Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

De cât timp au nevoie sportivii să revină la forma fizică necesară pentru competiții după izolare

Sebastian Ujica

Publicat 23/03/2020 la 16:21 GMT+2

Pandemia de coronavirus a blocat lumea sportului iar atleți din toate disciplinele se găsesc în imposibilitatea de a se antrena. Deși se vorbește de reînceperea competițiilor în câteva luni, cât de pregătiți vor fi aceștia de competiții?

coronavirus

Credit imagine: Getty Images

Acesta articol face parte din seria #VoiAlegețiNoiScriem. Articolul a fost cel mai votat de fanii Eurosport pe pagina de Facebook. Luni seară fanii vor putea vota un nou articol!
Va fi o perioadă destul de grea, nu s-a mai întâmplat niciodată o perioadă atât de lungă de pauză. Când jucam și aveam pauză de la echipă puteam să ieșim afară, ne mișcam, făceai diferite activități. Acum va fi foarte greu pentru că toți sportivii sunt obligați să stea în casă astfel că va fi necesară o perioadă mult mai lungă de a se reacomoda la efort | Ionuț Rada, fost jucător la Rapid, FCSB și CFR Cluj
Fost jucător și în naționala României, Ionuț Rada pune punctul pe i cu privire la problema pe care toți sportivii o vor întâmpina când va trece pandemia de COVID-19. Indiferent de disciplină, sportivii nu au pauze de 2-3 luni consecutive în care să nu se afle pe terenul de antrenament. Îndiferent de sport, atleții au un program de pregătire bine stabilit înainte de competiții astfel încât să atingă apogeul fizic în timpul ei.
În cazul fotbaliștilor, cluburile pun la punct fiecare detaliu între sezoane. Revenirea la antrenamente, când nu au loc competiții internaționale pe parcursul verii, are loc la 3-4 săptămâni după încheierea sezonului. Perioadă în care jucătorii sunt obligați să facă exerciții individuale și să se mențină în greutate. Odată reveniți la antrenamente, sunt făcute multe teste pentru a fi evaluată starea fizică, precum cel al acidului lactic: jucătorii fac un tur de stadion pentru ca apoi să le fie luată o mică mostră de sânge și analizată.
Abia după ce sunt efectuate aceste teste începe programul de pregătire pentru că fiecare sportiv trebuie tratat individual, nu sunt toți în aceiași parametrii. Și în funcție de fiecare jucător este stabilit un program astfel încât în săptămânile următoare să ajungă aproape de forma fizică optimă. În general, presezonul ține o lună, adică exact perioada de repaus pe care au avut-o înainte de revenirea la antrenamente.
Cu alte cuvinte, după 2-3 luni în care sportivii au fost izolați, pentru a ajunge la forma fizică de dinainte de izolare vor fi necesare, în medie, 2-3 luni! Din nou, nu este o medie generală și un adevăr universal valabil deoarece fiecare sportiv reprezintă propriul caz.

Soluția pentru reînceperea sportului

În prezent, campionatele sunt majoritatea suspendate până la finalul lunii aprilie, ceea ce va însemna că echipele nu au mai avut de aproape 2 luni un joc competitiv. Totuși, pare greu de crezut că se va juca fotbal până în luna iunie iar acest lucru este valabil și pentru alte sporturi. Însă, chiar dacă nu vor fi meciuri competitive până atunci, cluburile și sportivii vor putea să revină la antrenamente normale mai devreme cât timp au respectat indicațiile medicale și guvernamentale cu privire la izolare.
coronavirus
Două cluburi au anunțat deja revenirea la antrenamente, în ciuda faptului că situația în țară este una gravă: Napoli și Wolfsburg. Iar acest exemplu probabil va fi urmat și de alte cluburi, cu câteva condiții: să nu fi existat niciun caz de COVID-19 la nivelul lotului și niciun contact cu cineva testat pozitiv. Astfel, jucătorii se vor putea antrena împreună fiind sănătoși, însă fiind izolați de orice alt contact când sunt în afara terenului deoarece un caz pozitiv va duce la pierderea unei luni întregi: 14 zile de carantină și alte 14 zile pentru revenirea la parametrii fizici optimi.
Practic, este imposibil pentru orice club sau orice sportiv să revină pe teren în momentul startului unei competiții deoarece nu ar face față din punct de vedere fizic, indiferent de pregătirea efectuată în particular. Fostul medic al celor de la Real Madrid, Joaquin Mas, a vorbit cu cei de la Marca despre situația jucătorilor de la Real, aflați în carantină încă de pe 12 martie după ce un jucător de la echipa de baschet a fost depistat pozitiv. Situația de la Real se aplică pentru cluburile importante din fotbal.
Jucătorii de la Real Madrid sunt pe mâini bune. Au săli de forță de la ei acasă și pot să se pregătească după un plan bine pus la punct. Problema e mai mare pentru jucători ca Asensio care trebuie să lucreze cu mingea pe teren după o accidentare lungă. Sunt sigur că toate cluburile studiază moduri prin care pot reveni în competiție pentru a evita accidentări. În mod normal sunt 3 săptămâni în presezon după o lună de pauză, cu câteva partide amicale, dar în cazul celor de la Real Madrid ei vor reveni cu un meci de totul sau nimic cu Manchester City. Este bine pentru cluburi să aibă măcar 10-15 zile la dispoziție până să joace din nou pentru că antrenamentul de acasă nu este la fel ca cel din presezon
Însă exemplul dat de Mas face referire la jucători cu salarii de milioane, jucători care au la dispoziție orice le este necesar. Ce se întâmplă cu sportivii care nu au săli de forță acasă, care nu pot efectua antrenamentele necesare la domiciliu pentru a se menține într-o formă fizică bună?

Pericolul cel mai mare: accidentările

Momentul revenirii pe teren pentru sportivi va trebui să fie foarte bine ales în aceste condiții, cu atât mai mult cu cât se va încerca să se încheie actualul sezon cât mai rapid pentru a nu se intercala cu următorul. Ceea ce va însemna că jucătorii vor avea partide din 3 în 3 zile și puțin timp de recuperare după meciuri. Iar aici apare riscul accidentărilor, în special cele musculare.
Este o provocare uriașă să joci sâmbătă, miercuri, sâmbătă într-o perioadă atât de scurtă, însă e posibil. Va exista un număr ridicat de accidentări, fără îndoială. Pe de altă parte, de aceea cluburile au loturi bogate numeric. Jucătorii mai robuști vor face față, însă unor jucători le este necesar mai mult timp de a recupera după partide. Cei cu istoric medical sau care abia revin după accidentări vor fi în pericol"
Aceasta a fost declarația doctorului unei echipe din Premier League și prezintă riscurile la care se expun sportivi. Din nou, în sporturile de echipă, cluburile importante vor fi mai puțin afectate deoarece dispun de un număr mare de jucători. Însă cluburile cu limite financiare vor avea probleme și din acest punct de vedere.

Când poate reveni un atlet care a fost testat pozitiv cu COVID-19

Un alt aspect important este legat de sportivii care au fost testați pozitiv cu COVID-19. Majoritatea sunt asimptomatici conform anunțurilor făcute de club, ceea ce înseamnă că acei sportivi pot continua să efectueze antrenamente în regim normal. Însă există și cazuri în care starea fizică nu le permite sportivilor să se antreneze în condiții normale iar acest lucru aduce de la sine mai multe probleme pentru acea persoană.
Având în vedere efectele pe care le are virusul asupra fiecărei persoane, aceasta va avea nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a putea să-și revină din punct de vedere fizic. De asemenea, va trebui monitorizată cu atenție pentru a putea reveni la antrenamente alături de ceilalți colegi astfel încât să nu transmită virusul mai departe și să se ajungă la o nouă situație de carantină care să decaleze programul unei echipe întregi. Irlandezul Lee Duffy a povestit într-un interviu cum a petrecut 8 zile în spital conectat la oxigen. Pentru astfel de cazuri serioase, perioada de revenire va fi una mult mai lungă.
A început la 10 marrie, cu o mică iritare a gâtului. A doua zi m-a durut capul, dar am continuat să mă antrenez. La 12 martie, am avut primele bufeuri şi o zi mai târziu febra a devenit puternică. Febră şi un tremurat puternic. În acel moment, mi-a fost cu adevărat frică prima dată. A fost nevoie de patru zile pentru ca febra să scadă şi, din acel moment, zi de zi am fost mai bine. Pot acum să împărtăşesc experienţa mea: sunt sportiv şi în formă, dar a trebuit să lupt din greu contra virusului. Pentru cei cu altă patologie, asta le poate pune viaţa în pericol | Luca Killian, jucător Paderborn testat pozitiv cu COVID-19
Fotbalul este suspendat peste tot de mai bine de 2 săptămâni iar speranțele sunt că acesta va putea să reînceapă în luna mai. Deși acest lucru este departe de a fi o certitudine, ceea ce este cert e faptul că fiecare sportiv va avea nevoie de o perioadă de câteva săptămâni înainte să poată reveni pe teren, în competiții oficiale. Și chiar și atunci riscă accidentări musculare care să-i țină pe bară o nouă perioadă.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo