Articol scris de Tibi Munteanu
Cu un calendar atipic în acest an, fotbaliștii pot avea probleme de ordin fizic în cadrul Campionatului Mondial ce urmează să înceapă peste două luni, desfășurându-se pentru prima dată în istorie în timpul anotimpului rece.
În ultimul an calendaristic sunt 40 de jucători ale căror minute în teren depășesc valoarea de 5.000, astfel că au depășit bariera de 55 de meciuri, iar efortul fizic își poate spune cuvântul chiar la cea mai așteptată competiție din acest an. Dintre aceștia, 9 au trecut chiar de 5.500 de minute jucate și unul singur are peste 6.000 de minute petrecute pe teren.
Ligue 1
PSG i-a făcut o primă ofertă lui Messi pentru prelungirea contractului! Ce are de gând argentinianul
ACUM 16 ORE

Efortul care își pune amprenta în calitatea evoluțiilor

Cu un număr mare de minute jucate și implicit perioade mai scurte de recuperare între meciuri, forma jucătorilor poate fi serios afectată când din punct de vedere fizic aceștia se simt obosiți. De suferit, pe lângă performanțele cluburilor, vor avea și echipele naționale unde aceștia sunt așteptați să dea cel mai bun randament, în special la cel mai important turneu, Campionatul Mondial.
Poate fi și cazul lui Virgil van Dijk, care a uimit cu evoluțiile sale din ultimii ani, însă după accidentarea care l-a ținut departe aproape tot sezonul 2020/21, a fost unul dintre cei mai utilizați fotbaliști europeni, cu un total de 5.853 minute, iar randamentul din ultimul timp pare să nu fie cel cu care olandezul ne obișnuise.
La 31 de ani, fundașul lui Liverpool a început să arate carențe defensive, când deși părea sigur pe situație, a provat penalty la un duel cu Aleksandar Mitrovic în meciul cu Fulham sau la faza de săptămâna trecută din duelul de Champions League jucat împotriva lui Napoli, când Anguissa l-a servit perfect pe Osimhen în spatele liniei defensive a "cormoranilor", iar van Dijk a provocat din nou penalty, după ce atacantul nigerian a încercat să se întoarcă.
Totodată, dacă în sezonul precedent de Premier League a comis doar 10 faulturi, în actualul start de sezon are deja 8, deși a jucat în 6 meciuri, o nouă dovadă că potențialul său fizic nu este chiar la cel mai înalt nivel. Bineînțeles, contează și vârsta, dar și forma slabă a întregii echipe antrenate de Jurgen Klopp, însă cu siguranță multitudinea de minute jucate afectează la rândul ei potențialul unui fotbalist de a-și arăta calitățile în teren.

Topul celor mai utilizați fotbaliști

Cel mai utilizat fotbalist a fost fundașul central din Paraguay, Gustavo Gomez, legitimat la Palmeiras, cu 6.335 minute jucate de la jumătatea lunii septembrie 2021 și până-n prezent, al doilea este chiar Virgil van Dijk, iar alți fotbaliști din Europa care au trecut pragul de 5.500 de minute sunt:
  • Joao Cancelo (Manchester City) - 5.741 minute
  • Antonio Rudiger (Real Madrid) - 5.657 minute
  • Milan Skriniar (Inter Milan) - 5.576 minute
  • Mohamed Salah (Liverpool) - 5.558 minute
  • Harry Kane (Tottenham) - 5.535 minute
Înaintea finalei UEFA Champions League din sezonul precedent, FIFPRO a realizat un studiu unde a chestionat 92 de persoane printre care antrenori cu performanțe remarcabile, oameni de știință din sport, preparatori fizici, kinetoterapeuți și medici cu privire la activitatea fizică a jucătorilor. 59,8% dintre aceștia au spus că numărul maxim de meciuri pe care un fotbalist ar trebui să le joace este de 50, iar majoritatea covârșitoare de 97.8% a subliniat faptul că numărul maxim de meciuri trebuie să fie sub 60.
Până acum, în ultimele 365 de zile calendaristice, sunt deja 204 fotbaliști în întreaga lume care au jucat cel puțin 56 de meciuri, iar conform espn.com, 105 dintre aceștia sunt așteptați să evolueze și la Campionatul Mondial din Qatar, astfel că oboseala își va spune cu siguranță cuvântul. Naționalele care au cei mai mulți astfel de jucători sunt Franța (11), Brazilia (11), Anglia (10), Olanda (10) și Portugalia (9).
Media de vârstă a celor 105 fotbaliști este de 27 de ani, însă printre ei se regăsesc atât jucători experimentați unde efortul fizic le poate da mari bătăi de cap, cum ar fi Thiago Silva (37 de ani), Modric (37 de ani), Messi (35 de ani), Benzema (34 de ani), Busquets (34 de ani) sau Lewandowski (34 de ani), cât și jucători foarte tineri, care nu sunt obișnuiți la un nivel atât de ridicat, precum Gavi (18 ani), Jude Bellingham (19 ani) sau Nuno Mendes (20 de ani).
Citește și:

Accidentările pot fi mai des întâlnite

De asemenea, FIFPRO a chestionat 1.055 fotbaliști profesioniști, iar 55% dintre aceștia au spus că se simt mult mai expuși riscului de accidentare din cauza numărului mare de meciuri pe care le joacă, lucru cu care sunt de acord 97% din antrenorii profesioniști care au participat la studiu.
Automat, jucând mai multe meciuri, efortul fizic este unul tot mai ridicat și accidentările sunt mai probabile și, de asemenea, există mai multe faze de joc în care un fotbalist se poate accidenta, în urma unui fault sau într-o fază la care îi cedează un mușchi. Totodată, pe lângă numărul mare de meciuri sau minute jucate, perioada scurtă de recuperare este pericolul principal când vine vorba de accidentări.
În conformitate cu un alt studiu, sportivii care au doar două sau trei zile de odihnă între meciuri sunt expuși unui risc mai mare de a avea o perioadă lungă de recuperare în urma unei accidentări, mai exact, 4,2% din timp. Printre fotbaliștii și antrenorii chestionați, 85% din jucători și 80% dintre tehnicieni sunt de părere că numărul de meciuri consecutive ar trebui limitat.
Inclusiv public unii fotbaliști sau manageri de top precum Kevin De Bruyne sau Jurgen Klopp s-au arătat deranjați de faptul că sunt nevoiți să joace foarte multe meciuri, însă cum calendarul este unul foarte aglomerat, mai ales în acest an, probabil nu se va schimba nimic în viitorul apropiat. Asta și pentru că doar echipele mari se plâng, fiind mult mai multe echipe medii care nu joacă până în fazele finale ale competițiilor europene și care chiar și-ar dori să aibă mai multe meciuri.
https://i.eurosport.com/2022/09/13/3452851.jpg
Ligue 1
Rareș Ilie, dezvăluiri despre transferul în Franța! Ce își dorește de la duelul cu PSG
ACUM 19 ORE
Fotbal
Messi și Neymar cu pasele, Kylian Mbappe cu golurile. Analiza jocului atacantului francez
ACUM 20 ORE