Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

FC Nantes a cucerit Cupa Franței și a încheiat o perioadă neagră în istoria clubului

Ion Alexandru

Publicat 08/05/2022 la 09:00 GMT+3

FC Nantes a cucerit pentru a patra oară Cupa Franţei la fotbal, sâmbătă seara, după ce a învins-o pe OGC Nice cu scorul de 1-0 (0-0), în finala desfăşurată pe Stade de France din Saint-Denis

Nantes savoure son sacre en finale de Coupe de France 2021/2022

Credit imagine: Getty Images

Pe 10 februarie 2021, FC Nantes a fost la un pas de colaps! După 48 de zile ca antrenor al echipei, Raymond Doemenech a fost demis, după un parcurs catastrofal cu șapte meciuri fără victorie. Waldemar Kita a fost instalat ca al 18-lea manager în 14 ani, iar distanța nu a fost niciodată mai mare între club și suporterii săi. Kita nu reușește să readucă echipa pe linia de plutire, iar protestele fanilor fac atmosfera irespirabilă. Președintele lui Nantes este escortat de bodyguarzi la centrul de antrenament, Abdoulaye Touré dorește să discute cu suporterii, dar nu este lăsat de colegi. În acest condiții este instalat Antoine Kombouare, care a refuzat inițial postul, dar până la urmă a acceptat, chiar dacă sosirea sa a fost privită cu mult scepticism de către fanii furioși.
Prima conferință de presă, antrenorul care venea după eșecuri răsunătoare la Dijon și Toulouse își critică jucătorii: "Știu că avem o echipă slabă, dar ei au dus clubul în această situație și tot ei trebuie să-l salveze". Nantes navighează între locurile 18 și 19. Nici cei mai optimiști suporteri din Nantes nu își pot imagina ce se va întâmpla pe Stade de France un an mai târziu și că Nantes va câștiga primul lor trofeu de 21 de ani. "Canarii" sunt aruncați în baraj. În ciuda unei înfrângeri acasă, Nantes îi asigură întreținerea. Kombouare se dezlănțuie în fața camerelor: "Nu am simțit niciodată asta.” Nantes este salvat. Trăiască Kombouare.
Dacă în puțin peste un an, publicul de pe Beaujoire nu s-a împăcat complet cu Waldemar Kita, a făcut-o cu echipa sa. Toți fanii lui Nantes au invadat străzile din Saint-Denis, apoi peluza de pe Stade de France. Sâmbătă seara, FC Nantes a câștigat pe gazon și în tribune, la 21 de ani de la ultima lor reușită notabilă și la 11 luni după ce s-a apropiat de o retrogrdare care ar fi putut duce la un colaps.
"Venim de nicăieri. Am fost la un pas de moarte, dar am supraviețuit. Acum vom juca Europa League și în curând în Supercup. Vă puteți imagina distanța dintre cele două situații, ne este greu de credem. Este ceva excepțional, unic, aproape miraculos pentru noi” a spus Kombouare.

Două decenii de întuneric

Nantes este un club cu mare tradiție, dar care nu a mai avea dreptul la fericire în ultimii 21 de ani. Lovit de tragedia Emiliano Sala, blocat, cu două excepții, în a doua jumătate a clasamentului și macinat de o divizare clară între acționar și în tribune, FC Nantes a trecut prin două decenii de întuneric. Toată frustrarea și toată durerea acumulată de-a lungul atâția ani și-au găsit descătușarea sâmbăta aceasta și golul din penalty reușit cu Nice în finala Cupei Franței a adus bucuria pentru sute de mii de fani.
Citește și:
Nantes nu mai câştigase un trofeu din 2001, când a adus un titlu miraculos în Ligue 1. Primele trei trofee în Cupa Franţei au fost în 1979, 1999 şi 2000.
Nantes va juca în sezonul viitor în grupele Europa League, revenind în competiţiile europene după ce ultima sa prezenţă a avut loc în 2004, în Cupa Intertoto.
Nice, cumpărată în 2019 de grupul britanic Ineos, are şanse mari să o însoţească pe Nantes în Europa League, având în vedere că ocupă locul 6 în Ligue 1 cu trei etape înainte de final.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo