În prima parte a acestui an, FIFA a prezentat propuneri de modificare a unor regulamente în contextul pandemiei de coronavirus. Printre aspectele care s-au luat în calcul a fost și cel legat de posibilitatea jucătorilor cu cetățenii multiple de a schimba echipa națională.
Până acum, un fotbalist care debuta într-un meci oficial pentru o echipă națională nu mai putea juca niciodată pentru o alta. El putea face acest lucru doar dacă jucase în meciuri amicale pentru prima echipă pentru care a optat să evolueze.
După hotărârile luate ieri de către cei de la FIFA aceste reguli au fost relaxate, iar un fotbalist poate să își schimbe opțiunea echipei naționale, dar trebuie totuși să fie îndeplinite anumite condiții:
Liga
Un jucător important de la Real Madrid amenință că pleacă de la club! Ce echipe sunt pe urmele lui
ACUM 2 MINUTE
  • să nu fi jucat mai mult de 3 meciuri oficiale pentru o anumită reprezentativă
  • să nu fi jucat la un turneu final de campionat mondial sau continental
  • să nu fi avut mai mult e 21 de ani în momentul ultimului meci la echipa națională respectivă
  • optarea pentru o altă națională se va putea face numai după 3 ani fără activitate internațională

Munir El Haddadi, exemplul cel mai elocvent

Munir El Haddadi s-a născut în Spania din tată marocan și mamă spaniolă. Crescând în Spania el a fost selectat la naționalele de juniori și tineret ale ibericilor, iar în 2014 a bifat și prima selecție la echipa mare, în preliminariile pentru Euro 2016, într-un meci contra Macedoniei de Nord.
Conform vechilor reguli, atacantul nu mai putea juca niciodată pentru o altă națională, întrucât debutase într-un meci oficial pentru "Furia Roja". Văzând că nu mai are șanse să joace pentru naționala iberică, El Haddadi s-a adresat FIFA, cerând o dispensă și dreptul de a reprezenta Marocul. Răspunsul celor de la FIFA a fost negativ, iar jucătorul a mers să-și caute dreptatea la TAS, dar nici acolo nu a avut câștig de cauză.
Acum, cu noile cerințe, El Haddadi va fi eligibil pentru a fi selectat la naționala Marocului, întrucât el avea 19 ani atunci când a jucat pentru Spania, iar de la acel meci au trecut 6 ani.
Prin aceste reguli, cazuri precum cel al lui El Haddadi vor dispărea din fotbalul internațional, iar sportul "rege" se raliază altor sporturi de echipă precum handbalul sau baschetul, care au avut de mult timp reguli mai permisive cu privire la acest aspect.
Premier League
Mama lui Ronaldo, încrezătoare că fiul starului va ajunge la fel de mare! Unde vrea să-l vadă jucând
ACUM 17 MINUTE
Liga
Ronald Koeman, comportament bizar la conferința de presă! A citit un comunicat și a dispărut
ACUM O ORĂ