Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Luis Enrique, demis de la naţionala Spaniei, după dezastrul cu Maroc. Anunţul oficial al Federaţiei

Cristian Mihală

Actualizat 08/12/2022 la 13:58 GMT+2

Luis Enrique s-a despărţit de naţionala Spaniei, după ce "Furia Roja" nu a reuşit să treacă de Maroc în optimile de finală ale Campionatului Mondial.

Luis Enrique deluso al termine di Marocco-Spagna - Mondiali Qatar 2022

Credit imagine: Getty Images

O a 3-a Cupă Mondială la rând ratată a făcut ca situaţia din Spania să devină explozivă. Presa i-a cerut demisia lui Luis Enrique, care cu siguranţă a făcut foarte multe lucruri bune de când a sosit la cârma naţionalei.
Dar pe un selecţioner îl ţin rezultatele, astfel că, odată reîntorşi în Spania, după ce Spania a fost eliminată de Maroc de la CM, Federaţia şi Luis Enrique au decis să meargă pe drumuri separate.
"RFEF dorește să îi mulțumească lui Luis Enrique și întregului său colectiv de antrenori aflat la cârma naționalei în ultimii ani.
Conducerea sportivă a Federaţiei a transferat președintelui un raport în care se stabilește că ar trebui să înceapă un nou proiect pentru Echipa Spaniolă de Fotbal, cu scopul de a continua cu creșterea realizată în ultimii ani, grație muncii desfășurate de Luis Enrique și a colaboratorilor săi. Atât președintele, Luis Rubiales, cât și directorul sportiv, José Francisco Molina, i-au transmis decizia antrenorului.
Tehnicianul asturian a reușit să dea un nou impuls naționalei încă de la venirea sa, în 2018, printr-o reconstrucţie profundă care a consolidat o schimbare de generaţii în echipă și în fotbalul spaniol.
Luis Enrique s-a calificat în două Final Four în UEFA Nations League, dintre cele trei ediţii pe care le-a acoperit ca antrenor; el a ajuns în semifinalele Euro 2020, printr-un stil imprimat de el echipei. A optat pentru tineri și a semănat speranță pentru viitorul echipei Spaniei.
RFEF îi urează lui Luis Enrique și echipei sale mult succes în viitoarele lor proiecte profesionale. Antrenorul a câștigat dragostea și admirația colaboratorilor săi din echipa națională și a întregii Federații, care îi va fi mereu ca o familie", notează Federaţia Spaniolă în comunicatul oficial.
Luis Enrique şi-a asumat vina şi nu a ţinut cu dinţii de scaunul de selecţioner, mai cu seamă că salariul pe care îl avea era unul mai degrabă modest: doar 1,15 milioane de euro (al 16-lea selecţioner, ca salariu, de la turneul final). Fost câştigător de Champions League, cu Barcelona, "Lucho" a fost curtat în ultima perioadă de mai multe grupări din Premier League, cea mai probabilă destinaţie a sa din primăvară sau din vară, în funcţie de cât are nevoie pentru a-şi reîncărca bateriile. Presa spaniolă a scris în ultima perioadă că fostul selecţioner ar putea fi o variantă şi pentru Atletico Madrid, în contextul în care scaunul lui Simeone a devenit tot mai şubred.

De La Fuente, mare favorit să fie numit în locul lui Luis Enrique, la cârma Spaniei

Marca anunţa încă de ieri că șefii fotbalului spaniol au o listă mai largă cu posibili înlocuitori, dar au stabilit în bună măsură cine va fi noul selecționer. Luis De La Fuente, antrenorul reprezentativei U21 ar avea cele mai mari șanse să preia naționala Spaniei, iar ibericii scriu că această opțiune este foarte serioasă.
Alegerea ar fi una surprinzătoare, dar pe de altă parte ar avea explicații logice. De la Fuente a lucrat cu majoritatea jucătorilor care vor forma nucleul Spaniei în viitor, obținând rezultate remarcabile: titlul european la U19 și U21 și argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Astfel, instalarea sa pe banca primei reprezentative ar fi o continuare a unui proces început cu ani în urmă. În plus, numirea lui De la Fuente ar fi una ușor de realizat, acesta fiind angajat al Federației și cu siguranță nu va refuza o asemenea oportunitate. Mai mult, pretențiile salariale ale managerului de la U21 nu vor fi exagerate, deci există toate premisele pentru instalarea sa.
Ajungerea lui Luis de la Fuente la conducerea primei reprezentative a Spaniei ar avea urmări indirecte și pentru România, deoarece ibericii sunt în aceeași grupă cu micii tricolori la EURO U21 din 2023.
O a doua variantă a șefilor fotbalului spaniol ar fi Marcelino, care nu și-a găsit angajament după ce s-a despărțit de Athletic Bilbao în vara acestui an. Numele său generează însă dezbateri aprinse printre oamenii cu putere de decizie din cadrul Federației, stilul propus de el nefiind pe unora multora dintre aceștia.
S-a mai vorbit şi despre posibilitatea ca Roberto Martinez - demis de la Belgia după o Cupă Mondială dezastruoasă -, dar această opţiune pare să fie una de rezervă pentru federalii de la Madrid.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo