Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Campionatul Mondial 2022 | Cine se califică mai departe din Grupa H? Portugalia are prima șansă

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 17/11/2022 la 17:36 GMT+2

Campionatul Mondial 2022 | În Grupa H se aliniază la startul acestei ediții de Mondial Portugalia, Uruguay, Ghana și Coreea de Sud, primele două țări fiind favorite pentru a accede în optimile de finală ale competiției.

Cupa Mondială Qatar 2022 | Acestea sunt tricourile în care vor evolua cele 32 de echipe

Articol scris de Maria Olteanu
Grupa H a Campionatului Mondial, ultima din cele opt, are în componență formații din Europa, America de Sud, Africa și Asia. Portugalia a venit în urma tragerii la sorți din prima urnă valorică și așadar are prima șansă la câștigarea grupei, Uruguay a fost în cea de-a doua urnă, Coreea de Sud în a treia și Ghana în ultima, șansele formațiilor fiind direct proporționale cu urnele din care au fost extrase la tragere.
Betano
Acest conținut vă este oferit de Betano.
Partidele din această grupă se vor juca pe 24 noiembrie, 28 noiembrie și 2 decembrie pe arenele Education City Stadium din Al Rayyan, pe Stadium 974 din Doha, pe Lusail Iconic Stadium din orașul cu același nume și pe Al Janous Stadium în Al Wakrah.
Primele două ocupante la finalul fazei grupelor vor accede în faza optimilor de finală, acolo unde vor întâlni primele două poziții din Grupa G, grupă din care fac parte Brazilia, Elveția, Serbia și Camerun.
Portugalia pleacă marea favorită a Grupei H, atât prin prisma valorii lotului, cât și a poziției ocupate în ierarhia FIFA, însă selecționata din Uruguay, cu Valverde, Luis Suarez și Darwin Núñez în lot poate fi în orice moment o contracandidată serioasă a lusitanilor pentru poziția fruntașă.
Coreea de Sud este cea dintâi națională la nivelul valorii dintre reprezentativele Asiei, în timp ce Ghana nu s-a mai calificat la Mondial de opt ani, din 2014.
Mai jos vom analiza în detaliu fiecare naţională din această grupă, amintind printre altele valoarea lotului, fotbalistul cel mai bine cotat, lotul convocat pentru turneul final, cea mai bună clasare la Mondial, rezultatul bifat la ultima ediție a turneului, precum și traseul parcurs până a ajunge în Qatar.
CITEȘTE ȘI:

Portugalia la Campionatul Mondial 2022

  • Manager: Fernando Santos
  • Loc în clasamentul FIFA: 9
  • Valoare lot: 937 milioane de euro
  • Cel mai bine cotat jucător: Rafael Leao - 85 de milioane de euro
  • Lotul convocat:
  • Portari: Diogo Costa (FC Porto), Jose Sa (Wolverhampton) and Rui Patrício (AS Roma);
  • Fundași: Diogo Dalot (Manchester United), Joao Cancelo (Manchester City), Danilo Pereira (PSG), Pepe (FC Porto), Ruben Dias (Manchester City), Antonio Silva (Benfica), Nuno Mendes (PSG), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund);
  • Mijlocași: Joao Palhinha (Fulham), Ruben Neves (Wolverhampton), Bernardo Silva (Manchester City), Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Mario (SL Benfica), Matheus Nunes (Wolverhampton), Otavio Monteiro (FC Porto), Vitinha (PSG), William Carvalho (Real Betis);
  • Atacanți: Andre Silva (RB Leipzig), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Goncalo Ramos (Benfica), Joao Felix (Atletico Madrid), Rafael Leao (AC Milan), Ricardo Horta (Braga).
Portugalia bifează la ediția din acest an a Campionatului Mondial cea de-a opta prezență din istorie și a cincea consecutivă. Campioană Europeană în 2016, naționala lui Fernando Santos are cel mai valoros lot din grupă și pleacă favorită pentru calificarea în optimile de finală.
La precedentul Mondial, din Rusia, în 2018, Portugalia a fost eliminată în faza optimilor, atunci când a fost învinsă cu 1-2 chiar de Uruguay, reprezentativă care îi va fi adversară în grupele din Qatar și în fața căreia are șansa de a-și lua revanșa după eșecul de acum 4 ani.
Această ediție a Mondialului ar putea fi ultima pentru Cristiano Ronaldo, fotbalist ajuns la 37 de ani. Ronaldo a înscris de fiecare dată la precedentele patru ediții de Mondial, iar înaintea turneului final din 2022 are 117 goluri pentru naționala lusitanilor în 191 de meciuri jucate. În campionat, la Manchester United, are până acum doar trei reușite în 16 apariții, fiind cotat de Transfermarkt la 20 de milioane de euro.
Drumul spre Qatar nu a fost deloc unul ușor pentru portughezi, care au tremurat serios pentru a primi biletele de Mondial.
Portugalia a fost distribuită în Grupa A în preliminarii, alături de Serbia, Irlanda, Luxemburg și Azerbaidjan și a dat bătălii pentru prima poziție cu echipa din spațiul ex-iugoslav. Sârbii au avut câștig de cauză și au terminat primii în ierarhie, câștigând chiar în ultimul meci din preliminarii, pe Estádio da Luz, scor 2-1. Portugalia a terminat grupa pe poziția secundă, cu 17 puncte, și a avut nevoie de baraj pentru a accede la Mondial.
În semifinalele barajului a trecut cu 3-1 de Turcia, urmând ca în ultimul act să câștige 2-0 în fața Macedoniei de Nord și să se califice la turneul final care va fi găzduit de Qatar.
Portugalia, pe lângă Ronaldo, va mai avea câteva guri de foc la această ediție de Mondial, de la tânărul Rafael Leao și până la Bernardo Silva, Bruno Fernandes sau Joao Cancelo.
Vedeta lotului este Rafael Leao, fotbalist născut în 1999, care a devenit campion cu AC Milan ediția precedentă, reușind 11 goluri în 34 de partide, atacantul fiind desemnat cel mai bun jucător din Serie A la finalul sezonului. Acesta este și cel mai valoros fotbalist al lotului, cotat la 85 de milioane de euro.
Cel mai bun jucător din preliminarii, Diogo Jota, nu va fi prezent la ediția din acest an a turneului final, atacantul lui Liverpool devenind indisponibil din cauza unei accidentări.
  • Echipa probabilă
(4-2-3-1): Diogo Costa - Mendes, Dias, Danilo Pereira, Cancelo - Carvalho, Neves - Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Leao - Ronaldo.
  • Cea mai bună clasare la Mondial: locul 3 – 1966
  • Rezultat înregistrat la ultimul Campionat Mondial, în 2018: optimi de finală
  • Jucători indisponibili pentru acest Campionat Mondial:Diogo Jota (Liverpool), Ricardo Pereira (Leicester), Pedro Neto (Wolverhampton), Nuno Mendes (PSG), Pepe (FC Porto)

Ghana la Campionatul Mondial 2022

  • Manager: Otto Addo
  • Loc în clasamentul FIFA: 61
  • Valoare lot: 216,9 milioane de euro
  • Cel mai bine cotat jucător: Thomas Partey - 38 de milioane de euro
  • Lotul convocat:
  • Portari: Manaf Nurudeen (Eupen), Ibrahim Danlad (Berekum Chelsea), Lawrence Ati Zigi (St. Gallen);
  • Fundaşi: Denis Odoy (FC Bruges), Tariq Lamptey (Brighton), Alidu Seidu (Clermont Foot), Daniel Amartey (Leicester), Joseph Aidoo (Celta Vigo), Alexander Djiku (Strasbourg), Mohammed Salisu (Southampton), Abdul-Rahman Baba (Reading), Gideon Mensah (Auxerre);
  • Mijlocaşi: Andre Ayew (Al-Sadd), Thomas Partey (Arsenal), Elisha Owusu (Gent), Salis Abdul Samed (Lens), Mohammed Kudus (Ajax), Daniel Kofi Kyereh (Freiburg);
  • Atacanţi: Daniel Barnieh Afriyie (Accra Hearts of Oak), Kamal Sowah (FC Bruges), Issahaku Abdul Fatawu (Sporting Lisabona), Osman Bukari (Steaua Roşie Belgrad), Inaki Williams (Athletic Bilbao), Antoine Semenyo (Bristol), Jordan Ayew (Crystal Palace), Kamaldeen Sulemana (Rennes).
Pentru Ghana este cea de-a patra participare din istorie, după cele din 2006, 2010 și 2014. Cea mai bună clasare a avut-o în urmă cu 12 ani, la ediția din 2010, atunci când a ajuns până în sferturile de finală ale competiției.
Pentru a ajunge în Qatar, selecționata din Ghana a terminat mai întâi prima în Grupa G a campaniei de calificare din CAF, cu doar un singur eșec. Datorită acestui rezultat a ajuns să se lupte cu reprezentativa Nigeriei pentru un loc la Cupa Mondială.
După două remize, 0-0 la Kumasi și 1-1 la Abuja, Ghana a primit biletele pentru Qatar datorită regulii golului marcat în deplasare. Thomas Partey, cel mai bine cotat jucător din lot, a marcat un gol echivalent cu o calificare la turneul final în partida care a avut loc în capitala Nigeriei.
Ghana nu va putea conta la ediția din acest an pe goalkeeper-ul titular Wollacott, însă chiar și așa selecționata africană poate reprezenta o nucă tare pentru adversarele din grupă.
Jucătorii lui Brighton și Athletic Bilbao, Lamptey și Williams, selecționați de Otto Addo, pot aduce în orice moment un plus de calitate reprezentativei, oferindu-i energia de care va avea nevoie. Atributele tehnice ale celor doi, propulsate de Addo, care este un tehnician experimentat din punct de vedere tactic, ar trebui să îi ofere selecționatei din Ghana flexibilitatea de a rula sistemele de joc 3-4-3 și 4-2-3-1 în funcție de adversari și de cursul partidei.
Ghana ar putea fi dezavanatajată de fragilitatea psihică și fizică a jucătorilor, așa că rămâne de văzut dacă selecționerul Addo va reuși să gestioneze situația. Un semn de întrebare se pune și în cazul lui Partey, condiția sa fizică nefiind la nivelul așteptat, mijlocașul de 29 de ani retrăgându-se în luna septembie chiar înaintea unui meci amical cu Brazilia.
Cine va câștiga trofeul Cupei Mondiale 2022?
Vedeta echipei este Kudus Mohammed, fotbalistul de 22 de ani al celor de la Ajax, care are parte de un sezon de excepție în tricoul ocupantei locului secund din Amsterdam. Acesta a devenit în actuala stagiune o piesă de bază în angrenajul echipei, având 10 goluri în 21 de meciuri în toate competițiile. A demonstrat că poate evolua excelent ca nouă fals, fiind un golgeter cu simț fantastic al porții.
  • Echipa probabilă
(4-2-3-1): Ati Zigi - Baba, Djiku, Amartey, Odoi - Iddrisu, Partey - A Ayew, Kudus, J Ayew - Williams
  • Cea mai bună clasare la Mondial: sferturi de finală – 2010
  • Rezultat înregistrat la ultimul Campionat Mondial, în 2018: nu s-a calificat
  • Jucători indisponibili pentru acest Campionat Mondial: Jojo Wollacott (Charlton Athletic)

Uruguay la Campionatul Mondial 2022

  • Manager: Diego Alonso
  • Loc în clasamentul FIFA: 14
  • Valoare lot: 449,7 milioane de euro
  • Cel mai bine cotat jucător: Federico Valverde - 100 de milioane de euro
  • Lotul convocat:
  • Portari: Sergio Rochet (Nacional), Fernando Muslera (Galatasaray), Sebastián Sosa (Independiente);
  • Fundași: Diego Godín (Vélez Sarsfield), José Giménez (Altético Madrid), Ronald Araújo (Barcelona), Sebastián Coates (Sporting), Martín Cáceres (LA Galaxy), Mathías Olivera (Napoli), Guillermo Varela (Flamengo), José Luis Rodríguez (Nacional), Matías Viña (Roma);
  • Mijlocași: Federico Valverde (Real Madrid), Rodrigo Bentancur (Tottenham Hotspur), Matías Vecino (Lazio), Lucas Torreira (Galatasaray), Manuel Ugarte (Sporting), Nicolás de la Cruz (River Plate), Giorgian de Arrascaeta (Flamengo), Facuno Pellistri (Manchester United), Facundo Torres (Orlando City), Agustin Canobbio (Athletico Panaraense);
  • Atacanți: Luis Suárez (Nacional), Darwin Núñez (Liverpool), Edinson Cavani (Valencia), Maxi Gómez (Trabzonspor);
Reprezentativa din Uruguay este singura din Grupa H care are două Cupe Mondiale în palmares, obținute în 1930 și 1950. Pentru selecționata din America de Sud este cea de-a patra calificare consecutivă la Cupa Mondială, iar la ultima participare, în 2018, în Rusia, a avansat până în faza sferturilor de finală, trecând în optimi chiar de Portugalia, echipă pe care o va întâlni acum încă din grupe.
În calificările sud-americane, Uruguay a terminat cu 28 de puncte și a fost a treia cea mai bună echipă după Brazilia și Argentina, ocupantele primelor două poziții.
Uruguay este un adversar redutabil, care, deși pleacă cu cea de-a doua șansă în grupă, poate oricând să obțină rezultate favorabile.
Încă din compartimentul defensiv, la nivelul fundașilor centrali, Uruguay poate conta pe serviciile lui Jose Maria și Ronald Araujo. La mijloc, Frederico Valverde și Rodrigo Bentancur sunt piloni în formația lui Diego Alonso, în timp ce atacul uruguayenilor este letal, cu trei nume uriașe, un compartiment ofensiv care valorează nu mai puțin de 79 de milioane de euro, format din Luis Suarez, Edison Cavani și Darwin Núñez.
Tehnicianul Alonso se confruntă cu câteva probleme de efectiv, căci accidentările recente l-au determinat să ia alte decizii în privința turneului final. Ronald Araujo este în lot, chiar dacă nu s-a refăcut complet după ultima accidentare, însă oficialii uruguayeni i-au asigurat pe cei de la Barcelona că nu îl vor forța pe acesta în timpul meciurilor din faza grupelor.
Vedeta naționalei din Uruguay este Frederico Valverde, starul celor de la Real Madrid, primul din noua generație de mijlocași uruguayeni care a fost promovat la echipa de seniori. Campionatul din 2022 reprezintă pentru acesta și momentul de a debuta la un turneu de un asemenea nivel, întrucât ediția din 2018 a ratat-o din cauza unei accidentări.
  • Echipa probabilă:
(4-3-3): Rochet - Suarez, Araujo, Gimenez, Olivera - Vecino, Bentancur, Valverde - Pellistri, Suarez, De Arrascaeta
  • Cea mai bună clasare la Mondial: locul 1 – 1930 și 1950
  • Rezultat înregistrat la ultimul Campionat Mondial, în 2018: sferturi de finală
  • Jucători indisponibili pentru acest Campionat Mondial: Juan Foyth (Villareal)

Coreea de Sud la Campionatul Mondial 2022

  • Manager: Paulo Bento
  • Loc în clasamentul FIFA: 28
  • Valoare lot: 164,48 milioane de euro
  • Cel mai bine cotat jucător: Heung Min Son - 70 de milioane de euro
  • Lotul convocat:
  • Portari: Kim Seunggyu (Al-Shabab), Song Bumkeun (Jeonbuk), Jo Hyeonwoo (Ulsan);
  • Fundași: Kim Minjae (Napoles), Kim Younggwon (Ulsan), Kwon Kyunwon (Gamba Osaka), Cho Yumin (Daejeon), Kim Moon-hwan (Jeonbuk), Yoon Jonggyu (FC Seoul), Kim Taehwan (Ulsan), Kim Jinsu (Jeonbuk), Hong Chul (Daegu);
  • Mijlocași: Jung Wooyoung (Al Sadd), Son Junho (Shandong Taishan), Paik Seungho (Jeonbuk), Hwang Inbeom (Olympiakos), Lee Jaesung (Maguncia), Kwon Changhoon (Gimcheon Sangmu), Jeong Wooyeong (Friburgo), Lee Kangin (Mallorca), Na Sangho (FC Seoul), Song Minkyu (Jeonbuk);
  • Atacanți: Son Heung-Min (Tottenham Hotspur), Hwang Heechan (Wolverhampton), Hwang Uijo (Olympiacos), Cho Guesung (Jeonbuk).
Reprezentanta Asiei este la cea de-a zecea participare consecutivă la Campionatul Mondial.
Coreea de Sud a intrat în preliminarii direct în turul al doilea, unde a fost repartizată în Grupa H. A terminat campania cu cinci victorii și o remiză, având un golaveraj 22-1 după această fază. În runda a treia de calificări, asiaticii au avut adversari mai grei, dar, cu șansă la tragerea la sorți, au terminat pe locul secund, în spatele Iranului, și la o distanță de 11 puncte față de locul al treilea, ocupat de Emiratele Arabe Unite.
Vedeta echipei este fără doar și poate Son Heung-Min, atacantul celor de la Tottenham fiind cel mai valoros fotbalist al lotului, cotat la 70 de milioane de euro. Acesta a devenit primul jucător asiatic care și-a trecut în palmares Gheata de Aur în Premier League, alături de Salah, terminând la egalitate sezonul, cu 23 de goluri.
Son Heung-Min a devenit apt pentru Cupa Mondială, după ce în urmă cu câteva săptămâni prezența sa la turneul final era pusă sub semnul întrebării. A suferit patru fracturi la orbita ochiului, însă a fost operat cu succes și își va putea ajuta echipa în Qatar.
În reprezentativa Coreei de Sud, Son Heung-Min va fi susținut și de alți fotbaliști care evoluează în Europa, printre aceștia numărându-se Kim Minjae (Napoli), Lee Kangin (Mallorca) sau Hwang In-beom (Olympiakos).
Vedeta echipei este Son Heung-Min, însă în contextul în care acesta a fost operat recent jucătorul numărul unu în tabăra Coreei de Sud ar putea fi fundașul Kim Minjae, fotbalistul celor de la Napoli, cu un fizic impresionant, la 1,9 metri putând reprezenta un adevărat stâlp în defensivă, fiind deja unul dintre cei mai buni fundași din Serie A, unde a ajuns în vară, transferat de la Fenerbahçe.
  • Echipa probabilă:
(4-2-3-1): Kim Seung-gyu - Kim Tae-hwan, Kim Min-jae, Kim Young-gwon, Kim Jin-su - Jung Woo-young, Hwang In-beom - Hwang Hee-chan, Lee Jae-sung, Son Heung-min - Hwang Ui-jo.
  • Cea mai bună clasare la Mondial: locul 4 – 2002
  • Rezultat înregistrat la ultimul Campionat Mondial: faza grupelor
  • Jucători indisponibili pentru acest Campionat Mondial: -

Program Grupa H

Etapa I
  • Uruguay - Coreea de Sud, 24 noiembrie 2022, ora 15:00, Education City Stadium, Al Rayyan
  • Portugalia - Ghana, 24 noiembrie 2022, ora 18:00, Stadium 974, Doha
Etapa II
  • Coreea de Sud - Ghana, 28 noiembrie 2022, ora 15:00, Education City Stadium, Al Rayyan
  • Portugalia - Uruguay, 28 noiembrie 2022, ora 21:00, Lusail Iconic Stadium, Lusail
Etapa III
  • Ghana - Uruguay, 2 decembrie 2022, ora 17:00, Al Janoub Stadium, Al Wakrah
  • Coreea de Sud - Portugalia, 2 decembrie 2022, ora 17:00, Education City Stadium, Al Rayyan
Predicție Eurosport Grupa H:
  • Portugalia
  • Uruguay
  • Coreea de Sud
  • Ghana
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
picture

Cupa Mondială Qatar 2022 | Acestea sunt stadioanele pe care se vor juca partidele de la turneul fina

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo