Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Japonezii dau din nou dovadă de civilizație. Cum arăta vestiarul niponilor după victoria cu Germania

Eurosport
DeEurosport

Publicat 24/11/2022 la 20:47 GMT+2

Chiar dacă au reușit o victorie impresionantă la meciul lor de debut în cadrul Mondialului din Qatar, izbutind să întoarcă scorul și să învingă Germania, fotbaliștii japonezi nu au "rupt în două" vestiarul la finalul meciului, sărbătorind succesul, ci au lăsat vestiarul în perfectă stare.

Japan vs. Germany

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Dacă mai era nevoie de un alt motiv pentru care se spune că poporul japonez este cu gradul cel mai ridicat de civilizație, acesta a venit la actuala ediție a Cupei Mondiale din Qatar. Naționala "samurailor albaștri" fac parte din grupa E, alături de Spania, Germania și Costa Rica și încă de la duelul lor de debut au dorit să arate lumii că dacă se vrea, se poate.
Puteau petrece minute sau chiar ore în șir în vestiar victoria spectaculoasă împotriva Germaniei în duelul de debut, pentru că nu e puțin lucru să fii condus de fosta câștigătoare a ediției din urmă cu 8 ani, să revii și să le marchezi două goluri, însă niponii au fost bucuroși în limitele normalului și au lăsat în urma lor totul curat și bine organizat, ba chiar și un mesaj de mulțumire.

Japonezii au lăsat vestiarul "lună" după succesul cu Germania

Selecționata Japoniei a învins Germania cu 2-1, însă pe lângă rezultatul remarcabil care a făcut înconjurul planetei, un alt gest de-al lor devine "mai celebru", din prisma faptului că este tot mai rar.
Vestiarul de pe Khalifa International Stadium din Doha care i-a găzduit pe japonezi a fost lăsat în perfectă stare de curățenie, pentru că fotbaliștii lui Moriyasu au în propria cultură să lase totul în ordine în urma lor. De asemenea, aceștia au strâns toate prosoapele, le-au împăturit și le-au lăsat la marginea mesei, alături de alte obiecte aranjate corespunzător.
Și nu asta a fost totul, pentru că niponii au lăsat și un mesaj de mulțumire către organizatori, dar și unul simbolic. Pe masă, qatarezii au găsit 11 cocori din hârtie, făcuți în origami, care simbolizează onoarea, loialitatea, norocul și longevitatea în cultura japoneză.
Atfel, "samuraii albaștri" au început cum se cuvine Cupa Mondială din Qatar, atât cu o victorie pe teren, dar și cu una la capitolul imagine, pentru că au dat din nou dovadă de civilizație și respect față de competiție și competitori.
Citește și:

Suporterii nu s-au lăsat mai prejos

Prezenți pe stadioane la meciurile din cadrul Cupei Mondiale, japonezii au arătat că poate exista fair-play și civilizație oriunde, în orice mediu. Dacă pe stadion, în general, se știe că fanii se dezlănțuie și aruncă fel de fel de ambalaje, pahare de băutură din plastic, flyere sau orice alte obiecte de care nu mai au nevoie după terminarea unui meci, ei bine, japonezii sunt la 180 de grade.
După victoria fabuloasă cu Germania, deși fosta campioană mondială din 2014 a condus pe tabelă, suporterii niponi puteau să se exteriorizeze și să celebreze minute bune după ultimul fluier al arbitrului, însă au preferat să dea, din nou, o dovadă de respect pentru competiție și pentru societate în general. Aceștia au făcut curățenie după meci, au strâns ambalajele în saci de plastic, dovedind că isprava asemănătoare din 2018 nu a fost un caz singular.
La Mondialul din Rusia, după fiecare meci al Japoniei, suporterii "samurailor" au procedat exact la fel, strângând gunoaiele în urma lor de pe stadion. În actuala ediție a turneului final au făcut ba chiar mai mult, pentru că la partida de deschidere dintre Qatar și Ecuador, japonezii au fost văzuți cum strângeau resturile de pe Al Bayt Stadium din Al Khor, cu toate că nu era un meci care să îi fi interesat foarte mult, nefiind țara lor implicată în niciun fel.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo