Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tot mai multe orașe din Franța boicotează Campionatul Mondial. Deciziile fără precedent luate

Cristian Mihală

Actualizat 03/10/2022 la 08:29 GMT+3

Marile orașe din Franța nu vor instala ecrane gigant pe care suporterii să poată urmări meciurile de la Campionatul Mondial, în semn de protest cu încălcarea drepturilor omului în organizarea turneului final din Qatar. Lille a fost primul oraș care a luat o astfel de decizie, dar alte mari metropole au hotărât similar.

Kylian Mbappé of France celebrates the 2018 World Cup title after a 4-2 win against Croatia at Luzhniki Stadium in Moscow, Russia

Credit imagine: Getty Images

Din 2010, de când ţara arabă a câştigat dreptul de a organiza competiţia pentru, zeci de mii de muncitori au migrat către Qatar. Dintre aceştia, mai mult de 6.500 au murit pe şantierele construcţiilor pentru competiţia ce va avea loc la anul. India, Pakistan, Nepal, Bangladesh şi Sri Lanka sunt ţările cu cele mai multe victime.
Condițiile de muncă au fost inumane, astfel că multe dintre drepturile omului au fost încălcate, spre oprobriul Occidentului. Deși au fost amenințări cu boicotul competiției, în cele din urmă toate țările calificate vor fi prezente, dar cu siguranță vor exista forme de protest.
Danemarca a ales deja, împreună cu sponsorul de echipament, să nu lase vreun logo la vedere, iar acum e rândul ca orașele mari din Franța să boicoteze competiția printr-un demers unic.
Astfel, L'Equipe anunța încă de ieri că Lille nu va instala vreun ecran gigant în piețele din oraș, așa cum se întâmpla la orice turneu final de Campionat European sau Mondial. Fanii "cocoșului" se adunau în astfel de locuri pentru a privi împreună meciurile, dar acum se vor rezuma la a merge în puburi doar.
Potrivit getfootballfrance.com decizia primarului din Lille a fost copiată și de Jeanne Barseghian, din Strasbourg, dar și de primarii din Reims și Bordeaux. Marseille a luat o hotărâre similară, cu mențiunea că, dacă Franța va ajunge în finala CM, oamenii vor avea ocazia să privească, laolaltă, ultimul act, pe un ecran uriaș, instalat ulterior.
Paris, Montpellier și Toulouse au anunțat la rândul lor că se gândesc dacă se vor ralia la această formă de protest, o hotărâre oficială urmând a fi luată în a doua jumătate a acestei luni.

Danemarca, protest în timpul Mondialului din Qatar

Echipamentul Danemarcei va fi inspirat ca design din cel din 1992, an în care nordicii au venit de pe plajă pentru a cuceri Euro. Doar că nu va avea vreun însemn, pentru că "nu vrem să fim deloc vizibili" la un astfel de eveniment.
"Prin intermediul naționalei Danemarcei, vrem să transmitem un mesaj clar: protestăm împotriva a ce s-a întâmplat în Qatar, unde au fost încălcate drepturile omului. Nu vrem să fim vizibili la un eveniment în care mii de oameni și-au pierdut viața. Credem că sportul ar trebui să apropie oamenii și, când acest lucru nu se întâmplă, trebuie luată atitudine", a anunțat Hummel.
Al treilea echipament al Danemarcei va fi unul negru, în semn de doliu pentru viețile pierdute în Qatar, pentru construcția stadioanelor.
Grupele Campionatului Mondial
Grupe Campionatul Mondial
Campionatul Mondial din Qatar se va desfășura în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo