Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cupa Mondială - Grupa B | Anglia, misiune teoretic ușoară în prima fază a competiției

Nicu Savin

Actualizat 19/11/2022 la 12:02 GMT+2

Cupa Mondială | Grupa B a Campionatului Mondial din Qatar are o favorită clară, Anglia. SUA, Iran și Țara Galilor se vor bate în mod normal pentru locul secund, dar nu ar fi exclus să avem parte de surprize.

England's forward Harry Kane (L) and England's midfielder Jack Grealish react after the UEFA EURO 2020 Group D football match between Czech Republic and England at Wembley Stadium in London

Credit imagine: Getty Images

A mai rămas doar o zi până la startul Cupei Mondiale din Qatar, iar Eurosport îți prezintă câte un preview pentru fieare grupă. În a doua zi (luni, 21 noiembrie) vor intra în competiție componentele Grupei B, acolo unde Anglia pare a fi favorită certă la ocuparea primei poziții. SUA, Țara Galilor și Iran sunt celelalte 3 formații din această grupă, iar lupta pare una deschisă, probabil cu un ușor avantaj pentru americani, care au o generație fantastică.
Betano

Acest conținut vă este oferit de Betano.

Cine se va califica în optimi din Grupa B?

ANGLIA LA CAMPIONATUL MONDIAL 2022

  • Manager - Gareth Southgate
  • Loc în clasamentul FIFA - 5
  • Valoare lot: 1,26 miliarde de €
  • Cel mai bine cotat jucător: Phil Foden - 110 de milioane de €
  • Cea mai bună performanță: Câștigătoare (1966)
Cum s-a calificat
Anglia și-a câștigat fără probleme grupa preliminară, din care au mai făcut parte Polonia, Albania, Ungaria, Andorra și San Marino. Echipa lui Southgate a fost neînvinsă în preliminarii și a marcat mai multe goluri decât orice altă echipă din Europa (39). Cu toate acestea, 24 dintre reușite au venit împotriva modestelor San Marino și Andorra, ceea ce sugerează că forța ofensivă a englezilor este puțin exagerată de aceste cifre.
Naționala "Celor 3 Lei" a avut nevoie de un gol pe final al lui Harry Maguire pentru a învinge Polonia cu 2-1 pe Wembley, în primul lor test semnificativ din preliminarii, în martie 2021. Echipa lui Gareth Southgate și-a revenit rapid după dezamăgirea finalei pierdute la Euro 2020 învingând Ungaria cu 4-0 pe Arena Puskas, în septembrie anul trecut, dar un egal în Polonia (1-1), mai târziu în acea lună, și același scor pe teren propriu cu Ungaria în octombrie au ridicat multe semne de întrebare. Două victorii ușoare împotriva Albaniei și reprezentativei din San Marino, în noiembrie 2022, au asigurat Angliei biletele pentru Qatar, dar campania din Liga Națiunilor care a urmat a fost una dezastruoasă (a terminat ope ultimul loc într-o grupă cu Italia, Ungaria și Germania și a retrogradat în Liga B).
Marele atu al Angliei la Mondial
Poate cel mai important avantaj al Angliei la Mondialul din Qatar va fi numărul mare de opțiuni în atac. Deși Harry Kane este în mod clar vîrful de lance al ofensivei, Southgate are nenumărate variante în flancuri. Raheem Sterling, Phil Foden, Bukayo Saka, Jack Grealish, Mason Mount, Marcus Rashford și James Maddison au valori apropiate și probabil forma de moment va fi decisivă în alcătuirea primului 11.
Evident, aceștia vor fi rotiți de Southgate și în funcție de adversar, dar cert este că atacul Angliei poate da fiori oricărei defensive. Apariția lui Jude Bellingham este, de asemenea, un mare plus pentru englezi. Mijlocașul lui Dortmund este într-o formă foarte bună și ar putea fi liantul perfect între apărare și atac.
Cea mai mare slăbiciune
Există câteva îngrijorări, dar cea mai mare este la nivelul fundașilor central. Forma lui Maguire la Manchester United a fost foarte slabă, dar Southgate l-a inclus totuși în lotul pentru Mondial, bazându-se pe evoluțiile acestuia din trecut. Maguire a fost o stâncă în apărare la Mondialul precedent, când Anglia a ajuns până în semifinale, dar și la Europeanul de anul trecut, când a jucat finala. Opțiunile lui Southgate la nivelul central al defensivei sunt relativ puține, Eric Dier, Conor Coady, John Stones sau Ben White fiind ceilalți apărători centrali din lotul Angliei.
De asemenea, accidentările i-au dat multe bătăi de cap selecționerului, Reece James și Ben Chilwell ratând turneul final, iar Maddison și Walker fiind incerți deocamdată, cel puțin pentru primul meci. Nu în ultimul rând, forma de moment a Angliei este îngrijorătoare. Nu a câștigat niciunul din cele 6 meciuri din Liga Națiunilor, contra Italiei, Germaniei și Ungariei, încasând inclusiv un 0-4 acasă în fața Ungariei, rezultate ca au zdruncinat serios moralul jucătorilor.
Jucător vedetă: Harry Kane
Anglia deplasează în Qatar cel mai valoros lot dintre toate cele 32 de participante, astfel că e greu de ales un singur star al echipei. Foden are cea mai bună cotă de piață dintre jucătorii englezi, dar ne vom opri totuși asupra lui Hary Kane, care a fost gogheter la Cupa Mondială precedentă și probabil va viza același rezultat în Qatar.
Atacantul de 29 de ani are 51 de goluri pentru prima reprezentativă și este la două reușite distanță de a egala recordul lui Wayne Rooney (53). Nu a mai marcat totuși din noiembrie 2021, când a bifat un "Poker" împotriva celor din San Marino. Kane rămâne totuși talismanul Angliei și orice accidentare sau pierdere a formei ar fi o lovitură majoră, având în vedere că este cea mai bună opțiune de atacant central a lui Southgate.
Echipa probabilă
  • (3-4-3): Pickford - Walker, Stones, Maguire; Trippier, Bellingham, Rice, Shaw; Foden, Kane, Saka.
Christian Pulisic et ses coéquipiers lors de la victoire 5-1 des USA face au Panama - 27/03/2022

SUA LA CAMPIONATUL MONDIAL 2022

  • Manager - Gregg Berhalter
  • Loc în clasamentul FIFA - 16
  • Valoare lot: 277,4 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător: Christian Pulisic - 38 de milioane de €
  • Cea mai bună performanță: semifinale (1930)
Cum s-a calificat
SUA a ratat prezența la Mondialul precedent, în Rusia, iar în preliminariile pentru Qatar fiecare pas greșit aducea aminte fanilor de acea contraperformanță care a zguduit fotbalul de peste Ocean. Totuși, "yankeii" au reușit să risipească emoțiile înaintea ultimei etape din grupa unică preliminară din America Centrală și de Nord (5-1 cu Panama), obținând locul 3, ultimul care ducea direct în Qatar. Americanii au pierdut ultimul meci, contra reprezentativei din Costa Rica, dar s-au clasat în fața acestei echipe grație golaverajului superior.
Marele atu al Statelor Unite la Mondial
Americanii au o generație fantastică, de la care se așteaptă un rezultat măreț. Multe echipe și-ar dori să aibă la dispoziție atacanții laterali pe care îi are SUA. Dincolo de Pulisic, Aaronson și Weah, mai există și Giovanni Reyna. Toți cei patru jucători sunt foarte buni cu mingea în felul lor.
Aaronson este plin de energie, iar capacitatea sa de a face pressing dă de multe ori tonul când echipa nu are mingea. Ritmul lui Weah dă echipei un impuls pozitiv, iar Reyna - atunci când este sănătos - are genul de viziune care poate chinui apărarea adversă. Dinamismul lui Pulisic este de asemenea vital, astfel că în plan ofensiv americanii au multe opțiuni de a crea probleme oricărei apărări.
Cea mai mare slăbiciune
Atacantul central și fundașii centrali sunt marile motive de îngrijorare. Niciunul dintre Jesus Ferreira, Josh Sargent, Jordan Pefok și Ricardo Pepi nu sunt la un nivel nemaipomenit. Doar patru dintre cele 20 de goluri ale echipei în 14 meciuri de calificare au venit de la un atacant central. Toți patru și-au găsit forma în ultimul timp pentru cluburile lor, dar pretențiile pentru o Cupă Mondială sunt diferite.
Cuplul de fundași centrali a fost cândva un punct forte pentru americani. Walker Zimmerman a fost solid pe tot parcursul calificărilor. Dar această zonă a terenului a fost puternic lovită de accidentări. Miles Robinson a suferit o ruptură la călcâiul lui Ahile în luna mai și va rata Cupa Mondială. Chris Richards nu a putut fi nici el recuperat după o accidentare și nu face parte din lot. Asta face ca unul dintre Aaron Long, Cameron Carter-Vickers și Mark McKenzie să devină titular de drept, dar lipsa lor de experiență la cel mai înalt nivel poate fi un handicap. Problemele la nivelul defensivei s-au văzut într-un amical recent, 0-3 contra Japoniei, deci e clar că apărarea va fi punctul vulnerabil al echipei în Qatar.
Jucător vedetă: Christian Pulisic
Pulisic este încă principalul star când vine vorba de echipa Statelor Unite, deși forma sa din ultima vreme de la Chelsea a fost îndoielnică. În atac poate fi letal într-o zi bună, dar are și abilitatea de a-și pune colegii în situații favorabile sau de a alerga în apărare când e nevoie.
Poate scoate adversarii din joc cu ușurință, el fiind de departe cel mai faultat jucător al americanilor în timpul calificărilor (26 de faulturi suferite), în ciuda faptului că a ratat patru jocuri. Este un fotbalist care poate decide un meci echilibrat de unul singur, printr-o execuție de moment sau printr-o pasă sclipitoare.
Echipa probabilă:
  • (4-3-3) Steffen - Dest, Zimmerman, Long, Robinson - McKennie, Adams, Musah - Weah, Ferreira, Pulisic.
Gareth Bale of Wales celebrates after scoring a goal during the 2022 FIFA World Cup Qualifier knockout round play-off match between Wales and Austria at Cardiff City Stadium

ȚARA GALILOR LA CAMPIONATUL MONDIAL 2022

  • Manager - Robert Page
  • Loc în clasamentul FIFA - 19
  • Valoare lot: 160,15 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător: Ben Davies și Brennan Johnson - 20 de milioane de €
  • Cea mai bună performanță: Sferturi de finală (1958)
Cum s-au calificat?
Țara Galilor a ajuns pentru a 2-a oară în istoria sa la Cupa Mondială (prima dată a fost prezentă în 1958), după un playoff dramatic și emoționant împotriva Ucrainei. Având în vedere războiul din Ucraina, Țara Galilor a jucat cu o presiune enormă finala barajului, majoritatea opiniei publice dorindu-și să vadă țara vecină la turneul final. O lovitură liberă perfect executată de Gareth Bale a fost suficientă pentru a smulge o victorie cu 1-0 și un loc în Qatar.
Fostul star al Realului reușise o dublă și în victoria cu 2-1 contra Cehiei, în semifinala barajului, astfel că se poate spune că prezența galezilor în Qatar i se datorează în bună măsură. Înainte de baraj, Țara Galilor a terminat pe locul al doilea într-o grupă câștigată fără emoții de Belgia. Antrenorul principal Robert Page a fost recompensat pentru calificare cu un nou contract, semnând prelungirea până în 2026.
Marele atu al Țării Galilor la Campionatul Mondial
Spiritul de echipă poate fi considerat punctul forte al galezilor, dar asta nu exclude individualitățile care pot face diferența, Bale sau Ramsey fiind cei mai importanți jucători în acest sens. A ajunge în semifinalele EURO 2016 a fost o performanță cu adevărat remarcabilă, susținută ulterior de prezența pe cele mai mari scene prin calificarea la EURO 2020 și acum la prima Cupă Mondială după 64 de ani.
Meciul cu Anglia va fi cu siguranță punctul de atracție al grupei. La EURO 2016, englezii au avut nevoie de un gol în prelungiri pentru a se impune cu 2-1, ceea ce arată că spiritul de luptă poate fi mai important decât valoarea jucătorilor.
Cea mai mare slăbiciune
O lipsă de forță în profunzime ar putea cântări enorm pentru galezi. O accidentare a lui Bale sau Ramsey ar fi o lovitură cumplită. Joe Allen are deja îndoieli cu o problemă medicală și a consultat în ultimele zile un specialist pentru a încerca să se asigure că este în formă la timp. Deși au apărut talente mai tinere în lotul lui Page (de exemplu, apărătorul lui Ethan Ampadu are doar 22 de ani, dar are deja 37 de selecții în dreptul său), Țara Galilor se bazează pe puțini jucători care sunt la cel mai înalt nivel (în lot apar și doi fotbaliști care joacă în League Two, al 4-lea eșalon din Anglia).
Bale a fost cel mai bun marcator în calificări, cu cinci goluri, în timp ce absența unui atacant central de elită este o altă problemă. Kiefer Moore a marcat recent de două ori pentru Bournemouth împotriva lui, dar jucătorul de 30 de ani a apărut în Premier League abia în acest sezon și are doar nouă goluri marcate la nivel internațional.
Jucător vedetă: Gareth Bale
Zvonurile persistă că jucătorul de 33 de ani și-a amânat retragerea doar pentru această Cupă Mondială. Bale a semnat un contract pe un an cu Los Angeles FC în iunie și, deși există o opțiune de prelungire până în 2024, este posibil ca Bale să aleagă să se retragă după turneul final.
Evoluțiile lui la nivel de club au fost sub așteptări în ultimii ani, dar Bale a fost întotdeauna talismanul Țării Galilor, adunând 40 de goluri în 108 apariții. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de forma sa mai slabă la club, deoarece Bale își păstrează capacitatea de a-și ridica nivelul în momentele importante cum puțini alți jucători o pot face și se bucură enorm de rolul de a purta speranțele unei națiuni pe umerii săi.
Echipa standard
  • (3-4-3): Hennessey - Ampadu, Rodon, Davies- Roberts, Allen, Ramsey, Williams - Bale, Moore, James.
Iran's forward Mehdi Taremi, Iran's forward Sardar Azmoun, Iran's forward Karim Ansari Fard and Iran's midfielder Ehsan Haji Safi reacts after Morocco scored an own goal during the Russia 2018 World Cup Group B football match between Morocco and Iran at

IRAN LA CAMPIONATUL MONDIAL 2022

  • Manager - Carlos Queiroz
  • Loc în clasamentul FIFA - 20
  • Valoare lot: 59,73 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător: Mehdi Taremi - 20 de milioane de €
  • Cea mai bună performanță: Nu a trecut niciodată de faza grupelor la cele 5 participări anterioare (1978, 1998, 2006, 2014 și 2018)
Cum s-a calificat
După ce a debutat la Cupa Mondială în 1978, Iranul revine pentru a șasea oară la competiția supremă din fotbal și pentru a treia oară la rând. Campania de calificare a fost una lungă, 18 meciuri, care a început în septembrie 2019. Iranul a câștigat 14 meciuri, a făcut un egal și a pierdut doar de trei ori în drumul către Qatar.
Un început slab, cu înfrângeri consecutive în Bahrain și Irak s-a dovedit nesemnificativ, deoarece echipa lui Queiroz a ocupat primul loc în grupa sa, în a doua fază a calificărilor. În runda a treia, cea decisivă, iranienii au fost la fel de clinici ca întotdeauna, câștigând 8 din cele 10 meciuri ale lor pentru a-și rezerva locul la Cupa Mondială cu trei etape înainte de finalul preliminariilor, terminând înaintea Coreei de Sud și Emiratelor Arabe Unite.
Cel mai mare atu al Iranului la Cupa Mondială
Jocul Iranului sub conducerea lui Carlos Queiroz a fost întotdeauna definit de o soliditate defensivă excepțională. Echipa nu a primit niciun gol în primele cinci meciuri de la Cupa Asiei din 2019, iar palmaresul lor în turneele internaționale sub conducerea antrenorului portughez include 10 partide fără gol primit în 16 meciuri.
În Rusia, Iranul a primit doar două goluri într-o grupă care includea ultimele două campioane europene la acea vreme: Spania și Portugalia. Buna organizarea în defensivă a iranienilor le va da cu siguranță mari bătăi de cap starurilor de la celelalte echipe din grupă.
Cea mai mare slăbiciune
Așa cum spuneam mai sus, cheia strategiei lui Queiroz este apărarea, dar asta presupune o concentrare maximă timp de 90 de minute aproape exclusiv pe acest aspect, ceea ce ar putea afecta moralul jucătorilor. În 2014, Iranul a făcut 0-0 împotriva Nigeriei și a pierdut în fața Argentinei doar datorită unui gol minunat marcat de Lionel Messi în ultimul minut, dar apoi au capitulat în ultimul meci din grupă, 1-3 cu Bosnia și Herțegovina.
Seria de cinci meciuri fără gol primit la Cupa Asiei din 2019 s-a încheiat cu o prăbușire spectaculoasă, 0-3 împotriva Japoniei, în timp ce la Mondialul din Rusia, în ultimul meci din grupă, Iranul nu a reușit să marcheze golul care i-ar fi adus calificarea în optimile de finală. Așadar, Iranul are mari probleme atunci când trebuie să atace pentru a obține rezultate favorabile. Singura lor șansă pare aceea de a marca din faza fixe sau după greșeli majore ale adversarilor, după care să se bazeze pe apărarea dusă la perfecțiune.
Jucător vedetă: Mehdi Taremi
Oricare dintre atacanții Iranului ar putea pretinde că este talismanul echipei. În cea mai mare parte a ultimilor șapte ani, Alireza Jahanbakhsh, Sardar Azmoun și Mehdi Taremi au format un trio de necombătut pentru asiatici, dar acesta din urmă a atins noi culmi în ultimii ani.
Cu 18 contribuții la goluri în 16 meciuri din toate competițiile acestui sezon, Taremi a fost o constantă pentru FC Porto, unde a marcat deja peste 20 de goluri în fiecare dintre ultimele trei sezoane.
Echipa standard
  • (4-3-3): Beiranvand; Moharrami, Kanaani, Hosseini, Hajsafi; Ezatolahi, Amiri, Ansarifard; Jahanbakhsh, Taremi, Azmoun.
Predicție Eurosport pentru Grupa B
  • 1.Anglia
  • 2.SUA
  • 3.Țara Galilor
  • 4.Iran
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo