Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Je suis Messi! Argentina, campioană mondială după o finală incendiară în fața Franței!

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 18/12/2022 la 20:02 GMT+2

Argentina a câștigat Cupa Mondială din Qatar, după un meci de infarct cu Franța, o finală incendiară, în care a condus cu 2-0 și 3-2, dar a ajuns la loteria penalty-urilor, acolo unde și-a împlinit marele vis, de a ridica marele trofeu deasupra capului.

Angel Di Maria of Argentina celebrates after scoring his team's second goal with teammates during the FIFA World Cup Qatar 2022 Final match between Argentina and France at Lusail Stadium on December 18, 2022 in Lusail City, Qatar

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Maria Olteanu
Ultimul episod din Qatar, finala Campionatului Mondial din Qatar, a început într-o atmosferă electrizantă, pe un stadion Lusail insuficient pentru a găzdui dragostea uriașă a argentinienilor și a francezilor, reuniți în același loc, pentru același vis uriaș: aurul mondial.
Partida a pus totodată, față în față, prezentul și viitorul, Leo Messi, cu gândul de a ridica trofeul deasupra capului și deasupra întregii națiuni, și Kylian Mbappe, țintind al doilea titlu mondial la nici 24 de ani.
Prima ocazie a ultimului act a fost semnată de argentinieni, la cinci minute de la primul fluier al polonezului Szymon Marciniak. Mac Allister a șutat din exteriorul careului, exact pe centrul porții, iar Lloris, devenit portarul cu cele mai multe prezențe la Cupa Mondială, a reținut salvator.
Argentina, fără izbândă la turneul final de 36 de ani, din 1986, a continuat și în minutele următoare să fie periculoasă în ofensivă. De Paul a șutat din marginea careului, dar Varane a fost la post și a respins în corner.
Francezii au tremurat serios după zece minute de la startul finalei, atunci când căpitanul Hugo Lloris a fost lovit de Romero în careu, iar portarul lui Tottenham a avut nevoie de îngrijiri medicale preț de câteva clipe pentru a continua duelul.
La aceeași poartă, Argentina a continuat să preseze, dar Leo Messi, dintr-o poziție bună, nu a putut șuta spre buturile păzite de Lloris. Tentativa de a-i pasa lui Di Maria a eșuat, după ce defensiva francezilor a fost atentă și a respins.
CITEȘTE ȘI:

Argentina, strălucitoare în finala cu Franța

În minutul 21 al confruntării, Dembele a greșit în careu, l-a faultat pe Di Maria și l-a pus la punctul cu var pe Messi, față în față cu șansa de a deschide scorul în marea finală.
Căpitanul Argentinei, sigur pe execuție, a fructificat penalitatea fără șansă pentru căpitanul Franței, mișcând tabela în minutul 23 al meciului. Cu reușita sa, Messi a devenit primul jucător care a marcat în faza grupelor, în optimile de finală, în sferturile de finală, în semifinala și finala unei singure ediții a Cupei Mondiale, ajungând la 6 reușite la acest turneu final și 12 în total la Cupa Mondială.
Campioana mondială în exercițiu, Franța, nu a reacționat după primirea golului, elevii lui Deschamps rămânând în apărare. Argentina a strălucit încă o dată, același Di Maria, care obținuse penalty-ul transformat de Messi, reușind să facă 2-0 pe tabelă. Mingea a circulat pe traseul Messi - De Paul - Mac Allister - Di Maria, cel din urmă punând latul, fără șanse pentru Lloris.
Odată cu marcarea acestui gol, Di Maria a reușit să înscrie cel puțin o dată la 4 mari turnee: Jocurile Olimpice, Copa America, Finalissima și Campionatul Mondial.
În lipsa unei reacții din partea francezilor, anesteziați de entuziasmul argentinienilor din teren și din tribune, selecționerul Didier Deschamps a decis să schimbe înainte de pauză, în speranța unei reveniri a echipei sale. Giroud și Dembele i-au lăsat locul în teren lui Marcus Thuram și Kolo Muani, iar odată cu perfectarea acestei duble schimbări Mbappe a trecut pe poziție de număr 9.
Francezii au mutat jocul de partea cealaltă a terenului, dar până la intrarea la vestiare nu s-a mai întâmplat nimic, argentinienii intrând campioni mondiali la cabine, în uralele fanilor, conștienți că se află la doar 45 de minute de împlinirea marelui vis.

Argentina, la 45 de minute de împlinirea unui vis

Argentina, cu o mână pe trofeu, a început repriza secundă din postura de favorită certă a finalei pe care a condus-o autoritar în prima secvență.
Cea dintâi ocazie a actului secund le-a aparținut tot sud-americanilor, care au creat pericol prin Rodrigo de Paul, însă Lloris a intervenit din nou. Franța a beneficiat de primul corner din meci, dar Emi Martinez a ieșit și a reținut fără probleme.
Di Maria l-a servit ulterior pe Julian Alvarez, care a șutat din unghi, pe colțul scurt, la rădăcina barei, dar Lloris a scos în doi timp, din nou salvator pentru formația din Hexagon.
La capătul primei ore de joc, tot Argentina a căutat un nou gol, al treilea din partidă. Angel Di Maria a avut o nouă acțiune bună și a pasat în centrul careului, acolo unde De Paul a lăsat mingea pentru Messi, care a fost încurcat și a tras pe lângă poartă.
Rămasă în atac, Argentina a semnat o nouă ocazie importantă în minutul 63. Mac Alister a ajuns față în față cu Lloris, la capătul unei faze spectaculoase, dar goalkeeper-ul a respins în ultima clipă.
Franța a tras un semnal de alarmă în minutul 70, după ce Kylian Mbappe a trimis primul șut spre poarta lui Martinez, fără modificări însă pe tabelă.

Franța, ce revenire!

Când totul părea în favoarea argentinienilor, Franța a sunat remontada. Kolo Muani a fost doborât în careu de Otamendi, iar Mbappe, de la punctul cu var, a redus ecartul.
Un minut mai târziu, același Mbappe și-a readus echipa pe tabelă, în joc și în finală, cu speranțe din nou la aurul mondial, reușind dubla în doar 97 de secunde. Coman i-a furat mingea lui Messi, iar Mbappe a finalizat un contraatac genial, pentru 2-2 pe tabelă, după pasa primită de la Marcus Thuram, cu opt minute înainte de final.
Cu această dublă, reușită în decurs de 97 de secunde, Kylian Mbappé a devenit primul jucător care a reușit o dublă într-o finală de Cupa Mondială, după Ronaldo, în 2002, în meciul Brazilia - Germania.
La 23 de ani şi 363 de zile, Kylian Mbappe este și cel mai tânăr jucător din istorie care ajunge la 10 goluri marcate la Campionatul Mondial.
Francezii, readuși la viață de golurile lui Mbappe, au forțat reușita marii victorii în al cincilea minut adițional al meciului. Același Mbappe a fost aproape să semneze tripla, după o acțiune luată pe cont propriu, dar Otamendi a deviat peste poartă.
De partea cealaltă, Messi a expediat o torpilă în ultimul minut al prelungirilor, dar Lloris s-a întins și a respins peste transversală, opunându-se ocaziei uriașe a argentinienilor de a tranșa soarta finalei.

Finala Argentina - Franța, împinsă în prelungiri

După 90 de minute de joc și patru goluri marcate, finala a ajuns în prelungiri, ambele combatante cu șanse egale la cucerirea aurului mondial.
4 dintre ultimele 5 finale ale Cupei Mondiale au avut nevoie de prelungiri. Franța, în 2018, este singura care a câștigat în timpul regulamentar.
Totodată, în istorie, o singură echipă a câștigat finala Cupei Mondiale după ce a fost condusă la pauză. În 1930, la prima ediție a turneului, Argentina a condus Uruguay cu 2-1 la pauză, dar a pierdut cu 2-4.
În prima repriză de prelungiri, Argentina a irosit ocazia de a înscrie al treilea gol. Messi a pasat în minutul 105 la Lautaro Martinez, dar șutul său a fost blocat de Upamecano. Argentina a continuat să fie periculoasă, Lautaro Martinez a plecat la limita poziției neregulamentare, dar mingea trimisă de lângă Upamecano a trecut pe lângă poartă, menținându-se egalitatea după primele 15 minute adiționale finalei.

Messi, înger păzitor pentru întreaga Argentină

Argentinienii, de la extaz la agonie și înapoi la extaz, au revenit la conducere pe tabelă în minutul 107. Messi, în căutarea reușitei decisive, a trimis spre poartă, dar Lloris a respins cu dificultate.
Rămași în atac, argentinienii au punctat pentru 3-2. Lautaro a șutat, mingea a fost respinsă de Lloris doar până la Messi, care nu a mai iertat și a înscris cel de-al 98-lea gol la naționala țării sale.

Mbappe, omul revenirilor

Argentinienii s-au bucurat de reușită mai puțin de zece minute, după ce Franța a revenit din nou în joc, tot grație lui Mbappe. Atacantul francez a scos penalty-ul după hențul comis de Montiel și tot el a fructificat de la punctul cu var, refăcând egalitatea pe tabelă, scor 3-3.
Luând-o de la cap, atât Argentina, cât și Franța, au avut ocazia să tranșeze soarta finalei și să cucerească titlul, dar după un final nebun meciul a ajuns la lovituri de departajare.

Argentina, campioană mondială după loviturile de departajare

Ajunse la loteria penalty-urilor, cele două echipe și-au trimis căpitanii de echipă să execute prima dată. Mbappe a înscris pentru a patra oară și a deschis seria, scor 1-0 pentru Franța. Messi a egalat situația la 1, iar mai apoi reușita lui Coman a fost parată de Martinez, care a ieșit salvator. Dybala a făcut 2-1 pentru sud-americani, iar francezii și-au pierdut speranța după încă o ratare, a lui Tchouameni, care a dat pe lângă poartă. Paredes a mărit ecartul Argentinei, scor 3-1, iar golul lui Kolo Muani a fost insuficient, întrucât Montiel a înscris reușita care o încoronează pe Argentina marea campioană a lumii, un moment de glorie și de izbândă pentru căpitanul Messi, care își trece în palmares singurul trofeu pe care nu îl cucerise vreodată.

Argentina - Franța | Echipele de start

  • Argentina (4-4-2): Emi Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - Di Maria, de Paul, Fernandez, Mac Allister - Messi, Alvarez. Rezerve: Rezerve: Acuna, Almada, Armani, Correa, Dybala, Foyth, Lautaro Martinez, Lisandro Martinez, Montiel, Palacios, Papu Gomez, Paredes, Pezzella, G. Rodriguez, Rulli. Selecționer: Lionel Scaloni
  • Franța (4-3-3): Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Tchouameni, Rabiot, Griezmann - O. Dembele, Giroud, Mbappe. Rezerve: Areola, Camavinga, Coman, Disasi, Fofana, Guendouzi, Kolo Muani, Konate, Mandanda, Pavard, Saliba, Thuram, Veretout. Selecționer: Didier Deschamps
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol