Inspectorul Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA a decis că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu au folosit expresii cu tentă rasistă, în timpul partidei PSG - Istanbul Bașakșehir, disputată în grupele Champions League, în luna decembrie.
Într-un raport publicat de Prosport, inspectorul UEFA a transmis că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu vor fi sancționați disciplinar în vreun fel.

Ce scrie presa din Turcia, după ce inspectorul UEFA a dat verdictul final în cazul scandalului de la Paris, în care Colțescu a fost acuzat de rasism

Cupa Mondială FIFA
Motivul pentru care Samuel Eto'o a luat la bătaie un fan! Întrebarea care l-ar fi scos din sărite
ACUM 43 MINUTE
La scurt timp după ce a fost anunțat verdictul final al inspectorului Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA, publicat de Prosport, a sosit și reacția presei din Turcia.
Publicația Fanatik.com.tr a aflat decizia UEFA din presa românească și a comentat-o:
"În meciul dintre echipa turcă Bașakșehir și PSG, din Champions League, al 4-lea oficial al partidei, Sebastian Colțescu, a folosit expresii cu tentă rasistă împotriva lui Pierre Webo, antrenorul secund al oaspeților.
Meciul de pe 8 decembrie 2020 a fost dus la bun sfârșit a doua zi, fiind condus de o altă brigadă de arbitri, după ce echipa turcă s-a retras de pe teren ca urmare a expresiilor rasiste utilizate.
Potrivit publicației Prosport, din România, investigația UEFA asupra lui Colțescu a fost finalizată. S-a ajuns la concluzia că Sebastian Colțescu nu a folosit expresii cu tentă rasistă și, prin urmare, nu va primi vreo sancțiune disciplinară", a notat Fanatik.com.tr.
Trebuie notat că, deși nu au fost găsiți vinovați pentru rasism, Colțescu și Șovre vor fi în continuare anchetați pentru jigniri, conform articolului nr. 11 din Regulamentul Disciplinar al forului european.

Inspectorul UEFA a luat decizia finală în cazul scandalului din meciul PSG - Bașakșehir, în care Colțescu a fost acuzat de rasism

În timpul meciului dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, arbitrii români Sebastian Colțescu și Octavian Șovre l-au indicat pe Pierre Webo, antrenorul secund al lui turcilor, drept "ăla negru" și "negrul ăla" atunci când au fost întrebați de centralul Ovidiu Hațegan pe cine trebuie să avertizeze.
Jucătorii lui Bașakșehir au "explodat" și l-au acuzat vehement pe Colțescu - al 4-lea oficial - pentru rasism. În urma verificării înregistrărilor audio, s-a descoperit că și asistentul Octavian Șovre a folosit expresiile respective.
După lungi discuții pe teren, între jucători și arbitrii români, cele două echipe au plecat la vestiare, iar partida s-a amânat. Meciul dintre PSG și Bașakșehir s-a reluat a doua zi, cu o brigadă nouă de arbitri.
UEFA a demarat o anchetă în urma scandalului de la Paris, care a devenit cunoscut în întreaga lume. Astăzi, inspectorul Comisiei de Disciplină și Etică a forului european a dat verdictul final:
"Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română 'negrul ăla' şi 'ăla negru', care în engleză sunt traduse 'the black one', pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Bașakșehir, domnul Webo.
Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti 'negrul ăla' şi 'ăla negru' nu au conotaţii peiorative sau negative.
Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul 'negru' folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul 'negru' este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.
Astfel, expresiile 'negrul ăla' şi 'ăla negru', deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul 'negru' din română şi termenul peiorativ englezesc 'negro', nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.
În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.
În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA", se arată în raportul inspectorului Comisiei de Disciplină și Etică a UEFA, publicat de Prosport.
Romanian Liga I
Își dorește Florinel Coman să plece de la FCSB? Declarația acestuia care lasă urme de interpretare
ACUM 44 MINUTE
Cupa Mondială FIFA
Scene ireale în Qatar! Samuel Eto'o a lovit cu piciorul un suporter, după Brazilia - Coreea de Sud
ACUM 2 ORE