Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cu ce rămânem după retrogradarea în Liga C! Cum ar putea arăta România în preliminariile EURO 2024

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 27/09/2022 la 11:22 GMT+3

Naționala României a învins în ultimul joc din grupa 3 a Ligii Națiunilor, însă n-a fost suficient pentru a evita retrogradarea în Liga C a competiției, iar vis-a-vis de calificările Campionatului European din 2024, rămânem în cea de-a treia urnă valorică.

România - Bosnia. Sursa foto: Agerpres

Credit imagine: facebook

Articol scris de Tibi Munteanu
Cu un nou selecționer și o nouă campanie în față, alături de speranțele unei eventuale redresări după ratările turneelor finale în ultimii ani, România a intrat în grupa 3 a Ligii B din UEFA Nations League cu obiectivul de a evita retrogradarea și chiar de a ataca o eventuală promovare în prima ligă și un traseu mai ușor către următoarea ediție a Campionatului European. Nu s-a întâmplat deloc așa, pentru că deși am înfruntat adversari care, pe hârtie, păreau de nivelul nostru, nu am izbutit decât două victorii, o remiză și 3 înfrângeri, rezultate care ne-au dus exact unde ne era cel mai frică să ajungem, în lumea a 3-a a fotbalului european, cu toate că toate semnalele duceau în această direcție.
Am terminat pe ultimul loc, cu 7 puncte, la egalitate cu Muntenegru, însă cu un dezavantaj clar în meciurile directe, când am luat mâncat tur-retur, primind 5 goluri și fără să marcăm niciunul, la un punct în spatele Finlandei, națională care nu ne-a învins niciodată în istorie și la 4 puncte de liderul Bosnia și Herțegovina, naționala care promovează astfel în primă ligă valorică a Ligii Națiunilor.

Plusurile acestei campanii

Chiar dacă nu am izbutit să ne atingem obiectivul dorit și să ne facem drumul mai ușor către o eventuală calificare la EURO 2024, campania nu e un complet dezastru, pentru că am putut vedea și părți bune în jocul tricolorilor.
Ca prim aspect pozitiv ar fi de menționat atitudinea arătată de aproape toți fotbaliștii care au intrat pe teren în special în ultimele două confruntări din grupă, în Finlanda și la București, pentru că s-a văzut efortul unor tricolori de a câștiga orice minge și de a nu lăsa spații adversarilor. De asemenea, naționala și-a creat multe ocazii de gol, 18 contra Bosniei și Herțegovinei și 16 contra Finlandei, ceea ce arată un plus de încredere și de motivație, dar și o strategie de a schimba mentalitatea fotbaliștilor că nu pot domina selecționate mai bine cotate sau fotbaliști care joacă la echipe din campionate mult mai puternice.
Am suferit la finalizare și la deciziile pe care jucătorii de atac le iau în preajma careului advers, văzând de multe ori că atacanții își doresc poate prea mult să-și treacă numele pe tabela de marcaj, însă am văzut și un Nicușor Bancu extrem de altruist, care s-a arătat decisiv la 5 din cele 6 goluri marcate de tricolori, la 4 dintre acestea fiind autorul paselor decisive. Totodată, căpitanul Universității Craiova a arătat că are un apetit ofensiv dezvoltat și că ar putea fi folosit mai mult ca mijlocaș stânga decât în compartimentul defensiv, pentru că pe faza de apărare nu a strălucit așa cum a făcut-o în atac.
Forma lui Nicolae Stanciu arătată aseară este un nou aspect important în jocul tricolorilor, deoarece deși joacă într-un campionat de care ne place să spunem că este mai slab cotat decât cel din România, Stanciu a arătat prin acuratețea paselor și modul în care a dominat mijlocul terenului că trebuie să fie o piesă importantă în angrenajul lotului și că-și merită din plin tricoul cu numărul 10.
La capitolul portari, stăm poate cel mai bine, avându-l pe un Florin Niță imbatabil între buturi în cele 4 meciuri din luna iunie și acum, în ultimele două etape, pe un Ionuț Radu care a dovedit maturitate și siguranță, la fel cum o făcea în urmă cu 3 ani la selecționata U21.
Nu în ultimul rând, alți jucători care au arătat un nivel mediu spre bun pe parcursul celor 6 partide și ar putea fi trecuți fără probleme de microbiștii români la secțiunea "plusuri", ar putea fi Andrei Rațiu, Darius Olaru, Adrian Rus și Andrei Burcă.
Citește și:

Concluziile după un nou obiectiv ratat

Am marcat 6 goluri, dintre care 4 în victoria din ultima etapă care nu ne-a mai ajutat la nimic și am primit 8, fiind singura echipă națională din grupă cu un golaveraj negativ. Bosnia și Herțegovina are 8 cu 8, Finlanda 8 cu 6 și Muntenegru 6 cu 6, iar distanța mică din clasament indică faptul că cele 12 partide au fost relativ echilibrate și nivelul adversarelor noastre nu e mult mai bun decât al fotbaliștilor noștri.
Am suferit în atac, însă și schimbările dese din apărare au făcut să apară spații, să apară erori și să dăm șansa adversarelor să își creeze ocazii importante sau chiar să marcheze. Naționala are nevoie de un schelet de jucători pe care se poate baza, ceva ce nu a mai avut de mulți ani, fotbaliști care să înțeleagă bine importanța meciurilor și să arate că pot da un randament bun sau pot depune un efort fizic considerabil.
Ca fotbal nu am arătat foarte rău, însă nici nu am întâlnit adversari care să fie capabili să ne domine autoritar, astfel că odată cu retrogradarea în Liga C și cu șansa de a întâlni adversari și mai slab cotați, ne-am putea reaprinde speranțele unui viitor mai bun pentru echipa națională.

Cum ar putea arăta naționala în calificări

Bazându-ne pe continuitatea actualului selecționer, pe strategia de joc și poate pe mentalitatea pe care ar fi reușit să o insufle jucătorilor, România ar putea arăta ceva mai bine în cadrul jocurilor de calificare la EURO 2024.
Edward Iordănescu se va baza, cu certitudine, pe aceiași portari pe care i-a convocat și până acum (Ionuț Radu, Horațiu Moldovan, Ștefan Târnovanu și poate Florin Niță), în compartimentul defensiv n-ar trebui să lipsească, dacă rămân sănătoși, Andrei Rațiu, Nicușor Bancu, Adrian Rus și Andrei Burcă, în linia mediană i-am putea vedea, printre alții, pe Ianis Hagi, Răzvan Marin, Darius Olaru, Nicolae Stanciu, Deian Sorescu, Dennis Man, Tudor Băluță, Andrei Cordea și Alex Cicâldău, iar în atac, selecționerul are puține posibile opțiuni de a-i înlocui pe Pușcaș și Alibec. Poate Louis Munteanu (Farul Constanța), Denis Drăguș (Standard Liege) și Jovan Markovic (Universitatea Craiova) ar putea îmbrăca tricoul echipei naționale, însă forma și cifrele lor de până atunci vor fi decisive în vederea convocării.

Tragerea la sorți pentru calificările EURO 2024

Făcând parte din cea de-a treia urnă valorică, avem nevoie de un mare noroc să evităm adversari de calibru din primele două urne, selecționate în fața cărora ne-ar fi aproape imposibil să le putem lăsa în spatele nostru în clasament.
O eventuală grupă a morții pentru tricolori ar fi una în care să întâlnească Olanda/Spania/Portugalia/Italia/Belgia din prima urnă, Anglia/Franța din urna a doua, Turcia/Grecia din urna a 4-a și eventual Estonia din urna a 5-a, iar, reversul medaliei ar fi o grupă cu Ungaria, Israel/Bosnia, Insulele Feroe și Gibraltar.
Tragerea la sorți a grupelor de calificare pentru Campionatul European din 2024, găzduit de Germania, se va desfășura pe 9 octombrie la Frankfurt.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo