Calculele Mondialului după primele 6 zile. Argentina, în pericol de eliminare încă de astăzi

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 26/11/2022 la 15:06 GMT+2

După ce s-a jucat prima din cele 3 etape din faza grupelor la Campionatul Mondial din Qatar, se fac deja primele calcule privind șansele unor naționale ce se aflau pe lista favoritelor pentru ridicarea trofeului, însă se află în fața pericolului de a părăsi competiția prematur.

Lionel Messi (C) of Argentina reacts during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group C match between Argentina and Saudi Arabia at Lusail Stadium on November 22, 2022 in Lusail City, Qatar

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Au trecut 6 zile de la debutul Campionatului Mondial din Qatar, iar situația din faza grupelor este una complicată pentru câteva din formațiile de la care fanii din întreaga lume aveau mai multe așteptări și deja se cunoaște numele primei țări care a fost matematic eliminată din competiție.
Naționala țării gazdă, Qatar, a pierdut primele două dueluri din grupa A, cu Ecuador și în fața Senegalului, astfel că este momentan singura echipă cu niciun punct după primele două etape și singura echipă care nu va mai avansa în rundele eliminatorii.

Argentina și Germania, în pericol să fie eliminate după etapa a 2-a

Situație complicată pentru două dintre favoritele câștigării Cupei Mondiale din Qatar, pentru că ambele au condus în meciul din etapa inaugurală, ambele au dominat, însă au pierdut în exact același mod, pe fondul unor erori în defensivă.
Argentina părea să aibă un meci ușor împotriva Arabiei Saudite, mai ales că "pumele" nu au mai pierdut un meci din iulie 2019, iar Lionel Messi își trecuse numele pe tabelă în primele minute ale partidei, din lovitură de la 11 metri. Băieții lui Scaloni au continuat să atace, au marcat de alte 3 ori, însă de fiecare dată golurile au fost anulate după consultarea VAR, din cauza unor poziții în afara jocului în care s-au aflat atacanții argentinieni.
Sud-americanii au fost surprinși în repriza secundă, când saudiții au egalat, iar la câteva minute distanță au marcat și golul al 2-lea, ca mai apoi să apere rezultatul cu îndârjire, mai ales că reprezenta o posibilă victorie istorică în fața Argentinei lui Messi, la ultimul său turneu final mondial din carieră. Asta s-a și întâmplat, iar acum, Argentina are nevoie esențială de două victorii în următoarele două jocuri, pentru a putea accede în fazele eliminatorii ale turneului.
Chiar astăzi vor juca "pumele" în cadrul competiției, împotriva Mexicului, într-un duel al orgoliilor, iar un egal le poate costa scump pe ambele formații. Mexic a remizat în prima etapă cu Polonia, însă dacă va câștiga astăzi, pe lângă faptul că-l trimite acasă pe Messi și întreaga națională a Argentinei, va fi clar favorită la terminarea grupei pe prima poziție.
Germania, de asemenea, a deschis scorul în meciul cu Japonia dintr-o lovitură de la 11 metri fructificată de Ilkay Gundogan, însă japonezii au surprins pe contre și au izbutit să întoarcă scorul în defavoarea nemților, pentru o victorie care a surprins pe toată lumea. Niponii au astfel prima șansă de a merge mai departe în optimi, însă mai au nevoie de o victorie în meciul împotriva selecționatei din Costa Rica pentru a fi matematic calificată înaintea duelului cu ibericii lui Luis Enrique.
Elevii lui Hansi Flick vor întâlni Spania, naționala care a arătat cel mai bine în etapa inaugurală, pentru că a făcut meciul perfect contra echipei din America Centrală. Spaniolii au marcat 7 goluri, au avut și alte ocazii importante și mai mult decât atât, i-au blocat perfect pe adversari, care n-au reușit să-și creeze nici măcar o ocazie pe tot parcursul meciului și să nu trimită niciun șut.
Citește și:

Anglia și Olanda par să aibă situația în control

Atât Anglia, cât și Olanda se bazează pe propriile forțe pentru a accede în faza optimilor, după ce ambele au făcut un semi pas greșit în etapa cu numărul 2. Olanda a terminat la egalitate cu Ecuador, însă ultimul meci îl are de jucat împotriva singurei naționale deja eliminate, cea a Qatarului, la prima vedere șansele fiind foarte mici ca țara gazdă să poată să pună probleme.
De cealaltă parte, Anglia a obținut doar o remiză cu Statele Unite ale Americii, cu toate că a marcat de 6 ori în prima etapă contra Iranului, iar în ultima etapă vor da peste Țara Galilor, selecționată în fața căreia nu a pierdut niciodată în istorie într-o partidă oficială. Băieții lui Gareth Southgate se pot mulțumi inclusiv cu un rezultat de egalitate, pentru că ar acumula 5 puncte și tot ar prinde optimile de finală, însă nu ar fi siguri de ocuparea primei poziții la finalul fazei grupelor.

Franța pare încrezătoare, în ciuda absențelor grele din lot

Naționala lui Didier Deschamps a început cu dreptul drumul pentru apărarea titlului de campioană mondială pe care l-a câștigat în urmă cu 4 ani, în Rusia și atacă o eventuală calificare în optimile de finală de pe prima poziție într-un duel cu una dintre cele mai constante selecționate europene, cea a Danemarcei.
Francezii s-au impus cu 4-1 contra Australiei, chiar dacă le lipsesc jucători exponențiali precum N'Golo Kante, Paul Pogba, Cristopher Nkunku sau chiar câștigătorul Balonului de Aur din acest an, Karim Benzema.
Un posibil succes cu Danemarca i-ar trimite direct în fazele eliminatorii pe "les bleus", situație care i-ar repune pe lista principalelor favorite la câștigarea trofeului. Franța are astfel ocazia să devină prima echipă națională care ajunge la 6 puncte și prima care se califică în optimi, ceea ce ar da un semnal de alarmă împotriva oricărei viitoare adversare.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo