"Între 23 și 26 de jucători pot fi acum pe lista finală", a scris federația internațională într-un comunicat.
FIFA a explicat că a adoptat această măsură "pentru a face față repercusiunilor pandemiei de Covid-19 și perioadei neobișnuite în care va avea loc Cupa Mondială", și anume în noiembrie-decembrie și nu în timpul verii, ceea ce va avea drept consecință întreruperea sezonului pentru cluburile de fotbal din Europa.
UEFA a adoptat o măsură asemănătoare anul trecut, în fața riscurilor de contaminare cu Covid-19 și de carantină, ce puteau duce la decimarea loturilor, decizie fără precedent după mărirea numărului de jucători, de la 22 la 23, la Cupa Confederațiilor din 2001.
Cupa Mondială FIFA
Continuă revoluția tehnologică în fotbal! Offside-ul va fi detectat semi-automat la Cupa Mondială
ACUM 21 ORE
Selecționerii din Europa au avut păreri împărțite în privința acestei măsuri care, dacă le-a oferit mai multe opțiuni sportive, a pus și noi probleme legate de gestionarea loturilor și a ego-urilor jucătorilor mai puțin folosiți.
De exemplu, Luis Enrique, selecționerul Spaniei, nu a convocat decât 24 de jucători pentru EURO 2020.
Citește și:
Această extindere a listelor la 26 de nume pentru Mondialul 2022 vine după ce International Football Association Board (IFAB), garantul regulilor jocului de fotbal, a validat "definitiv" la mijlocul lui iunie principiul a cinci schimbări posibile pe echipă și pe meci, în loc de trei anterior.
Inițial, acest amendament la "legea 3" a fotbalului, care prevedea un maximum de trei înlocuiri pe meci, a fost decis în mai 2020 de IFAB și era valabil până la finele lui 2021 pentru competițiile intercluburi și până la 31 iulie 2022 pentru meciurile echipelor naționale.
Măsura a fost prelungită până la 31 decembrie 2022 după o "analiză globală a impactului actual al Covid-19 asupra fotbalului".
Membrii IFAB au decis, de asemenea, creșterea numărului maxim de rezerve pe foaia de meci "de la 12 la 15, la discreția organizatorilor competiției", deschizând astfel calea către liste de 26 de jucători, nu de 23 (11 titulari + 15 rezerve).
"În total, maximum 26 de persoane (până la 15 rezerve și 11 oficiali, inclusiv medicul echipei) vor fi autorizate să stea pe banca de rezerve" în timpul Cupei Mondiale, a mai precizat joi FIFA în comunicatul său.
Sursa: AGERPRES
Cupa Mondială FIFA
Câte bilete mai sunt disponibile pentru Cupa Mondială din Qatar
22/06/2022 LA 15:21
Cupa Mondială FIFA
Se clatină scaunul lui Gareth Southgate la naționala Anglia? Ce i-a comunicat federația
21/06/2022 LA 12:11