Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Olanda și Senegal, în optimile Cupei Mondiale! Koulibaly, omul decisiv pentru "Leii din Teranga"

Nicu Savin

Publicat 29/11/2022 la 18:58 GMT+2

Olanda și Senegal au terminat pe primele două poziții în grupa A de la Mondial! Batavii au câștigat cu 2-0 în fața Qatarului, în timp ce africanii au trecut cu 2-1 de Ecuador. În faza următoare, "Portocala Mecanică" va juca împotriva ocupantei locului secund din grupa B, în timp ce"Leii din Teranga" vor întâlni câștigătoarea acelei grupe, probabil Anglia.

Kalidou Koulibaly of Senegal celebrates after scoring their team’s second goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group A match between Ecuador and Senegal at Khalifa International Stadium on November 29, 2022

Credit imagine: Getty Images

După primele două etape din faza grupelor Mondialului din Qatar doar 3 echipe erau sigure de prezența în optimi: Franța, Brazilia și Portugalia. Acestora li s-au alăturat în această seară Olanda și Senegal, care au terminat pe primele două poziții grupa A.
Batavii erau aproape siguri de calificare, având 4 puncte și în față un meci contra reprezentativei Qatarului, de departe cea mai slabă de la acest turneu final. Jucătorii lui Van Gaal și-au făcut meciul ușor încă din prima repriză, Gapko deschizând scorul în minutul 26, după o pasă a lui Klaassen. Atacantul lui PSV a devenit primul jucător care marchează în toate cele 3 partide din grupe la acest Mondial, după ce și-a trecut numele pe lista marcatorilor și în partidele cu Senegal și Ecuador.
"Portocala Mecanică" a pus capăt oricăror speranțe ale gazdelor imediat după pauză. Frenkie de Jong a fost omul potrivit la locul potrivit în minutul 49 și a făcut 2-0 cu un șut din interiorul careului. Până la final, Olanda s-a mulțumit să conserve rezultatul, jucătorii menajându-se pentru meciurile decisive care îi așteaptă în continuare.
S-a terminat 2-0 și Olanda și-a respectat astfel statutul de mare favorită a grupei A. Formația antrenată de Van Gaal va juca în prima optime de finală, pe 4 decembrie, cu ocupanta locului secund din grupa B. Aceasta se va alege probabil dintre Iran și SUA, care se vor înfrunta într-un super meci de la ora 21:00.

Senegal - Ecuador 1-0 | "Leii din Teranga", pentru a 2-a oară în istorie în optimile Cupei Mondiale

Celălalt meci al grupei a fost unul mult mai disputat, fiind în joc calificarea în optimi. Ecuadorul avea nevoie de minim un egal în disputa cu Senegal pentru a accede în faza următoare, iar sud-americanii au început prudent, lăsându-i pe africanii să controleze ostilitățile.
Echilibrul s-a rupt în finalul primei reprize, când centralul Clement Turpin a acordat penalty pentru Senegal, după un fault comis de Piero Hincapie. Ismaila Sarr a transformat cu siguranță și Senegalul urca provizoriu pe poziția a 2-a în grupă.
După pauză, ecuadorienii s-au aruncat în atac, iar Caicedo a restabilit egalitatea în minutul 68, după un corner. Bucuria jucătorilor lui Gustavo Alfaro nu a durat decât două minute. Senegalul a revenit în avantaj în minutul 70, tot după o fază fixă. Kalidou Koulibaly a profitat de o respingere greșită și a marcat cu un șut sec din 6-7 metri. A fost primul gol marcat de fundașul lui Chelsea la națională, iar acesta nu-și putea găsi un moment mai bun pentru această reușită.
Ecuadorul a forțat cu toate liniile pe final, dar nu a reușit să marcheze golul care era echivalent cu calificarea. Așadar, "Leii din Teranga" au trecut de faza grupelor pentru a 2-a oară în istoria lor, din 3 participări la turneul final, Prima izbândă de acest fel a fost reușită la debut, în 2002, când reprezentativa africană s-a oprit în sferturi, fiind învinsă de Turcia, 0-1, după prelungiri.
În mod normal, adversara din optimi a Senegalului va fi Anglia, care are prima șansă să termine pe prima poziție grupa B. Dacă acest scenariu se va îndeplini, Senegal și Anglia se vor duela în a 3-a optime de finală de la acest Mondial, pe 5 decembrie.
Clasamentul final al grupei A
  • 1.Olanda - 7 puncte (5-1)
  • 2.Senegal - 6 puncte (5-4)
  • 3.Ecuador - 4 puncte (4-3)
  • 4.Qatar - 0 puncte (1-7)
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo