Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

FIFA nu face nicio concesie în Qatar! Naționala Belgiei, obligată să-și schimbe echipamentul

Nicu Savin

Actualizat 21/11/2022 la 21:11 GMT+2

FIFA a transmis clar înaintea Campionatului Mondial din Qatar că politica nu are ce cputa în fotbal, iar forul mondial nu vrea să facă nicio concesie în acest sens. Naționala Belgiei este obligată să-și schimbe unul dintre echipamente, pentru că pe el era imprimat cuvântul "Love", ca dovadă de susținere a campaniei OneLove, înființată pentru apărarea drepturilor comunităților LGBT.

(lr) Hans Vanaken of Belgium, Memphis Depay of Holland during the UEFA Nations League match between Belgium and the Netherlands at the King Baudouin Stadium on June 3, 2022

Credit imagine: Getty Images

FIFA a intrat în conflict cu multe Federații Naționale de la începerea Campionatului Mondial. Forul care guvernează destinele fotbalului taie din fașă orice încercare de protest față de nerespectarea drepturilor omului în Qatar pregătită de unele naționale. Căpitanii a șapte echipe europene au intenționat să poarte banderole în culorile culorile curcubeului, pe care era inscripționată deviza "OneLove", o campanie inițiată cu scopul susținerii comunităților LGBT, care nu se bucură de drepturi în țara gazdă a Mondialului.
FIFA a avertizat că jucătorii care vor apela la acest gest vor primi cartonaș galben, astfel că s-a renunțat la demers. Naționala Belgiei avea pregătită o inițiativă asemănătoare, dar cei de la FIFA au fost la fel de prompți. Concret, al doilea echipament al Belgiei avea imprimat pe guler (în interior) cuvântul "LOVE". Imprimeul grafic includea culorile curcubeului, un simbol pentru diversitate, egalitate și incluziune.
Belgienii sunt însă obligați să-și schimbe echipamentul respectiv, anunță Sporza. FIFA a transmis acest lucru direct Federației și se referă strict la ștergerea cuvântului "LOVE" de pe interiorul gulerului, unde era oricum greu de observat.
"Este trist, dar FIFA nu ne lasă de ales. Restul echipamentului rămâne neschimbat", a spus Peter Bossaert, președintele Federației Belgiene de Fotbal.

FIFA, criticată dur de Federația Germană de Fotbal

După poziția categorică pe care a avut-o cu privire la aceste aspecte, FIFA este supusă unei avalanșe de critici, iar prima Federație care a reacționat dur a fost cea din Germania. Șefii fotbalului german acuză FIFA că își folosește abuziv puterea în acest context.
"A fost o amenințare clară împotriva noastră. Ne-au amenințat cu sancțiuni sportive. A fost un abuz de putere fără precedent din partea FIFA. Nu vrem să ducem această bătălie încărcând jucătorii noștri", a spus Bernd Neuendorf, președintele Federației Germane, citat de Kicker.
"Neuer este foarte dezamăgit că nu poate purta acea banderolă. Asta nu mai are de-a face cu fotbalul. Există multă furie. O simt ca pe o cenzură. Ne pot lua banderola, dar chiar și așa ne vom exprima valorile", a adăugat Oliver Bierhoff, team-managerul naționalei Germaniei.
Germania, Anglia, Țara Galilor, Belgia, Olanda, Elveția și Danemarca au fost echipele care au făcut front comun pentru ca ai lor căpitani să poarte banderola în culorile curcubeului. Intervenția promptă a celor de la FIFA le-a oprit demersul, dar rămâne de văzut dacă jucătorii acestor echipe vor apela la alte forme de protest pe parcursul turneului final.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo