Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Australia, victima sigură cu speranța până la cer

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 03/12/2022 la 11:02 GMT+2

Într-o țară în care fotbalul nu prinde top 3-ul sporturilor favorite și în care Echipa Națională de fotbal valorează aproape de două ori mai puțin decât a noastră, performanța “nu stă după ușă”, iar calificarea în optimile Mondialului a venit când aproape nimeni nu se aștepta, într-o grupă cu Franța și Danemarca. Astăzi este despre Naționala Australiei, un model de ambiție și unitate pentru toți.

Australia fans celebrate reaching the last 16 at the World Cup

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Teo Drăghici
Încă de la primii pași făcuți pe terenul de fotbal, fiecare fotbalist visează la momentele mărețe, glorioase și unice ce-i vor fi rezervate pe viitor. Fiecare visează să ajungă în competiții mărețe, să-și reprezinte cu succes țara, clubul și să aducă zâmbete pe chipul fanilor. E și cazul jucătorilor din selecționata Australiei care a ajuns în fazele eliminatorii pentru a doua oară în istoria de 6 participări la cea mai importantă competiție din lume. Ultima oară, în 2006, au fost scoși în optimi de Italia, care și-a adjudecat trofeul în actul final. De data aceasta dau de Argentina, să fie oare o coincidenta?
De-a lungul istoriei, australienii n-au ieșit în evidență cu prestații spectaculoase sau cu fotbalul-șampanie obișnuit la marile echipe. 19 meciuri disputate până acum la Cupa Mondială , din care au obținut doar 4 victorii și alte 4 rezultate de egalitate. Și-a început aventura pe cea mai mare scenă a fotbalului mondial în 1974 când s-a calificat în premieră, după ce a câștigat finala play-off-ului Oceaniei și Asiei împotriva Coreei de Sud, urmând ca mai apoi, la Mondial, să termine pe ultima poziție într-o grupă cu Germania de Est, Germania de Vest și Chile. Aventura lor la World Cup a continuat după o perioadă destul de lungă, și au revenit abia în 2006 când au realizat surpriza și au trimis acasă pe Croația și Japonia, iar „cangurii” au avansat în optimi unde au dat de Italia, care-i va elimina foarte greu, cu un penalty destul de contestat în al cincilea minut al prelungirilor. S-au calificat și la Mondialul din 2010, stabilind o premieră, aceea de a se califica la 2 Campionate Mondiale consecutive. Și în 2010, australienii s-au prezentat mai mult decât onorabil și erau aproape de a face încă o surpriză, dar au terminat la egalitate de puncte cu Ghana, criteriul de departajare fiind golaverajul care din nefericire pentru australieni a fost negativ și au fost nevoiți să plece acasă. Următoarele două turnee finale n-au mai atins performanțele din trecut, fiind nevoită să părăsească competițita de pe ultimul loc din grupă. S-au comportat exact ca o echipa mică și asta se vede și în numărul de goluri luate pe parcursul celor 6 meciuri de la Mondialele din 2014 si 2018, în număr de 14. Vine anul 2022 cu Mondialul atipic din Qatar, jucat iarna, care însă pare că i-a prins bine Australiei reușind să repete izbânda din 2006 de a se califica în optimi.
Acolo va da de Argentina, o favorită a multora înaintea turneului și în orice caz o nucă tare a competiției. De văzut dacă ambiția din meciurile cu Danemarca și Tunisia va mai da roade în disputa cu „La Albiceleste”.
Goodwin esulta per il gol in Francia-Australia - Mondiali 2022

Nu banii aduc fericirea

Performanța “ cangurilor” e cu atât mai mare, având în vedere că cel mai bine cotat jucător este Mattew Ryan, la doar 5 milioane de euro. Ca o comparație interesantă, trebuie să știți că Darius Olaru este cotat la 5,5 milioane de euro, iar acesta nici măcar nu este un titular de bază al reprezentativei noastre. Cu jucători culeși de prin toate colțurile lumii, de la echipe de nivel mediu sau scăzut, australienii reusesc “ să țină piept “ balaurilor ce au jucători care joacă pe cele mai prestigioase scene ale fotbalului mondial. Cei mai mulți vin din propriul campionat, 8 la număr, urmați apoi de stranieii din Scoția (6), Anglia (3), Japonia și Danemarca (2), Spania și Germania (1). Alt motiv de apreciere pentru australieni este acela că au reușit această performanță fără golgheterul all-time, Tim Cahill, cu 50 de reușite în tricoul “ cangurilor” dintre care 5 la Cupa Mondială. Selecționer este Graham Arnold, care nu este la prima experiență pe banca australienilor. Acesta are legătura și cu ultima performanță a “ cangurilor , optimile din 2006, când a fost antrenor secund. N-are un CV prea ofertant, antrenând de-a lungul carierei la 3 echipe din campionatul Australiei, o echipă din Japonia, naționala de tineret a Australiei și 3 mandate de secund la prima reprezentativă. Totuși, acesta deține recordul de cel mai bun procentaj din istorie al victoriilor din campionatul Australiei (54,9 %), și este de asemenea al doilea antrenor din A-League ca număr de victorii obținute, 116 la număr.
Citește și:
Din 2006 s-au asociat Confederației Asiatice de fotbal și reprezintă Asia. În cadrul acestei confederații a reușit să câștige Cupa Asiei în 2015, competiție pe care au și găzduit-o, învingând pe Coreea de Sud în prelungiri. În perioada în care făceau parte din Confederația Oceaniei au reușit să câștige de 4 ori Cupa Oceaniei pe națiuni, ultima oară în 2004.
Cum fotbalul este lăsat în spate de Tenis, Crichet și Rugby și-și găsește locul abia pe poziția a patra la sporturile preferate de australieni, este cu atât mai importantă și cu atât mai de apreciat performanța și rămâne de văzut cât de sus vor mai putea visa “ cangurii ” pe melagurile qatareze.
Tabloul optimilor de la Campionatul Mondial din Qatar 2022
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo