Balonul de Aur este cel mai prestigios trofeu individual din fotbalul mondial, iar luni se va afla câștigătorul din acest an. Așteptarea este cu atât mai mare cu cât anul trecut acest premiu nu s-a acordat din cauza pandemiei.
De fiecare dată, intuițiile bookmakerilor sunt extrem de sugestive privind câștigătorul, iar cu o zi înainte de marele veniment aceștia au un favorit clar: Lionel Messi. Argentinianul nu a avut un an strălucit, dar a cucerit primul său titlu major cu naționala Argentinei, Copa America, ceea ce-l plasează în pole-position pentru câștigarea celui de-al 7-lea Balon de Aur al carierei.
CINE CREZI CĂ MERITĂ SĂ CÂȘTIGE BALONUL DE AUR ÎN 2021?
Fotbal
Rezumatul partidei Watford - Norwich, cu un gol de poveste al americanului Joshua Sargent
ACUM 3 ORE
Robert Lewandowski este al 2-lea favorit al bookmakerilor, polonezul fiind considerat de multă lume cel mai îndreptățit jucător să primească trofeul, asta și pentru că a fost la un nivel fantastic și în 2020, când nu s-a ales niciun câștigător.
La mare distanță de cei doi sunt alți fotbaliști care au impresionat în acest an precum Karim Benzema, Mohamed Salah sau Jorginho.
Cotele la câștigarea Balonului de Aur
  • 1. Lionel Messi - 1,36
  • 2.Robert Lewandowski - 2
  • 3.Karim Benzema, Mohamed Salah - 25
  • 4.Jorginho - 33
  • 5.Cristiano Ronaldo, Ngolo Kante, Kylian Mbappe - 66

Emanuel Roșu, invitat la emisiunea Premier League Today, pe pagina de Facebook a Eurosport

Citește și:

Cei mai controversați câștigători ai "Balonului de Aur"

Pavel Nedved (2003)
Cehul a reușit în 2003 să câștige Campionatul Italiei și Supercupa Italiei cu Juventus și să joace finala Champions League împotriva Milanului, finală pierdută la penalty-uri. Chiar dacă Nedved a fost cel mai bun om al lui Juventus în acel an, Maldini a părut, în opinia multora, mai indicat să câștige Balonul de Aur, italianul fiind providențial pentru Milan în 2003; sezon care a culminat cu o evoluție impecabilă a lui Maldini în finala Champions League, de la Manchester. De asemenea, Henry a avut cifre mult mai bune decât Nedved în 2003, francezul reușind 46 de goluri și 26 de pase de gol în acel an calendaristic, însă probabil mulți au optat pentru Nedved deoarce Henry reușise să câștige doar Cupa Angliei, cu Arsenal, și Cupa Confederațiilor, cu Franța.
Lionel Messi (2010)
Chiar dacă Messi este unul dintre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile, specialiștii se așteptau ca unul dintre Xavi, Iniesta sau Sneijder să câștige cel mai important trofeu individual în anul 2010. Alături de Messi, Xavi și Iniesta câștigaseră campionatul în Spania cu Barcelona, însă, spre deosebire de argentinian, cei doi spanioli cuceriseră Cupa Mondială în acel an, Iniesta chiar înscriind golul victoriei în prelungirile finalei. Alături de Xavi și Iniesta, Sneijder avusese și el un sezon de excepție. Olandezul fusese vicecampion mondial cu naționala țării sale și câștigător de Liga Campionilor cu Inter, competiție unde o eliminase pe Barcelona lui Messi chiar în semifinale. Cu toate că Messi era cotat de mulți în acel an cu a patra șansă, argentinianul a reușit să-i devanseze pe Xavi, Iniesta și Sneijder și să câștige Balonul de Aur pentru a doua oară în cariera sa.
Luis Figo (2000)
În mod surprinzător Balonul de Aur a fost singurul trofeu câștigat de Figo în anul 2000. Probabil în acel an s-a produs una dintre cele mai mari nedreptăți din istoria Balonului de Aur, deoarece Zidane a fost unul dintre cei mai buni jucători ai Franței la Campionatul European din 2000, competiție câștigată chiar de "cocoșii" antrenați la acea vreme de Roger Lemerre. Interesant este faptul că Figo a declarat ulterior că Totti ar fi fost cel care merita faimosul trofeu individual în acel an, italianul de la Roma fiind vicecampion european cu naționala Italiei în 2000. "Scuze că ți-am furat Balonul de Aur în 2000, tu îl meritai" a fost mesajul pe care Figo i l-a transmis în mod public lui Totti.

Alți câștigători controversați ai Balonului de Aur

Michael Owen a fost unul dintre cei mai contestați fotbaliști care au cucerit faimosul trofeu oferit de France Football. În 2001, atacantul lui Liverpool a cucerit cu "cormoranii" tripla inedită - Cupa Angliei, Cupa Ligii Angliei și Cupa Uefa –, atacantul fiind considerat viitorul mare star al naționalei Angliei. Așa cum Owen a impresionat în Cupa UEFA, Raul era cel mai bun atacant din Champions League în acea perioadă, mulți fiind de părere că atacantul spaniol ar fi meritat să câștige Balonul de Aur în acel an. Kahn a fost și el unul dintre favoriți, după ce portarul german fusese decisiv pentru Bayern în cucerirea Ligii Campionilor din 2001.
În 2004, Andriy Shevchenko a fost excepțional pentru Milan, ajutându-i pe "rossoneri" să cucerească primul și singurul titlu în perioada în care clubul italian a fost antrenat de Carlo Ancelotti. La sfârșitul anului 2004, Shevchenko a primit Balonul de Aur, însă probabil Deco a fost cel mai bun fotbalist al acelui an, portughezul cucerind alături de Porto 3 trofee: campionatul Portugaliei, Liga Campionilor și Supercupa Portugaliei. Mai mult, mijlocașul a jucat și finala Campionatului European, pierdută de lusitani în fața Greciei.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Premier League
Ce golgeter își aduce Manchester City și ce sumă a plătit pentru el?
ACUM 4 ORE
Fotbal
Gol în stilul lui Zlatan Ibrahimovic la Watford - Norwich City
ACUM 4 ORE