Etică a forului suprem poate să ia o decizie diferită și să-l sancționeze, în cele din urmă, pe Colțescu.
"Potrivit inspectorului delegat de UEFA să ancheteze incidentele din meciul PSG - Bașakșehir, nu a existat vreo urmă de rasism din partea celui de-al 4-lea oficial român (n.r. - Sebastian Colțescu). Totuși, Comisia de Disciplină și Etică ar putea ajunge la o concluzie diferită.
Comisia UEFA, care este alcătuită din 10 membri, se va aduna în următoarele 2-3 săptămâni, după ce va primi informațiile din partea avocatului care îl reprezintă pe arbitrul român.
Raportul Inspectorului va reprezenta numai unul dintre elementele pe care Comisia se va baza în cazul respectiv", a scris L'Equipe.

Ce scrie presa din Turcia, după ce inspectorul UEFA a dat verdictul final în cazul scandalului de la Paris, în care Colțescu a fost acuzat de rasism

La scurt timp după ce a fost anunțat verdictul final al inspectorului Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA, publicat de Prosport, a sosit și reacția presei din Turcia.
Publicația Fanatik.com.tr a aflat decizia inspectorului UEFA din presa românească și a comentat-o:
"În meciul dintre echipa turcă Bașakșehir și PSG, din Champions League, al 4-lea oficial al partidei, Sebastian Colțescu, a folosit expresii cu tentă rasistă împotriva lui Pierre Webo, antrenorul secund al oaspeților.
Meciul de pe 8 decembrie 2020 a fost dus la bun sfârșit a doua zi, fiind condus de o altă brigadă de arbitri, după ce echipa turcă s-a retras de pe teren ca urmare a expresiilor rasiste utilizate.
Potrivit publicației Prosport, din România, investigația UEFA asupra lui Colțescu a fost finalizată. S-a ajuns la concluzia că Sebastian Colțescu nu a folosit expresii cu tentă rasistă și, prin urmare, nu va primi vreo sancțiune disciplinară", a notat Fanatik.com.tr.

Inspectorul UEFA a luat decizia finală în cazul scandalului din meciul PSG - Bașakșehir, în care Colțescu a fost acuzat de rasism

În timpul meciului dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, arbitrii români Sebastian Colțescu și Octavian Șovre l-au indicat pe Pierre Webo, antrenorul secund al lui turcilor, drept "ăla negru" și "negrul ăla" atunci când au fost întrebați de centralul Ovidiu Hațegan pe cine trebuie să avertizeze.
Jucătorii lui Bașakșehir au "explodat" și l-au acuzat vehement pe Colțescu - al 4-lea oficial - pentru rasism. În urma verificării înregistrărilor audio, s-a descoperit că și asistentul Octavian Șovre a folosit expresiile respective.
După lungi discuții pe teren, între jucători și arbitrii români, cele două echipe au plecat la vestiare, iar partida s-a amânat. Meciul dintre PSG și Bașakșehir s-a reluat a doua zi, cu o brigadă nouă de arbitri.
UEFA a demarat o anchetă în urma scandalului de la Paris, care a devenit cunoscut în întreaga lume. Astăzi, inspectorul Comisiei de Disciplină și Etică a forului european a dat verdictul final:
"Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română 'negrul ăla' şi 'ăla negru', care în engleză sunt traduse 'the black one', pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Bașakșehir, domnul Webo.
Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti 'negrul ăla' şi 'ăla negru' nu au conotaţii peiorative sau negative.
Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul 'negru' folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul 'negru' este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.
Astfel, expresiile 'negrul ăla' şi 'ăla negru', deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul 'negru' din română şi termenul peiorativ englezesc 'negro', nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.
În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.
În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA", se arată în raportul inspectorului Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA, publicat de Prosport.
Trebuie notat că, deși nu au fost găsiți vinovați pentru rasism, Colțescu și Șovre vor fi în continuare anchetați pentru jigniri, conform articolului nr. 11 din Regulamentul Disciplinar al forului european.
Cupa Mondială FIFA
Verdict clar înainte de duelul Spania - Germania! "Nu poți să mergi la Mondial și să faci asta"
ACUM 38 MINUTE
Cupa Mondială FIFA
Victorie după șapte meciuri la Campionatul Mondial pentru Australia!
ACUM O ORĂ