Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Modul unic în care nemții boicotează Mondialul, dar nu și fotbalul! Cifrele vorbesc de la sine

Nicu Savin

Publicat 27/11/2022 la 17:32 GMT+2

Campionatul Mondial din Qatar nu are impactul obișnuit în Germania, mulți fani preferând să ignore turneul final din Qatar din cauza controverselor legate de această competiție. Totuși, dragostea nemților pentru fotbal este nemărginită, iar acest lucru se vede din asistențele la meciurile din prima ligă feminină, care au explodat în acest week-end.

Fans of Dresden show the german flag during the Second Bundesliga match between SG Dynamo Dresden and FC St. Pauli at Rudolf-Harbig-Stadion on August 31, 2019 in Dresden, Germany

Credit imagine: Getty Images

Campionatul Mondial din Qatar este înconjurat de controverse, care nu sunt doar de actualitate ci au fost tot mai numeroase încă de când țara asiatică a fost desemnată gazdă. Odată cu apropierea startului turneului final, îndemnurile la boicotarea competiției s-au înmulțit, iar suporterii germani au fost printre cei mai vocali în acest sens.
Galeriile echipelor din Bundesliga au afișat multe mesaje prin care încurajau boicotarea Mondialului, principalule motive fiind legate de nerespectarea drepturilor omului în adevăratul sens al cuvântului în Qatar, dar și de scandalurile de corupție care au zguduit lumea fotbalului după ce FIFA a decis ca turneul final să aibă loc în Orientul Mijlociu.
Un prim semn că nemții sunt foarte dezinteresați de acest Mondial a fost audiența extrem de scăzută de la partida Germania - Japonia. Conform Kicker, aceasta a fost de aproape două ori mai mică decât cea de la duelul dintre Germania și Mexic, primul al Mannschaft-ului la Mondialul de acum 4 ani, din Rusia.
Interesul pentru fotbal nu a scăzut deloc în Germania, dar faptul că un număr neașteptat mic de oameni au urmărit la TV primul meci al echipei lui Hansi Flick în Qatar este o dovadă că boicotul este luat serios în seamă de mulți microbiști.
În schimb, aceștia s-au "hrănit" în acest week-end cu meciurile din Bundesliga Women, prima ligă din Germania la feminin. Asistențele la unele meciuri au explodat, iar galeriile marilor echipe și-au făcut simțită prezența pe stadioane. Spre exemplu, la duelul dintre Werder Bremen și Freiburg au asistat 20.000 de oameni, un număr enorm față de ceea ce se întâmplă de obicei. La meciul dintre FC Koln și Wolfsburg au fost în tribune peste 17.000 de oameni.

Federația Germană, în conflict deschis cu FIFA

Germania, alături de alte 6 naționale europene prezente la Mondial, a pus la cale o formă de susținere a comunității LGBTQ la partidele din Qatar. Mai exact, căpitanii de echipă ar fi trebuit să poarte o banderolă în culorile curcubeului, inscripționată cu sloganul One Love. FIFA a amenințat cu sancțiuni sportive și s-a renunțat la acest gest, ceea ce a dus la un adevărat război între Federațiile respective și forul care guvernează fotbalul mondial.
Înaintea meciului cu Japonia, jucătorii Germaniei au stat la poza de grup cu mâinile la gură, dorind să evidențieze că FIFA se folosește de cenzură pentru a opri demersul inițial. Organizatorii din Qatar și FIFA au făcut un pas înapoi și au anunțat că vor permite fanilor să afișeze ce mesaje doresc în tribune, dar pe teren acestea vor fi interzise.
Acest lucru nu a oprit furia oficialilor germani, care au recurs la un gest sfidător la adresa FIFA cu o zi înainte de meciul cu Spania. La conferința de presă oficială, Hansi Flick a apărut singur în fața jurnaliștilor, deși regulamentul prevede ca fiecare selecționer să aibă alături un jucător.
Nemții și-au asumat astfel o amendă, dar e clar că decizia vine să adâncească și mai mult prăpastia care s-a creat între Federația de la Berlin și FIFA. Scuza invocată de nemți a fost că locul de cantonament al Germaniei este foarte departe departe de cel în care a avut loc conferința de presă, iar Hansi Flick a preferat să-și lase jucătorii să se odihnească. Selecționerul Germaniei a afirmat că întrevederea cu presa putea avea foarte bine loc la hotelul unde e cazată delegația germană.
"Am avut o călătorie de trei ore să venim să vorbim aici și prefer ca jucătorii să se odihnească și să se încarce cu energie. Avem facilități fantastice la hotel pentru a putea susține conferințe de presă, dar nu ne lasă să vorbim acolo, așa că am decis să vin singur. Jucătorii mei trebuie să se gândească doar la meciul Spania.", a spus Hansi Flick, citat de Kicker.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo