Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tensiune maximă înainte de SUA - Iran! Un gest necugetat al federației americane a încins spiritele

Nicu Savin

Publicat 27/11/2022 la 19:29 GMT+2

SUA - Iran este un meci care depășește granițele fotbalului, iar partida decisivă din grupa B a Mondialului va fi cu siguranță una extrem de tensionată. Duelul a început deja, după ce Federația Americană a postat în mediul online clasamentul grupei, iar pe drapelul Iranului nu apărea și emblema obișnuită.

Jucătorii Statelor United, sărbătorind golul marcat de Weah în duelul cu Țara Galilor (1-1)

Credit imagine: Eurosport

Grupa B a Mondialului din Qatar este foarte echilibrată, iar în ultima etapă vom avea parte de un meci cu calificarea pe masă. SUA și Iran se vor afla față în față marți, iar cine va învinge va avansa în optimi. "Perșilor" le-ar putea fi suficient și un egal, dacă Țara Galilor nu va furniza o mare surpriză prin a învinge Anglia.
Duelul dintre SUA și Iran are conotații dincolo de cele sportive, având în vedere diferențele de cultură și de politică între cele două state. Deși aceste aspecte nu ar trebui să conteze la un meci de fotbal, americanii au încins deja spiritele. Pe rețelele sociale ale Federației din SUA au fost postate fotografii cu ierarhia grupei, dar pe steagul Iranului nu apărea sigla și sloganul în limba arabă.
Americanii și-au explicat gestul afirmând că steagul Iranului a fost postat fără emblema din mijloc în semn de solidaritate cu femeile care luptă pentru drepturile lor în țara asiatică.

Iran va depune o plângere la FIFA, după gestul Federației Americane de Fotbal

Iranienii "au luat foc imediat", și Federația din SUA a fost asediată de critici. Conform Daily Mail, Federația de la Teheran va depune o plângere la FIFA și va cere chiar o suspendare pentru naționala americană. Forul mondial nu e de acord cu implicarea politicului din fotbal, iar gestul americanilor este exact contrariul directivelor în acest sens.
Emblema Republicii Islamice Iran, proiectată în 1980, este formată din patru curbe cu o sabie între ele. Reprezintă dictonul islamic: "Nu există alt zeu în afară de Dumnezeu". În partea de sus și de jos a steagului, există și 22 de inscripții cu sloganul "Dumenezeu este mare", care onorează data din calendarul persan când a avut loc Revoluția Islamică.
Evident, toate aceste lucruri extrafotbalistice nu ar trebui să-i distragă pe jucători, dar cu siguranță vor contribui la motivarea acestora, mai ales a iranienilor. SUA și Iran s-au mai întâlnit o dată la Cupa Mondială, în 1998. "Perșii" s-au impus atunci cu 2-1, în ceea ce marile publicații au numit cel mai încărcat meci din istorie din punct de vedere politic.
Înaintea Campionatului Mondial din Qatar, FIFA a fost supusă presiunii de a exclude naționala Iranului de la turneul final, tocmai din cauza faptului că drepturile femeii nu sunt respectate de regimul de la Teheran. Forul mondial nu a recurs la o măsură atât de drastică, iar naționala lui Carlos Queiroz este aproape de o perfromanță uriașă. Minim un egal cu SUA ar duce Iranul în optimi, unde cel mai probabil ar urma să se dueleze cu Olanda.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo