Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Primele opinii ale lui Edi Iordănescu în Qatar. Ce spune despre Elveția, viitoarea rivală a României

Eurosport
DeEurosport

Publicat 01/12/2022 la 12:45 GMT+2

Selecționerul Edward Iordănescu a organizat o conferință de presă direct din Qatar, acolo unde se află pentru a-și studia viitoarea adversară din preliminariile EURO 2024, Elveția, dar și pentru a "fura" meserie de la selecționatele tari care participă la Mondial.

Edi Iordănescu

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Chiar de ziua națională, selecționerul Edward Iordănescu se află în Qatar pentru a urmări pe viu cele mai importante echipe naționale, însă focusul este pe viitoarea rivală din grupa de calificare la Campionatul European din 2024, Elveția.
Antrenorul de 44 de ani a susținut o conferință de presă din Orientul Mijlociu în care a vorbit despre cum i-a văzut la lucru pe elvețieni, dar și despre nivelul ridicat și ritmul bun cu care se joacă la Cupa Mondială desfășurată în Qatar.

Concluziile lui Edi Iordănescu despre forma Elveției

Selecționerul României a participat la meciul dintre Elveția și Brazilia, câștigat la limită de sud-americani cu 1-0, având astfel oportunitatea de a-și analiza pe viu viitoarea adversară din preliminariile EURO 2024.
Elveția a câștigat în prima etapă meciul contra Camerunului, cu 1-0, după un joc echilibrat, însă în fața brazilienilor naționala condusă de Murat Yakin a fost dominată, însă golul a venit abia în minutul 83, astfel că echipa din "'Țara Cantoanelor" a fost cât pe ce să scoată un punct în fața celui de-al 2-lea cel mai valoros lot de la Mondialul din Qatar.
"Vreau să încep cu un mesaj: 'La mulți ani, România!'. Întâmplarea face să ne întâlnim chiar azi, departe de casă. Este o bucurie să fiu aici, la cea mai importantă competiție, vreau să am o privire tehnică asupra acestui turneu, sunt multe lucruri interesante pentru un antrenor. E un turneu final atipic, o premieră, datorită perioadei din an în care se dispută. Jucătorii vin din plină competiție, m-am așteptat să-i văd la turație maximă, am văzut un tonus bun de joc.
Pentru mine, e o oportunitate să o văd la lucru pe Elveția. Mi s-au confirmat multe lucruri pe care le știam, din păcate. Trebuie să înțelegem bine statutul nostru, ce avem de făcut, să ne cunoaștem adversarii. Dacă îți propui locul 2, e posibil să-l scapi și pe acela.
Trebuie să fim realiști și să spunem că Elveția e favorita grupei.E o națională omogenă, obișnuită cu turneele finale. E o echipă matură în joc, stăpână pe ea, a absorbit foarte ușor presiunea și în meciul cu Brazilia. La fiecare turneu final, ei sunt acolo. Au lăsat acasă Italia, în Liga Națiunilor au reușit să învingă Spania, Portugalia, sunt lucruri care ne pun în gardă.
Trebuie să avem încredere în potențialul nostru și sper ca băieții să-mi dea suficiente argumente ca să vin în fața voastră cu mai multă speranță pe viitor. De departe, Elveția stă cel mai bine pe hârtie din grupa noastră. Israel are și ea jucători cu calitate, echipele lor locale sunt angrenate în cupele europene. Kosovo vine foarte tare din urmă, îi oferim mai puțină atenție decât ar trebui, dar au jucători care evoluează la un nivel foarte bun", a declarat Edi Iordănescu.
De asemenea, selecționerul României va asista și la ultimul joc din grupa G pentru elvețieni, cea în care vor întâlni Serbia, un meci capital pentru viitorii noștri adversari din 19 iunie și 21 noiembrie 2023. Elveția este pe locul secund în grupă, cu 3 puncte, la 3 sub liderul Brazilia și la două puncte de Camerun și Serbia.
Citește și:

Calificarea la EURO 2024, realizarea carierei pentru Iordănescu jr.

Fiind întrebat despre nivelul pe care l-a putut urmări în cadrul celei mai tari competiții din finalul acestui an, selecționerul a vorbit despre plusul pe care îl aduce faptul că poate urmări de pe stadion cele mai tari partide de la Campionatul Mondial, pentru că poate culege o mulțime de date cu privire la cele mai tari echipe naționale și se poate inspira din anumite puncte de vedere de la selecționatele cele mai puternice.
De asemenea, acesta a remarcat două naționale care au arătat foarte bine din punctul său de vedere, cea a Spaniei și cea a Franței și nu prevede ca o eventuală echipă mai slab cotată să ajungă până în actul final al competiției, ci tot una dintre favorite va pune mâna pe mult râvnitul trofeu.
"Dacă fac o paralelă cu Mondialul din 2018, parcă am văzut mai multe echipe pozitive, preocupate de un joc pozitiv, care nu refuză jocul. Asta ne propunem și noi. Fotbalul se schimbă. Am cu mine raportul ultimului turneu final, foarte curând FIFA va începe să tragă concluzii, după etapa grupelor. Și eu sunt curios, vreau să fac comparații. Statistica spune că dupa faza grupelor se deschide mai mult jocul. Ca prime concluzii personale, fără date, văd echipe destul de consecvente. Văd și o preocupare foarte mare pentru un joc pozitiv.
Mă inspiră naționalele cu identitate, cele definite. Spania e un reper, mi-a plăcut și Franța, sunt echipe cu identitate de joc. Sunt echipe care-și urmăresc clar valorile, principiile de joc. Mi-ar plăcea ca și noi să fim identificați astfel. Sunt 4-5 naționale pe care toți le urmărim, suntem cu gândul că ar putea să atace trofeul. Nu văd o surpriză. Nu cred că va câștiga un outsider. Cele care sunt favorite sunt foarte puternice.
Am întrebat dacă există posibilitatea ca pe viitor să se modifice regulamentul și să avem timp efectiv de joc. Am înțeles că în următorii 10 ani nu există această posibilitate. Mi-ar fi plăcut, am fi eliminat multe momente moarte și am fi avut mai mult fair-play în joc" a mai spus Edi Iordănescu.
Legat de ultima acțiune a echipei naționale, când a jucat două meciuri amicale cu Slovenia și Moldova, selecționerul României a vorbit despre faptul că tricolorii se confruntă cu o problemă de mentalitate, de neîncredere și rolul său este în primul rând de a schimba acest aspect, fiind foarte motivat de o eventuală calificare la următoarea ediție a Campionatului European, găzduit de Germania, alături de România, ceea ce ar reprezenta apogeul carierei sale de antrenor.
Totodată, Edi și-a amintit de prima repriză a meciului de pregătire dintre Slovenia și România, când tricolorii n-au arătat deloc prea bine și a spus că încearcă să schimbe atitudinea și se bazează pe faptul că are la dispoziție anumiți jucători care pot impacta pozitiv în orice moment.
"M-a bucurat ce s-a întâmplat după, dar da, e de analizat, ține foarte mult de factorul mental. Am făcut o schimbare la pauză, Moruțan a intrat și a impactat jocul imediat, am văzut ulterior un cu totul alt meci. Am pus accent pe latura mentală la pauza acestui meci.Din păcate, s-a instaurat o stare de neîncredere, presiune, pe care o gestionăm foarte prost, ne e teamă și pare că ne-am obișnuit cu rateurile. Dar e datoria mea să schimb asta, îmi asum, se fac eforturi.
Voi face tot ce ține de mine ca în Germania, la Euro 2024, să facem o conferință de presă într-un mod organizat, nu ca acum. Mi-ar fi plăcut să fim și aici prezenți. Nu ne rămâne decât să ne inspirăm din ce se întâmplă aici. Sper să fim prezenți la turneul final din Germania. Îmi doresc din tot sufletul să mergem la Euro, ar fi realizarea carierei mele" a declarat selecționerul României.

Programul naționalei României în 2023

Echipa națională și-a încheiat anul 2022 din punct de vedere al meciurilor disputate, un an care a început cu două partide de pregătire în luna martie, apoi cu o campanie ratată în UEFA Nations League, terminată cu retrogradarea selecționatei în Liga C competițională și încheiat cu alte două jocuri amicale.
Ulterior, în martie 2023 începe campania de calificare pentru Campionatul European de fotbal din 2024, găzduit de Germania, iar România a fost repartizată în grupa I, alături de una dintre formațiile care joacă la Mondialul din Qatar, Elveția și de alte 5 selecționate cu care ne luptăm la cel puțin locul secund, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.
Iată programul complet al tricolorilor pentru anul următor:
Etapa 1 (25 martie 2023):
  • ora 19:00 | Belarus – Elveția
  • ora 21:45 | Andorra – ROMÂNIA, Israel – Kosovo
Etapa 2 (28 martie 2023):
  • ora 21:45 | ROMÂNIA – Belarus, Kosovo – Andorra, Elveția – Israel
Etapa 3 (16 iunie 2023):
  • ora 21:45 | Kosovo – ROMÂNIA, Belarus – Israel, Andorra – Elveția
Etapa 4 (19 iunie 2023):
  • ora 21:45 | Elveția – ROMÂNIA, Belarus – Kosovo, Israel – Andorra
Etapa 5 (9 septembrie 2023):
  • ora 19:00 | Andorra – Belarus
  • ora 21:45 | ROMÂNIA – Israel, Kosovo – Elveția
Etapa 6 (12 septembrie 2023):
  • ora 21:45 | ROMÂNIA – Kosovo, Israel – Belarus, Elveția – Andorra
Etapa 7 (12 octombrie 2023):
  • ora 21:45 | Belarus – ROMÂNIA, Andorra – Kosovo, Israel – Elveția
Etapa 8 (15 octombrie 2023):
  • ora 19:00 | Elveția – Belarus
  • ora 21:45 | ROMÂNIA – Andorra, Kosovo – Israel
Etapa 9 (18 noiembrie 2023):
  • ora 19:00 | Belarus – Andorra
  • ora 21:45 | Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo
Etapa 10 (21 noiembrie 2023):
  • ora 21:45 | ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo