În ultimii ani, comisionaele încasate de impresari la transferurile de jucători au crescut alarmant. Cluburile sunt hăituite de agenții care percep sume uriașe pentru a putea achiziționa anumiți fotbaliști, iar acest lucru a atras atenția celor de la FIFA.
Conform as.com, forul mondial a pus deja la cale un plan prin care să limiteze procentele încasate de agenți la 10% din valoarea totală a transferului. Noua regulă va fi votată în toamna acestui an și va fi implementată din vara lui 2023. Astfel, comisioanele de zeci de milioane de € vor deveni istorie, iar cluburile vor fi ușurate din acest punct de vedere.
Limita va fi chiar mai mică, de 3%, dacă agentul respectiv îl reprezintă doar pe jucător, sau 6%, dacă reprezintă și jucătorul și clubul cumpărător. Un agent nu poate reprezenta fotbalistul și cele două cluburi implicate, deoarece s-ar crea un conflict de interese.
Romanian Liga I
Florin Tănase, pe lista unui club mare din Europa! Unde este dorit golgheterul Ligii 1
ACUM 19 MINUTE
Citește și:

FIFA oprește fenomenul comisioanelor uriașe la transferuri

De asemenea, FIFA va interzice achitarea de bani către alți reprezentanți ai jucătorilor. În ultima vreme s-a dezvoltat un fenomen aparte și anume că apropiați ai fotbaliștilor, de regulă membrii ai familiilor acestora, să încaseze sume frumoase de bani la transferuri. Noul regulament va stipula clar că numai agenții cu licență FIFA vor putea primi bani pentru intermedierea transferurilor. Evident, un fotbalist poate fi reprezentat de o rudă, dar numai dacă aceasta are licență de impresar.
Spre exemplu, la transferul lui Haaland la City, tatăl jucătorului a primit o sumă de ordinul zecilor de milioane de €, la fel ca firma de impresariat care i-a aprținut lui Mino Raiola, decedat între timp. Un alt exemplu elocvent este transferul lui Neymar de la Santos la Barcelona, în urma căruia tatăl brazilianului a încasat 40 de milioane de €, fapt recunoscut chiar de el. Acest lucru nu va mai putea fi posibil din 2023.
FIFA își va lua toate măsurile că noul regulament nu va putea fi driblat. Banii achitați sub formă de comisioane vor fi urmăriți și forul mondial se va sesiza și îi va pedepsi drastic pe cei care încalcă regulile. De asemenea, agenții vor primii banii numai în țările de reședință și nu se vor mai accepta plăți în paradisuri fiscale, menite să-i scutească de impozite pe aceștia.
Prin aceste măsuri, FIFA nu intenționează să omoare super agenți precum Jonathan Barnett, Pini Zahavi sau Jorge Mendes. Pur și simplu aceștia vor câștiga mai puțin, iar influența lor va scădea.
"Revoluția" produsă de FIFA în acest sens ar putea da naștere unui conflit juridic de proporții. E de așteptat ca impresarii să se unească și să dea în judecată forurile conducătoare ale fotbalului. Șansele acestora de izbândă vor fi însă minime, deoarece există deja rapoarte ale Parlamentului European și ale Consiliului Europei care aplaudă intențiile FIFA.
Unul dintre argumentele FIFA pentru a impune o limită a comisioanelor este că nu e normal ca un agent să încaseze sume infinit mai mari la transferuri față de cluburile care au format jucătorii respectivi. Așadar, super-impresarii mai au la dispoziție două perioade de mercato pentru a-și face plinul, pentru că din vara viitoare vor câștiga mult mai puțini bani din intermedierea transferurilor.
Bundesliga
Borussia Dortmund a anunțat că se desparte de antrenorul Marco Rose
ACUM 2 ORE
Liga
Florentino Perez are în vedere trei jucători, după ce Mbappe a refuzat Real Madrid
ACUM 2 ORE