Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cursa pentru Balonul de Aur 2023. Cum arată clasamentul favoriților după finala CM din Qatar

Eurosport
DeEurosport

Publicat 19/12/2022 la 20:57 GMT+2

Finala Campionatului Mondial din Qatar a produs schimbări în clasamentul favoriților pentru câștigarea Balonului de Aur, cu o rocadă între primii doi clasați, dar și un "new entry" în top 10.

Kylian Mbappe of France battles for possession with Lionel Messi of Argentina during the FIFA World Cup Qatar 2022 Final match between Argentina and France at Lusail Stadium on December 18, 2022 in Lusail City, Qatar

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Finala de vis la Campionatul Mondial din Qatar și deznodământul ultimului fluier a produs modificări importante în cursa pentru favoriții câștigării celui mai râvnit trofeu individual din fotbalul modern. Primii doi clasați s-au înfruntat chiar în marea finală, însă în top 10 și-a făcut apariția și un alt star de la turneul final.
Totodată, între primii 10 clasați se regăsesc 3 fotbaliști care nici măcar n-au obținut calificarea la Mondial, astfel că aceștia chiar dacă vor avea un sezon aproape perfect cu echipa de club, tot vor avea nevoie de ceva în plus pentru a-i detrona pe cei doi titani care s-au confruntat în finală.

Clasamentul la zi pentru Balonul de Aur 2023

După încheierea celui mai important turneu fotbalistic din lume, odată cu marea finală disputată ieri pe Lusail Iconic Stadium, clasamentul pentru favoriții câștigării Balonului de Aur a suferit mici modificări, în funcție de performanțele pe care le-au atins fotbaliștii din top 10 la turneul final din Qatar.
Concret, în actualizarea din această săptămână a topului pentru cel mai râvnit trofeu la nivel individual, Lionel Messi l-a devansat pe coechipierul său de la PSG, Kylian Mbappe și a devenit marele favorit să fie desemnat cel mai bun fotbalist din sezonul 2022/23.
Iată cum arată acum clasamentul primilor 10 favoriți:
  • 1. Lionel Messi (PSG)
  • 2. Kylian Mbappe (PSG)
  • 3. Erling Haaland (Manchester City)
  • 4. Neymar (PSG)
  • 5. Robert Lewandowski (FC Barcelona)
  • 6. Vinicius Junior (Real Madrid)
  • 7. Kevin De Bruyne (Manchester City)
  • 8. Julian Alvarez (Manchester City)
  • 9. Mohamed Salah (Liverpool)
  • 10. Khvicha Kvaratskhelia (Napoli)
Cel mai spectaculos salt l-a avut atacantul lui Guardiola, Julian Alvarez, care a înscris 4 goluri la Mondialul din Qatar, pentru că până acum nici nu se afla între primii 20 pe această listă, iar acum i-a devansat inclusiv pe Kvaratskhelia și Salah. De asemenea, o altă modificare în top a reprezentat rocada dintre Kylian Mbappe și Lionel Messi, pentru că starul argentinian se clasa pe locul secund în urma penultimei actualizări.
În acest sezon, Messi are 12 goluri și 14 pase decisive pentru echipa sa de club și alte 7 goluri și 3 assist-uri pentru echipa sa națională, pe care a condus-o pe drumul către cel de-al 3-lea titlu mondial din istorie. Nici caracteristicile lui Mbappe nu sunt deloc de neglijat, pentru că atacantul care va împlini mâine 24 de ani are 19 reușite pentru PSG, alături de 5 pase decisive, iar în Qatar a ieșit golgheter, cu 8 goluri și 2 assist-uri.
Citește și:

De ce are nevoie Messi pentru al 8-lea trofeu "Ballon D'Or"

Firește, câștigarea Cupei Mondiale alături de naționala "pumelor" este un salt uriaș în vederea câștigării unui nou Balon de Aur pentru Lionel Messi, însă pentru a rămâne în vârful clasamentului pentru aproape 7 luni, până când se termină sezonul 2022/23, decarul argentinian are nevoie de performanțe notabile inclusiv la echipa de club, dar și cifre foarte bune.
În principiu, titlul mondial câștigat în fața lui Kylian Mbappe îl face clar pe Messi favorit în fața acestuia, mai ales datorită faptului că ambii activează la același club, Paris Saint-Germain, iar francezul părea oricum printre favoriții să câștige acest trofeu individual după ce va "apune" era Leo Messi-Cristiano Ronaldo.
La cum stau lucrurile în momentul de față, PSG are nevoie să iasă campioană în Franța, ceea ce nu pare atât de greu, mai ales că ocupă deja fotoliul de lider în Ligue 1 după primele 15 etape, având 5 puncte peste următoarea clasată, Lens. Mbappe este deja lider în clasamentul golgheterilor din campionatul francez, cu 12 reușite, iar Messi este cel mai bun pasator cu 10 assist-uri.
Pe lângă titlul în Franța și un rol de cel mai bun marcator sau cel mai bun pasator, oricare dintre cele două staruri din ofensiva lui PSG trebuie să aibă un parcurs foarte bun și în cea mai importantă competiție din lume la nivel de cluburi, UEFA Champions League. Parizienii au terminat grupa H pe locul secund, la egalitate de puncte cu Benfica și în optimi vor avea parte de un adversar cu adevărat de temut, Bayern Munchen.
Formația antrenată de Galtier ar trebui să treacă de campioana Germaniei și să ajungă în actul final al competiției pentru ca Messi să devină favorit cert la câștigarea trofeului oferit de publicația France Football, însă dacă în fața lui Kylian și Neymar are un avantaj datorită performanței din Qatar, singurul adversar care i-ar putea da bătăi de cap pare a fi tânărul atacant de la Manchester City, Erling Haaland.
Așadar, parcursul în UEFA Champions League atât pentru PSG, cât și pentru Manchester City va avea o influență colosală în decernarea viitorului Balon de Aur, însă Haaland ar mai avea nevoie, pe lângă trofeul UCL și de un prim titlu în Premier League din carieră.
picture

Andrei Ciobanu și Ion Alexandru, reacții în direct în timpul finalei Cupei Mondiale din Qatar

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol