"Avem 4 tipuri de obiective, și anume: de comportament, adică elevii noștri să devină mai buni colegi, mai sociabili și mai responsabili. În mare, căutăm metode de a-i ajuta să se maturizeze frumos. Apoi, avem obiective tehnice. În primul rând, lucrăm mai intens, volumul ajungând la trei antrenamente pe zi. Unul de dimineață, unde ne concentrăm pe partea de pregătire fizică, și două pentru tehnica specifică fotbalului. Bifăm și obiective fizice - de acumulare de forță, rapiditate, rezistență cardio respiratorie și flexibiliate. La acestea se adaugă obiectivele cognitive. Altfel spui, îi învățăm pe copii ce înseamnă un cantonament, un antrenament, dozarea efortului, dar și cum arată odihna corespunzătoare, pentru a putea face față fiecărei zi de pregătire și multe altele", explică Marius Batfoi, fost fotbalist în Liga I, la FCSB, Unirea Urziceni și Târgu Mureș, actual antrenor la FCNJ.

Antrenament pe plajă al copiilor de la școala de fotbal FC Nana Juniors (circuit)

Copii au tras tare, dar au creat si legături puternice

Fotbal
Mbappe l-a întrebat pe Ibrahimovic dacă să meargă sau nu la Real Madrid! Ce a răspuns suedezul
ACUM 24 MINUTE
Câțiva puști din cadrul academiei ne-au răspuns la câteva întrebări referitoare la cantonament. Iată ce au avut de spus.
Alex Dunăreanu: portar în cadrul grupei 2009, activează la FCNJ de 3 luni
"Mi-am dorit să mă acomodez mai repede și pentru experiența cu colegii. La echipa trecută nu am avut ocazia să merg într-un cantonament. Colegii sunt super mișto, prietenoși, educați și avem lucruri comune despre care să vorbim, iar glumele sunt cu gust. Ne distrăm pe cinste. Antrenamentele la mare sunt puțin mai grele din cauza nisipului. Fiind primul cantonament, m-am obișnuit mai greu cu trezirile matinale", spune Alex.
"Cel mai mult mi-a plăcut că grupul a fost extins, au venit mulți colegi. În pauze și în timpul mesei am socializat, am văzut meciuri de la Euro 2020. Ne-am bucurat pentru echipele câștigătoare. Concluzia: un cantonament super reușit. De asemenea, nu ni s-au impus restricții mult prea dure. Avem un cuvânt de spus în ceea ce privește programul. Însă antrenorii ne recomandă să ne culcăm devreme ca să avem energie a doua zi", continuă tânărul sportiv.
La întrebarea dacă a stat la fel de mult pe telefon decât acasă, Alex a spus: "Mai puțin! Programul este încărcat cu activități toată ziua. De la antrenament mergem direct la masă. În pauzele dintre mese și antrenamente jucăm cărți și diferite alte jocuri sau ne uităm la TV împreună. De obicei, la meciuri de fotbal, mai ales dacă e ceva live."
Andrei Tapalaga: mijlocas grupa 2010 FCNJ
"Am venit în cantonament pentru plăcerea de-a juca fotbal și pentru experiența unei deplasări alături de colegi. Mi-au plăcut antrenamentele, glumele și ideea de-a face parte dintr-o echipă. Ritmul antrenamentelor mi s-a părut motivant, pe alocuri intens. Nici nu am simțit nevoia să mă uit la telefon, în plus eram prea ocupați.", a menționat Andrei.
https://i.eurosport.com/2021/07/08/3169818.jpg
Lulu Lie: atacant grupa 2009 FCNJ
"Eu îmi doresc să merg în cantonamente pentru că vreau să mă antrenez intens și pentru că așa învăț mai multe cu fiecare antrenament. La Mamaia cel mai mult mi-a plăcut că au fost multe antrenamente pe zi, iar între ele am putut să ne cunoaștem mai bine, să devenim un „trib”. Este o experiență care ne-a unit", afirmă Lulu. Chiar dacă trei antrenamente pe zi pot suna destul de dur, tânărul atacant este de părere că antrenorii au găsit formula de succes: "Între ele avem pauză de prânz, în care ne putem relaxa, putem vorbi etc. În plus, nu ni se impun limite mult prea restrictive din partea antrenorilor. Cel mai târziu m-am culcat la 1 noaptea, pentru că am stat la povești sau la jocuri cu băieții."
Cum a împăcat Lulu relația cu smartphone-ul? Chiar foarte bine. "Nu stau la fel de mult pe telefon pentru că nu-mi permite timpul. În orele libere, prefer să stau cu colegii."
Dudu Lie: portar grupa 2009 FCNJ
"Îmi place să merg în cantonament pentru a-mi dezvolta mai bine condiția fizică, pentru a deveni mai bun pe postul pe care îl joc și, nu în ultimul rând, pentru a petrece timp cu colegii. Mi-au plăcut foarte mult antrenamentele, foarte multe din acestea pentru mobilitate și pentru a trage de noi când nu mai putem, dar și atmosfera caldă din cadrul echipei", precizează Dudu.
https://i.eurosport.com/2021/07/08/3169822.jpg
În ceea ce privește nivelul de dificultate a antrenamentelor, el spune că nu i s-au părut ușoare. "De la 7 dimineața avem alergare pe plajă, 25 de minute, și este destul de greu să alergi pe nisip, iar după asta, imediat, aveam exerciții de rapiditate și atunci erau cele mai grele momente, iar ultimele două antrenamente erau cele de portar, care au fost foarte grele (pentru poziția pe care o joc), însă simt că mă ajută enorm de mult când mă întorc acasă."
"Nu ne-am uitat mult pe telefon, de fapt nu prea ne-am uitat mai deloc, în schimb ne-am jucat, am ascultat muzică și multe alte lucruri pe care le pot face copiii. Și trebuie să recunosc că ne culcam mai târziu cam în fiecare seară", conchide Dudu.

Antrenament pe plajă al copiilor de la școala de fotbal FC Nana Juniors (gol)

Se vede evoluția copiilor, susțin părinții

Am vrut să știm care sunt și impresiile părinților, desigur. Daniel, tatăl lui Alex Dunăreanu, fost fotbalist în Liga I, la echipe precum Steaua București, Astra Ploiești și Universitatea Craiova, în perioada 1991-2003, a fost extrem de mulțumit de poveștile cu care s-a întors fiul său. "Lui Alex îi place ceea ce face și anturajul foarte mult, cu atât mai mult cu cât, de fel, este un băiat mai introvertit. Ușor, ușor a devenit mai sociabil și mai deschis în ceea ce privește interacțiunea sa cu cei din jur. Mai mult, se vede și o schimbare în bine a atitudinii sale sportive. Devine mai responsabil prin astfel de experiențe, se întoarce fericit, dornic pentru un nou cantonament."
Potrivit Nicoletei Tapalagă, mama lui Andrei, cantonamentele sunt ideale pentru dezvoltarea spiritului de echipă, înțelegerea funcționării unui mediu extrafamilial și potențarea independenței. "La întoarcere, fiul meu mi-a povestit cu plăcere și mândrie despre aventurile petrecute la mare. Per total, cred că a fost un pas înainte spre maturizare și discernământ, dublat, desigur, de plăcerea fotbalului. În plus, simt că deplasarea l-a făcut mai activ, mai vioi, mai energic și cu mai multă aplecare spre exercițiul fizic", completează aceasta.
Și Adina Lie, mama gemenilor Dudu și Lulu, se declară încântată de felul în care academia de fotbal organizează cantonamentele și povestește și cum s-a schimbat atitudinea copiilor ei. "Da, sunt de acord cu cantonamentele. În primul rând pentru că ei își doresc enorm. Își doresc mai mult să participle la un cantonament obositor decât la o tabără fără acțiune, motivele lor fiind: evoluție, performanță și socializare. La acestea eu mai pot adăuga sănătate (fizică și psihică), socializare, organizare, experiențe noi sau disciplină. Cred că beneficiile acestor cantonamente sunt evidente. După ce se întorc, copiii par mai rezistenți la efort, mult mai încrezători și mai independenți. Mi se par și mai maturi, mai stăpâni pe ei și, cel mai important, mai fericiți. Mi-au povestit cât de mult au muncit, dar și că au și râs mult. Îl așteaptă cu nerăbdare pe următorul. Evident, toate acestea chiar nu vin de la sine. În organizarea acestor cantonamente sunt implicați oameni cu suflet de care copiii sunt foarte atașați și pe care îi respectă enorm".

Antrenament pe plajă al copiilor de la școala de fotbal FC Nana Juniors (fizic)

Beneficiile unui cantonament ca la carte

Ștefan Vasilache, sportiv medaliat la CM de atletism, actualmente antrenor în cadrul FCNJ, ne spune care sunt beneficiile unui cantonament bine organizat.
"Atmosfera a fost foarte mișto. Copiii s-au distrat. S-au antrenat foarte bine, fără să-și dea seama. Anume, antrenamente cu intensitate mai mare, dar și cu volum ridicat pe parcursul săptămânii, noi reușim să le facem distractive. Trei antrenamente pe zi, unul dimineața, de înviorare, cu alergare pe plajă și pregătire fizică, și două antrenamente de tehnică ce țin de sportul practicat, fotbal. Pe lângă asta, între ei s-au legat prietenii ce nu se leagă la antrenamentele obișnuite. Creând legături mult mai puternice între ei. Le organizăm cazare foarte frumoasă și mâncare foarte bună. Alte activități în cadrul cantonamentului de la mare sunt: plimbări, înot în mare, jocuri și chiar și prezentări. În trecut, la munte, am avut invitat un pădurar care le-a povestit despre fauna și flora montană și le-a spus care ar fi regulile de respectat pe munte. Iar eu am vorbit cu ei despre alimentația echilibrată și potrivită pentru vârstă și cerințele lor. Pe scurt. au de câștigat: 1. legături sociale strânse; 2. responsabilizare, nu au părinții pe lângă ei și devin mai conștienți de ceea ce e în jur. 3. maturizare.
Se dezvoltă mult din punct de vedere fizic. După sesiunea de pregătire fizică la mare, pe nisip, se acumulează foarte multe lucruri bune din punct de vedere al energiei și al forței pe care o pot acumula."
Și Teo Meila, antrenor cu portarii din cadrul FCNJ, acesta a activat la numeroase echipe ca: Steaua București și Chindia Târgoviște, ne dă puțin din casă: "A fost un cantonament destul de intens și bun, copiii s-au pregătit exemplar, chiar peste așteptările mele, este un lucru bun că se fac astfel de cantonamente, îi ajută foarte mult la pregătirea fizică și asta o să se vadă în antrenamentele de la baza noastră, cât și în jocuri. În primul rând, îi ajută să se integreze în colectivul echipei și chiar în viața de zi cu zi. În al doilea rând, îi ajută mult să vadă ceea ce se cere la un nivel mai ridicat și o să îi ajute în viitor. Au o responsabilitate mult mai mare față de cea de acasă (trezitul de dimineață, mersul la masă, ora de plecare la antrenamente etc.). Nu în ultimul rând, respectul față de colegi, de antrenori, de oamenii din hotel și de oamenii din afara hotelului."
În viitor, FC Nana Juniors deschide porțile și copiilor care nu sunt legitimați la academie. "În cantonamentul de la munte, Falemi Nana Camp, de la sfârșitul verii, 23-29 august, dăm posibilitatea și copiilor din afară, care vor să aibă experiențe fotbalistice, să vadă cum e într-un cantonament de fotbal, să se antreneze intens, dar și celor care vor să se perfecționeze. Astfel sperăm să le oferim copiilor o experiență inedită, ce poate să le dezvolte o nouă pasiune și o altă perspectiva asupra sportului", spune Nana Falemi.
https://i.eurosport.com/2021/07/08/3169829.jpg
Romanian Liga I
CSU Craiova - Rapid 1-0 | Oltenii au obținut o victorie mare în primul deby din Liga 1 al anului
ACUM 2 ORE
Fotbal
Rezumatul partidei Southampton - City! "Sfinții" au obținut un punct mare, rezistând eroic pe final
ACUM 2 ORE