Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Croația a învins Japonia la loviturile de departajare și e în sferturi! Livakovic, eroul croaților

Alex Masgras

Actualizat 05/12/2022 la 19:52 GMT+2

Croația s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar după ce a trecut de Japonia la loviturile de departajare. Eroul vicecampioanei mondiale a fost Dominik Livakovic, portarul lui Dinamo Zagreb, care a apărat trei lovituri de la 11 metri.

Una delle tre parate decisive di Livakovic, Giappone-Croazia, Mondiali 2022, Getty Images

Credit imagine: Getty Images

Croația a învins Japonia în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar la loviturile de departajare și s-a calificat în sferturi. Dominik Livakovic a fost eroul vicecampioanei mondiale. Portarul lui Dinamo Zagreb a apărat trei lovituri de la 11 metri. După 120 de minute, scorul a fost 1-1.
Prima ocazie a aparținut japonezilor încă din minutul 3 al partidei. Endo a centrat de la marginea careului în urma unui corner bătut scurt, dar lovitura de cap a lui Taniguchi nu a prins cadrul porții.
În minutul 9 a venit rândul croaților să fie aproape de deschiderea scorului. Tomiyasu, fundașul lui Arsenal, a greșit pe partea dreaptă, iar rivalul său de la Tottenham, Ivan Perisic a plecat spre poarta japonezilor, dar nu a reușit să îl învingă pe Gonda.
În minutul 27, Gonda a avut o nouă intervenție bună, după ce Petkovic nu l-a găsit pe Kramaric în mijlocul careului japonez.
După ce a avut o posesie mai bună în prima repriză, Japonia a reușit în cele din urmă să deschidă scorul înainte de pauză. Tot în urma unui corner bătut scurt, Doan a centrat, Yoshida a câștigat duelul cu apărătorii croați, iar Maeda a reușit să trimită balonul în poartă.
Citește și:

Japonia-Croația, prima partidă de la Cupa Mondială din Qatar care ajunge la lovituri de departajare

Repriza secundă a început tot cu Japonia în atac. În minutul 47, japonezii au avut șansa de a majora diferența, dar șutul lui Kamada s-a dus peste poarta apărată de Livakovic.
În minutul 55, Croația a restabilit egalitatea prin Ivan Perisic. Jucătorul lui Tottenham a înscris cu o lovitură de cap superbă, de la mai bine de 11 metri, din centrarea lui Dejan Lovren.
Cu această reușită, Ivan Perisic a scris istorie în fotbalul din Croația. El a devenit primul jucător din istoria fotbalului croat care reușește să înscrie 10 goluri pentru Croația la turneele majore.
Croația a început să fie mai periculoasă, iar semnalul fiind dat de Luka Modric în minutul 63. Mijlocașul lui Real Madrid a șutat superb din afara careului, dar șutul său a fost trimis în corner de Gonda, care a avut o nouă intervenție foarte bună.
Pe finalul primelor 90 de minute, cele două echipe nu au mai riscat, iar partida dintre Japonia și Croația a fost primul duel de la Cupa Mondială din Qatar care a ajuns în prelungiri. În 2018, Croația a ajuns în trei partide cel puțin până în prelungiri.
Ajunse în prelungiri, cele două echipe au arătat obosite, iar ritmul a fost unul lent. Singura fază cu adevărat periculoasă din prima repriză de prelungiri a venit în minutul 104, atunci când Mitoma a luat pe cont propriu o acțiune din propria jumătate de teren și a finalizat cu un șut puternic, parat însă de Livakovic. După cele două reprize de câte 15 minute, partida a ajuns la lovituri de departajare.
Acolo, Dominik Livakovic, portarul lui Dinamo Zagreb, a fost fost eroul Croației. El a apărat trei lovituri de la 11 metri, iar Croația va întâlni în sferturi câștigătoarea partidei dintre Brazilia și Coreea de Sud. Pentru Japonia au ratat Minamino, Mitoma și Yoshida, singurul marcator fiind Asano. Din tabăra Croației, singurul jucător care a ratat a fost Livaja, care a trimis în bară, în timp ce marcatorii au fost Vlasic, Brozovic și Pasalic.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol