Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Primul 11 pe care l-ar folosi Wayne Rooney la CM 2022. Bellingham și Alexander-Arnold nu lipsesc

Eurosport
DeEurosport

Publicat 13/11/2022 la 15:18 GMT+2

Fostul internațional englez, Wayne Rooney, și-a expus ideea despre cum ar începe el Campionatul Mondial dacă ar fi pe banca Angliei. Antrenorul de la DC United ar folosi o formație 4-4-1-1 în meciul de debut cu Iran și ți-a argumentat deciziile de titularizare.

D.C. United head coach Wayne Rooney prior to the start of the MLS match between D.C. United and Atlanta United FC on August 28th, 2022 at Mercedes-Benz Stadium in Atlanta, GA

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Fostă legendă a naționalei "celor 3 lei", Wayne Rooney, a alcătuit echipa pe care s-ar baza în situația în care ar fi selecționerul Angliei cel puțin în meciul de debut la Campionatul Mondial din Qatar, cu Iran. Actualul antrenor de la DC United din MLS s-ar baza pe o formulă de start 4-4-1-1, cu Trent Alexander-Arnold în banda dreaptă, cu toate că Trippier traversează o formă mult mai bună în tricoul celor de la Newcastle.
Betano Afiș, varianta 2
Acest conținut vă este oferit de Betano

Primul 11 pe care l-ar alinia Wayne Rooney dacă ar fi selecționerul Angliei

Cu 120 de prezenți și 53 de goluri marcate pentru Anglia în cariera sa de fotbalist profesionist, Wayne Rooney n-a rămas departe de fotbal, pentru că acum antrenează în MLS pe DC United după experiența precedentă de la Derby County. Fostul atacant a alcătuit formația de start cu care ar începe el meciul contra Iranului, primul de la ediția Mondialului din Qatar pentru Anglia și și-a argumentat fiecare decizie.
Rooney ar începe cu Jordan Pickford între buturile porții și ar continua cu 4 fotbaliști pe linia de fund, 4 mijlocași, un vârf autentic și un alt atacant în spatele vârfului.
"Primul 11 al meu pentru meciul de start ar fi unul pozitiv, o formație care să controleze jocul, dar să aibă parte și de echilibru. Aș alege o formație 4-4-1-1, dar care s-ar putea adapta la forme diferite în situații de posesie, dar și în afara ei.
Pe postul de fundaș dreapta l-aș alege pe Trent Alexander-Arnold, cu toate că Trippier e într-o formă mai bună, dar Trent îți oferă ceva diferit. Pe parte ofensivă, este incredibil prin calitatea paselor și centrărilor trimise în careu, calitățile de a pasa decisiv sau chiar a înscrie din lovituri libere. Fricile despre partea sa defensivă sunt exagerate. Da, a fost expus de câteva ori în acest sezon, dar cred că asta e mai mult din cauza strategiei abordate de Liverpool. Stilul lor de joc este unul care îi expune pe fundași și rămas 1 la 1 cu adversarul poate fi dificil pentru orice apărător. Ca fotbalist, Trent este cel mai bun fundaș dreapta pe care Anglia îl are la dispoziție", a spus Wayne Rooney.
În centrul defensivei, Rooney s-ar baza perechea Maguire-Stones, pentru că, după cum spune el, au experiența unui astfel de turneu.
"Harry a fost inclus în echipa oficială a EURO 2020 și în multe echipe ale turneului făcute de mulți oameni la Mondialul din 2018. Se pricepe să scoată bine mingea din apărare și să-și puna echipa pe contraatac. Am jucat împotriva lui și este greu să-i iei mingea când urcă cu ea spre centrul terenului. La United poate că nu face asta atât de des, dar când joacă pentru Anglia da, iese cu mingea și le face viața grea atacanților adverși", a completat fostul atacant.
Defensiva ar fi completată de Luke Shaw, iar la mijlocul terenului, Rooney s-ar baza pe Declan Rice și Kalvin Phillips, cei doi evoluând împreună și la ultima ediție a Campionatului European.
"Phillips a fost accidentat și există un risc când mergi în fazele eliminatorii fără să joci foarte mult până atunci, de aceea cred că Jordan Henderson va avea un rol important pe parcursul turneului. Dar pentru stabilitatea echipei, să-i ai pe Phillips și Rice să protejeze linia defensivă și să înceapă atacurile, este imens.
Pe Jude Bellingham m-aș baza ca număr 10, utilizându-l într-un rol mult mai avansat pentru a-l ajuta pe Kane și a influența jocul. Jude are o mentalitate care e greu de găsit la un fotbalist tânăr, l-am văzut de când jucam pentru Derby County și el la Birmingham, când avea doar 16 ani și m-a luat pe mine în marcaj. Nu s-a desprins de mine, deși am încercat să schimb poziția din teren. E foarte matur și la echipa de club și naționala ar putea beneficia de asta", a declarat Wayne Rooney.
Citește și:

Pe ce atac s-ar baza Wayne Rooney

În ofensivă, antrenorul de 37 de ani ar opta pentru Sterling sau Saka în banda dreaptă, Phil Foden în stânga și Harry Kane ca vârf. Cât despre alegerea dintre Sterling și Saka, britanicul a spus că oricare dintre ei poate da un randament excelent și oricum e cea mai grea alegere pe care ar face-o, însă i-ar alterna.
Cine va câștiga trofeul Cupei Mondiale 2022?
"Pe dreapta ar fi o alegere dificilă. Pentru Anglia, Sterling a fost foarte bun, iar Saka este un jucător de top, așa că l-aș juca pe oricare dintre ei. Am jucat multe meciuri cu Sterling și s-a îmbunătățit enorm. Faptul că a lucrat cu Pep Guardiola l-a îmbunătățit foarte mult din punct de vedere tactic și a devenit foarte bun la lucrurile simple, la care nu era chiar cel mai potrivit înainte. Poate marca, să creeze goluri, e rapid și poate să-și depășească adversarii. La cum a arătat pentru Anglia la ultimele două turnee, poate fi un jucător crucial.
Saka îl pune pe Sterling sub presiune, pentru că joacă fără frică și este într-o formă excelentă la echipa de club. Nu cred că ar putea cineva să se plângă de faptul că Southgate ar alege pe oricare dintre ei.
Pe stânga l-aș alege pe Foden, pentru că este cel mai bun fotbalist al Angliei, iar ca vârf de atac pe Harry Kane. Dacă vă uitați la ce jucători am pus în jurul său, Bellingham, Foden și Saka sau Sterling pot intra în centru, pot face incursiuni foarte bune și asta l-ar face să joace exact ceea ce joacă la Tottenham, cam ce făcea și Totti la Roma. Creativitatea lui Harry Kane este la fel de importantă ca și cum ar marca, pentru că dacă vă uitați la pasele și assist-urile pe care le are la Tottenham, este o îmbunătățire imensă.
Sper să îmi doboare recordul de 53 de goluri, are 51, deci e foarte aproape și cu cât o face mai repede, cu atât mai bine, serios. L-ar face să se gândească mai mult la joc în sine, să fie mai concentrat", a concluzionat fostul star al Manchester United.

Lotul Angliei pentru Mondialul din Qatar

În urmă cu două zile, Gareth Southgate a anunțat lista celor 26 de fotbaliști care vor face deplasarea în Qatar pentru Cupa Mondială, selecționerul de de 52 de ani bazându-se pe 25 de jucători care activează în Premier League și unul singur din afara țării.
  • Portari: Jordan Pickford (Everton) Nick Pope (Newcastle), Aaron Ramsdale (Arsenal);
  • Fundași: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Coady (Everton), Eric Dier (Tottenham), Harry Maguire (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle), Kyle Walker (Manchester City), Ben White (Arsenal);
  • Mijlocași: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Manchester City), Declan Rice (West Ham), James Maddison (Leicester City), Jordan Henderson (Liverpool), Conor Gallagher (Chelsea);
  • Atacanți: Marcus Rashford (Man United), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Chelsea), Callum Wilson (Newcastle).
Anglia are în palmares un singur titlu mondial, câștigat pe teren prorpiu în 1966. Mulți fotbaliști englezi sunt la apogeul carierei și specialiștii din Arhipelag consideră că există premise suficiente pentru un trimf istoric în Qatar, spre exemplu finala jucată la EURO 2020.
Anglia face parte din Grupa B la Campionatul Mondial, alături de Statele Unite ale Americii, Iran și Țara Galilor. Naționala "celor 3 lei" va debuta pe 21 noimebrie, contra Iranului, meci care va avea loc la ora 15:00.
picture

Ultimul mare eveniment al anului, Turneul Campionilor, se vede pe Eurosport între 13-20 noiembrie

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo