Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cupa Mondială - Grupa C | Argentina visează la un nou titlu mondial, dar începutul nu va fi ușor

Nicu Savin

Publicat 19/11/2022 la 08:41 GMT+2

Cupa Mondială - Grupa C pare, pe hârtie, la discreția Argentinei, care este văzută de mulți drept principala candidată la cucerirea trofeului. Mexic și Polonia ar fi echipele care vor lupta pentru locul secund, în timp de Arabia Saudită va încerca să-și depășească statutul de outsideră.

Leo Messi (Argentina)

Credit imagine: Getty Images

A mai rămas doar o zi până la startul Cupei Mondiale din Qatar, iar Eurosport îți prezintă câte un preview pentru fieare grupă în parte. Grupa C esgte pentru toată lumea grupa Argentinei, una dintre marile favorite la cucerirea trofeului.
Betano
Acest conținut vă este oferit de Betano.
Campioana Americii de Sud de anul trecut nu ar trebui să aibă probleme în avansa în optimi, chiar dacă Mexic și Polonia vor fi adversari redutabili. Arabia Saudită pare condamnată la locul 4, dar faptul că va juca aproape de casă ar putea fi un imbold pentru această națională.
Cine se va califica în optimi din Grupa C?

ARGENTINA LA CUPA MONDIALĂ 2022

  • Manager - Lionel Scaloni
  • Loc în clasamentul FIFA - 3
  • Valoare lot: 633,2 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător: Lautaro Martinez - 75 de milioane de €
  • Cea mai bună performanță: Câștigătoare (1978 și 1986)
Cum s-a calificat
Argentina a trebuit să transpire serios în drumul spre Mondialele din Africa de Sud (2010) și Rusia (2018), dar drumul către Qatar a fost extrem de lin. Cel mai dif0icil joc, în deplasare în Brazilia, a fost întrerupt după cinci minute și nu a fost rejucat niciodată, iar campania de calificare a făcut parte dintr-o serie invincibilă a Argentinei, care în prezent a ajuns la 36 de jocuri fără eșec.
Această perioadă include o victorie în deplasare cu Brazilia, care le-a adus lui Messi&Co titlul la Copa America 2021, primul titlu la nivel seniori pentru Argentina în ultimii 28 de ani.
Marele atu al Argentinei la Cupa Mondială
Fanii au reacționat cu euforie la faptul că în ultimii ani naționala a fost prioritatea numărul 1 a lui Messi, iar încrederea este mare pentru că echipa formează un tot unitar. Relațiile de joc funcționează excelent în ultima perioadă, Messi fiind jucătorul cheie într-o echipă plină de alte vedete.
Jocul de pase al echipei tinde să uzeze adversarii și să deschidă spații largi în reprizele secunde. Dovada acestui fapt este recenta victorie cu 3-0 asupra campioanei europene Italia, în Finalissima, un meci echilibrat multă vreme, care apoi s-a rupt grație individualităților sud-americanilor.
Cea mai mare slăbiciune
Recordul defensiv recent al Argentinei nu este doar foarte bun, ci unul chiar excelent. Emiliano Martinez și Cristian Romero sunt cu siguranță cel mai bun portar și cel mai bun fundaș central pe care argentinienii i-au avut de ceva timp încoace.
Argentina a primit doar două goluri în ultimele 14 jocuri, dar uneori apărarea a fost greu încercată, având nevoie de paradele fantastice ale lui Martinez. Un semn de întrebare asupra provocării argentinienilor la Cupa Mondială este dacă unitatea defensivă poate face față celor mai bune atacuri de pe planetă.
Jucător vedetă: Lionel Messi
Messi este la ultimul Mondial și cu siguranță gândul său este doar la cucerirea trofeului. Starul de la PSG a marcat nouă goluri în preliminarii, dar opoziția din Qatar va fi mult mai dură. Dacă în trecut planurile A, B și C ale Argentinei erau să-i dea mingea lui Messi și să spere la o sclipire a acestuia, acum este mult mai bine integrat în structura echipei, tactic și emoțional.
Dacă în trecut natura lui liniștită și autonomă putea fi inhibată, acum este un lider vocal și încurajator, iar această șansă finală de a câștiga Cupa Mondială ar putea scoate la iveală cea mai bună variantă a jucătorului care a făcut istorie la nivel de club, dar a lăsat de multe ori de dorit când a jucat pentru echipa națională.
Echipa standard
  • (4-3-3): Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul, Paredes, Alexis Mac Allister; Messi, Lautaro Martinez, Di Maria.
Argentina's Lionel Messi talks to coach Tata Martino

MEXIC LA CUPA MONDIALĂ 2022

  • Manager - Gerard Martino
  • Loc în clasamentul FIFA - 13
  • Valoare lot: 176,1 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător: Edson Alvarez - 35 de milioane de €
  • Cea mai bună performanță: Sferturi de finală (1970 și 1986)
Cum s-a calificat
Pe hârtie, a părut o cursă lejeră prin runda finală a preliminariilor din CONCACAF. Mexic a terminat pe locul al doilea în grupa unică preliminară, formată din opt echipe, la egalitate de puncte cu Canada, care a avut golaveraj superior.
Văzuți în mod tradițional ca giganții din regiune, mexicanii nu au câștigat niciunul dintre cele 4 meciuri împotriva Canadei și a Statelor Unite (două egaluri și două înfrângeri), ceea ce stârnit nemulțumirea fanilor. Scandările de genul "Fuera Tata" ("Tata" Martino afară) în tribune au devenit normale în 2022 și încă nu au încetat, astfel că turneul final va fi testul decisiv pentru fostul antrenor al Barcelonei.
Marele atu al Mexicului la Cupa Mondială
Deși nu ar fi o surpriză să-l vedem pe Martino schimbându-și tactica împotriva unui adversar precum Argentina, sau poate chiar Polonia, există un stil de joc definit și o formație clară de fiecare dată când Mexic intră pe teren. De la începutul anului 2019, de la sosirea actualului selecționer, nu au existat prea multe schimbări în lotul naționalei mexicane, astfel că omogenitatea și forța grupului sunt avantajele pe care aceasta va încerca să le fructifice.
Cea mai mare slăbiciune
Deși așteptările sunt mari, execuția și implementarea planului de joc al Mexicului au fost îngrijorătoare în 2022. Jocul de construcție poate deveni rapid obositor și, odată ce se intră în ultima treime, au apărut probleme cu finalizarea, mai ales cu unele absențe prelungite din cauza accidentărilor precum cele ale lui Raul Jimenez sau Jesus Corona, acesta din urmă nefiind recuperat pentru turneul final.
Jucător vedetă: Hirving 'Chucky' Lozano
O mare parte din responsabilitățile de atac ar trebui să aterizeze pe umerii vicleanului atacant lateral al lui Napoli. Agil, inteligent cu mingea la picior și, de asemenea, capabil să pună sub presiune fundașii să facă faulturi costisitoare, fotbalistul de 27 de ani este setat să devină punctul central al eforturilor mexicanilor de a avea un parcurs lung la Mondial.
Cu îndoieli cu privire la starea de sănătate a altor oameni de atac ai Mexicului, Lozano va fi un membru neprețuit al primului 11 și ar trebui să fie la înălțime. Să nu uităm că la Cupa Mondială din 2018, extrema a oferit unul dintre cele mai emblematice momente din istoria fotbalului mexican, după ce a marcat golul victoriei împotriva Germaniei (1-0)
Echipa standard
  • (4-3-3): Ochoa - Gallardo, Moreno, Montes, Sanchez - Alvarez, Guardado, Gutierrez - Lozano, Antuna, Jimenez.
Karol Swiderski of Poland celebrates with teammate Robert Lewandowski after scoring their team's first goal during the UEFA Nations League League A Group 4 match between Wales and Poland at Cardiff City Stadium on September 25, 2022 in Cardiff, Wales.

POLONIA LA CUPA MONDIALĂ 2022

  • Manager: Czeslaw Michniewicz
  • Loc în clasamentul FIFA - 26
  • Valoare lot: 255,6 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător: Robert Lewandowski - 45 de milioane de €
  • Cea mai bună performanță: Locul 3 (1974 și 1982)
Cum s-a calificat
Rezultatele Poloniei în grupa de calificare nu au fost impresionante. Cele șase victorii ale polonezilor au fost cu Andorra, Albania și San Marino. În cele din urmă "leșii" au terminat pe locul doi, avansând la baraj. În semifinalele playoff-ului, Polonia trebuia să înfrunte Rusia, dar această națională a fost descalificată de FIFA după începutul războiului din Ucraina.
Polonia a fost mai proaspătă în finala barajului contra Suediei, câștigând cu 2-0. Robert Lewandowski a marcat din penalty și Piotr Zielinski a sigilat locul polonezilor în Qatar cu un gol înscris în minutul 72.
Marele atu al Poloniei la Cupa Mondială
În timp ce Polonia pune accent pe stabilitatea defensivă, un mare atu sunt jucătorii de atac care au experiență în străinătate. Zielinski, Sebastian Szymanski și Nicola Zalewski sunt completările perfecte pentru Lewandowski, care este fără îndoială unul dintre cei mai buni atacanți din lume.
Jucătorul Barcelonei este definiția golgheterului atunci când poartă tricoul Poloniei și poate fi un factor de diferență în orice joc. La națională nu are o rată de goluri destul de mare în comparație cu anii săi la Borussia Dortmund (103 goluri în 187 de meciuri) și Bayern Munchen (344 în 375), dar a marcat de 76 de ori în 134 de meciuri pentru Polonia, iar când el se află pe teren orice defensivă este în alertă.
Cea mai mare slăbiciune
Cea mai mare putere a Poloniei este și cea mai mare slăbiciune a lor. Accentul pe Lewandowski a afectat în trecut performanța echipei, deoarece se pune prea multă greutate pe umerii unui jucător, chiar dacă acesta este un talent de necombătut.
În plus, Lewandowski a reușit rareori să-și transpună performanțele de la club și la echipa națională. La Dortmund, Bayern și acum la Barcelona a fost un 9 clasic, având în jurul său jucători care să-l pună în valoare. La echipa națională, încearcă să facă mai mult de unul singur, ceea ce deseori îi afectează evoluțiile.
Jucător vedetă - Robert Lewandowski
Deloc surprinzător, Lewandowski este vedeta acestei echipe și îi lasă pe toți ceilalți în umbra lui. După transferul său de la Bayern la Barcelona în această vară, el a continuat să marcheze meci după meci, înregistrând 17 goluri în primele 16 jocuri pentru gruparea blaugrana.
Lewandowski este, fără îndoială, printre cei mai mari jucători polonezi din istorie și, având în vedere vârsta lui, această Cupă Mondială va fi probabil ultima, ceea ce i-ar putea oferi un plus de motivație pentru a impresiona pe această scenă.
Echipa standard
  • (3-4-2-1) Szczesny - Bednarek, Glik, Kiwior - Frankowski, Krychowiak, Linetty, Zalewski - Zielinski, Szymanski - Lewandowski
Saudi Arabia's forward Salem Al-Dawsari celebrates scoring during the Russia 2018 World Cup Group A football match between Saudi Arabia and Egypt at the Volgograd Arena in Volgograd on June 25, 2018

Arabia Saudită la Cupa Mondială 2022

  • Manager - Herve Renard
  • Loc în clasamentul FIFA - 51
  • Valoare lot: 25,4 milioane de €
  • Cel mai bine cotat jucător: Sultan Al-Ghannam - 2,5 milioane de €
  • Cea mai bună performanță: Optimi de finală (1994)
Cum s-a calificat
Arabia Saudită revine pentru a doua oară consecutiv la Cupa Mondială, o performanță pe care nu o mai realizase de la edițiile din 2002 și 2006. Fiind singura națiune cu graniță terestră cu Qatarul, jucătorii se pot aștepta la mult sprijin din partea fanilor.
Herve Renard a fost numit selecționer la începutul calificărilor, dar o remiza împotriva Yemen-ului în startul campaniei a aruncat câteva îndoieli cu privire la capacitatea sa de a conduce echipa la Cupa Mondială. De atunci, însă, Arabia Saudită a câștigat 13 din următoarele 17 meciuri pentru a termina turul secund al preliminariilor neînvinsă și în fruntea unei grupe dificile în turul al treilea, care a inclus Japonia și Australia. Pe parcurs, saudiții au pierdut un singur meci, o înfrângere cu 2-0 în deplasare în Japonia, care s-a dovedit nesemnificativă.
Marele atu al Arabiei Saudite la Cupa Mondială
Niciun moment nu este mai important pentru fotbalul saudit decât golul emblematic al lui Saeed Al-Owairan împotriva Belgiei, la Mondialul din SUA (1994). Chiar și 28 de ani mai târziu, acel amestec de abilitate tehnică, fler și încredere în sine este ceea ce îi caracterizează pe jucătorii saudiți, care vor fi dornici să-și arate calitățile lor în fața lumii la Mondialul din acest an.
Din cele 11 goluri marcate de Arabia Saudită în istoria sa la Cupei Mondială, patru au venit din penalty, ca urmare a abilității și a vitezei jucătorilor de atac, ceea ce s-ar putea repeta și în Qatar.
Cea mai mare slăbiciune
Alături de gazdele din Qatar, Arabia Saudită va fi singura națiune care va alinia o echipă formată exclusiv din jucători care joacă în campionatul intern. Acea lipsă de experiență la nivelul ligilor de top din Europa ar putea cântări enorm când sauditții se vor confrunta cu echipele Argentinei, Mexicului și Poloniei.
Deși tehnica îi ajută, saudiților le poate lipsi uneori disciplina tactică, lăsându-i predispuși la eșecuri mari. În 16 meciuri jucate la Cupa Mondială au primit patru sau mai multe goluri în patru ocazii și au păstrat doar o singură dată poarta intactă, împotriva Belgiei, în 1994.
Jucător vedetă: Salem Al-Dawsari
Într-o echipă talentată se remarcă extrema Salem Al-Dawsari. Jucătorul de 30 de ani a avut o scurtă perioadă în străinătate, la Villarreal, dar și-a desfășurat marea parte a carierei la Al Hilal, cu care a câștigat de două ori Liga Campionilor Asiei.
Al-Dawsari a marcat ultimul gol al Arabiei Saudite la Cupa Mondială, într-o victorie cu 2-1 împotriva Egiptului, în urmă cu patru ani, și în Qatar va căuta să-și sporească numărul de reușite pe cea mai mare scenă a fotbalului.
Echipa standard
  • (4-5-1): Al Owais - Abdulhamid, Al-Amri, Al-Bulaihi, Al-Shahrani - Al-Faraj, Al-Hassan, Al-Najei, Al-Dawsari, Bahebri - Al-Shehri.
Predicție Eurosport pentru Grupa C
  • 1.Argentina
  • 2.Mexic
  • 3.Polonia
  • 4.Arabia Saudită
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo