Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Argentina și Olanda s-au mai întâlnit într-un sfert de Mondial, în 1998. Povestea meciului de atunci

Andrei Nicolae

Publicat 07/12/2022 la 16:23 GMT+2

Faza sferturilor de finală a Mondialului din Qatar începe vineri, iar confruntarea programată la ora 21:00 le aduce față în față pe Argentina și Olanda. Cele două trupe nu sunt străine de un meci în această fază a competiției, după ce "Pumele" și "Portocala mecanică" s-au înfruntat și în 1998, batavii având câștig de cauză atunci.

Bergkamp_holland_argentin.jpg

Credit imagine: Eurosport

Doi dintre cei mai mari granzi ai fotbalului internațional, Olanda și Argentina, se vor întâlni din nou la un Campionat Mondial, aflându-se la a șasea confruntare în această competiție. Cele două naționale vor juca de această dată în sferturile de finală pentru un loc în careul de ași din Qatar.
Sud-americanii și batavii au mai dat piept și în trecut în sferturi la un Campionat Mondial, mai exact la cel din 1998, găzduit de Franța. "Pumele" veneau după un parcurs exemplar în faza grupelor, urmat de o confruntare cu Anglia la loviturile de departajare în optimile de finală. Naționala antrenată atunci de Daniel Pasarella încheiase pe primul loc cu maxim de puncte Grupa H, din care mai făceau parte Croația, Jamaica și Japonia.
Olanda, în schimb, a terminat cu cinci puncte Grupa E, în fața Mexicului, a Belgiei și a Coreei de Sud. În primul meci din fazele eliminatorii, batavii au învins naționala Iugoslaviei grație golurilor înscrise de Dennis Bergkamp și Edgar Davids.
Citește și:

Povestea sfertului Argentina – Olanda

Meciul dintre cele două reprezentative a avut loc pe celebrul stadion Velodrome din Marseille pe 4 iulie. Batavii au început meciul în forța și au nimerit bara în minutul 5 prin șutul lui Wim Jonk. Insistența olandezilor a dat roade repede, iar Kluivert a deschis scorul în minutul 12 după o fază superbă creată de Ronald de Boer și Dennis Bergkamp.
Avantajul naționalei lui Guus Hiddink nu a rezistat foarte mult, deoarece Claudio Lopez a profitat de pasul la offside executat greșit de batavi și l-a învins pe Van der Saar în minutul 17, după o fază de unu la unu. "Pumele" au nimerit și ele bara în finalul primei reprize prin Ariel Ortega, astfel că situația la acest capitol a fost echilibrată în minutul 38.
S-a intrat la vestiare cu un rezultat de egalitate, după care sud-americanii au lovit din nou bara cu un șut puternic trimis de Gabriel Batistuta în minutul 64. La faza imediat următoare, olandezii au ripostat printr-o lovitură de cap expediată de Kluivert, însă portarul Carlos Roa a scos mingea de sub bară.
Cu 15 minute înainte de final, Arthur Numan l-a faultat pe Diego Simeone și a primit cartonașul roșu și părea că Argentina va reuși să controleze jocul din acel moment în superioritate numerică. Avantajul sud-americanilor nu a durat foarte mult, deoarece Ariel Ortega a văzut și el cartonașul roșu, după ce l-a lovit de Van der Sar în figură.
Meciul părea că se va îndrepta spre încă două reprize de prelungiri, dar atunci a venit pasa de geniu a lui Frank de Boer care l-a găsit perfect pe Dennis Bergkamp, care a trecut de Ayala și l-a executat pe Carlos Roa. Șutul fotbalistului care evolua la acea vreme la Arsenal a trimis-o pe Olanda în semifinală, iar pe Argentina acasă. "Portocala mecanică" a fost eliminată însă în careul de ași de Brazilia, după care a pierdut și finala mică în fața Croației.

Argentina și Olanda au disputat și o finală de Mondial

Cele două reprezentative s-au întâlnit în fazele eliminatorii ale turneului chiar și în ultimul act, în 1978. Atunci, "pumele" au avut câștig de cauză, iar Mario Kempes a fost eroul partidei, aducând Cupa Mondială în Argentina pentru prima oară în istorie.
Vârful sud-americanilor a deschis atunci scorul în minutul 38, iar batavii au egalat pe finalul meciului prin Nanninga. Kempes a marcat din nou pentru 2-1 în minutul 105, iar Daniel Bertoni a tranșat partida zece minute mai târziu din pasa aceluiași Kempes.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol